Blog-Banner-Huisdiersuper_tips-dieren

Hoe houd je je huisdieren warm in het koude seizoen?

Je merkt het waarschijnlijk al. De dagen worden korter, de nachten worden langer en het wordt steeds kouder. Dat betekent dat het koude seizoen is begonnen.

Je merkt het waarschijnlijk al. De dagen worden korter, de nachten worden langer en het wordt steeds kouder. Dat betekent dat het koude seizoen is begonnen. Tijd dus om die lekkere dikke winterjas uit de kast te trekken. Niet alleen wij, maar ook onze huisdieren hebben extra aandacht nodig om warm en gezond te blijven tijdens de komende koude maanden. Denk bijvoorbeeld aan extra stro voor je konijnen. En wist je al dat honden hun poten kunnen transpireren om warm te
blijven? In deze blog kom je de beste tips en de leukste weetjes tegen en lees je hoe je samen met jouw lieve metgezel deze koude maanden kunt doorstaan.

Honden

Honden hebben net als mensen verschillende toleranties voor kou. Rassen met een dikke vacht zijn vaak beter bestand tegen lagere temperaturen, terwijl rassen met een korte vacht extra bescherming nodig kunnen hebben. Overweeg een gevoerde hondenjas voor je hond voor de koudere dagen, vooral als je huisdier al op leeftijd is of een dunne vacht heeft. Daarnaast is een warme, tochtvrije slaapplaats essentieel. Investeer in een comfortabel hondenkussen met een extra laag fleece voor de isolatie en zorg ervoor dat het niet op een koude vloer ligt.

Een leuke tip is om een honden bed/-mand/-kussen met verhoogde randen te kiezen, zodat je hond zich lekker kan nestelen en de warmte beter kan vasthouden. Ook zijn er zelfwarmende hondenmanden beschikbaar. De voering bestaat uit 3 lagen welke samen zorgen voor een heerlijke temperatuur tussen de 25 en 30 graden. Hierdoor blijft de slaapplek van je hond ongeacht de kamertemperatuur heerlijk op temperatuur.

Katten

Katten zoeken instinctief warme plekken op tijdens koude periodes. Zorg ervoor dat je kat toegang heeft tot een warm plekje in huis en weg van tochtige deuren en ramen. Tocht kan de temperatuur in huis sterk doen dalen. Kattenmanden met een zachte voering of een zelf verwarmend kussen zijn ideaal. Als je kat graag buiten is. Overweeg dan een geïsoleerd kattenhuisje met een waterdicht dak en een warm kattenkussen binnenin.

Een andere manier is om je kat warm eten te geven. Normaal gesproken is de voeding van de kat nat en vochtig. Alleen door jouw kat warm eten te geven blijft zijn lichaampje lekker warm tijdens deze koude dagen. Leg verder nog warme kattendekens of fleeceplaids op de favoriete plekken van je kat, zoals bij vensterbanken of de bank. Katten houden ervan om zich in zachte stoffen te nestelen en warm te blijven.

Kippen

Kippen kunnen redelijk goed tegen kou, maar ze moeten wel bescherming hebben tegen de wind, regen en sneeuw. Zorg ervoor dat het kippenhok goed geïsoleerd is en geen kieren of gaten heeft waar tocht doorheen kan komen. Een dikke laag stro op de bodem van het hok kan extra warmte bieden. Zorg ook dat het water niet bevriest, kies in de winterperiode bijv. voor een dubbelwandige kippendrinkbak of een echt verwarmde drinkfles. Ook zou je gebruik kunnen maken van een warmteplaat om de drinksilo’s te verwarmen. Een warmteplaat kan ook meteen uitkomst bieden voor het warm houden van kuikens. Ze helpen de kuikens om de juiste lichaamstemperatuur te behouden, zodat ze niet te koud worden en een goede start groeistart hebben.

Het is van belang dat de kippen voldoende ruimte hebben om te bewegen, zelfs als ze door slecht weer minder buiten kunnen scharrelen. Beweging helpt de kippen om warm te blijven, omdat dit de bloedsomloop stimuleert. Een ruim hok met voldoende zitstokken en eventueel een afgeschermd buitenren kan hierbij helpen.

Konijnen

Konijnen zijn vrij robuust, maar ze hebben ook bescherming nodig tegen de kou. Een konijnenhok voor buiten moet stevig, waterdicht en goed geïsoleerd zijn. Voeg extra stro toe voor isolatie en comfort, en zorg voor een beschutte hoek waar ze zich kunnen opkrullen. Als het echt koud wordt, overweeg dan om het konijnenhok binnen te plaatsen in een schuur of garage waar het niet vriest. Ook zijn er natuurlijk konijnenhokken voor binnen en voor de kleinere pluizige vriendjes zoals dwergkonijntjes zou een konijnenkooi die je binnen kunt zetten voor de winter ook nog een optie kunnen zijn.

In ons assortiment hebben wij verwarmingsmatten, een beetje vergelijkbaar met de warmteplaten maar dan groter. Deze matten zijn zeer geschikt om kleine diertjes zoals konijnen warm te houden. De matten plaats je onder de stro in het konijnenhok. Zo blijft ook jouw konijn warm tijdens de komende koude periode en komen jullie er samen doorheen.

Leuke weetjes

Wist je dat niet alleen mensen extra aandacht nodig hebben als de winter nadert, maar ook onze dierlijke vrienden? De kou kan voor hen net zo doordringend zijn als voor ons. Hier zijn enkele leuke weetjes:

Wist je dat?:

• Sommige hondenrassen, zoals Husky’s en Sint-Bernards, zijn door hun dikke vacht eigenlijk lopende winterjassen. Echter honden zoals Chihuahua's en Whippets hebben bijna een ingebouwde koude factor en zullen je dankbaar zijn voor een warm hondenjasje.

• Honden kunnen door hun poten kunnen transpireren? Dit betekent dat in de winter, warme hondensokken of speciale hondenschoenen kunnen helpen om hun lichaamstemperatuur te reguleren.

• Katten hebben een hogere lichaamstemperatuur dan mensen, dus ze hebben meer behoefte aan warmte om zich comfortabel te voelen.

• Katten vinden het fijn om zich in krappe ruimtes op te vouwen, omdat het hen warm en veilig laat voelen.

• Kippen houden elkaar warm door dicht tegen elkaar aan te roesten.

• Kippen kunnen zelfs in de winter eieren leggen, mits ze genoeg licht hebben!

• Konijnen gebruiken hun oren om hun lichaamstemperatuur te reguleren.

• In de winter zullen konijnen minder geneigd zijn om hun oren uit te spreiden, om zo warmteverlies te voorkomen.

Conclusie

Gelukkig weet je nu een heel stuk meer over wat jouw huisdier nodig heeft tijdens de koude periode die er aan zit te komen. Vergeet niet dat elk huisdier uniek is en verschillende behoeften heeft afhankelijk van hun leeftijd, gezondheid en vacht. Houd altijd een oogje in het zeil en pas de zorg aan wanneer je merkt dat je huisdier het toch te koud heeft. Met deze voorzorgsmaatregelen kun je ervoor zorgen dat je huisdieren een comfortabele en gezellige winter doorkomen! Het is verder erg belangrijk om de gezondheid en welzijn van je huisdier serieus te nemen. Vooral voor de komende koude periode. Of je nu een kat een konijn of een ander huisdier hebt. Er zijn dus verschillende maatregelen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je huisdier warm en comfortabel blijft. Geniet samen met je huisdier van deze periode om gezellig met elkaar te zijn.