Blog-Banner---Slipketting-voor-honden---wel-of-niet-gebruiken

Slipketting voor honden, wel of niet gebruiken?

Je vindt hier informatie over het ontstaan van de slipketting en het gebruik hiervan in onze hedendaagse maatschappij

Als Huisdiersuper hebben wij de bewuste keuze gemaakt om te stoppen met de verkoop en promotie van slipkettingen en slipbanden. Deze beslissing is weloverwogen en willen we graag toelichten met behulp van onderstaande uitleg, waarin we ook uitleggen waar het idee van de slipketting nou vandaan komt. We hopen hiermee een duidelijk beeld te schetsen, waardoor ieder baasje zelf ook de juiste keuze kan maken over het wel of niet toepassen van een slipketting of sliplijn.

Slipketting voor de hond, hoe zijn ze ontstaan?

Vroeger werden slipkettingen veelal ingezet om je hond te trainen. Zelfs bij hondenscholen en opleidingen voor honden werden ze veelvuldig aangeraden en gebruikt. De achterliggende gedachte van een slipketting is vooral berust op het gedrag van wolven in de natuur. Men dacht met de slipketting hetzelfde effect te bereiken als een moederwolf die een pup corrigerend in de nek bijt. Met deze logisch klinkende uitleg zijn er veel baasjes met alleen maar goede bedoelingen aan de slag gegaan met een slipketting bij het opvoeden en africhten van hun net aangekochte pup.

Met de kennis van vandaag de dag blijkt dat een moederwolf deze vorm van correctie maar zelden gebruikt en ze haar pups juist eerder zal corrigeren door middel van een verandering in houding, snauw of grom. Ook wordt er door de moeder aan het nekvel getrokken wanneer ze deze correctie toepast in plaats van dat ze druk legt op de nek. Een slipketting geeft spanning rondom de gehele hals in plaats van enkel in het nekvel hierdoor wordt er ook druk en pijn op de slokdarm en luchtpijn uitgeoefend tijdens het straktrekken van de ketting.

Wolvenmoeder met jong
Wolvenmoeder met jong

Bron: https://henriettejordens.nl

Corrigeert een slipketting dan niet?

Het antwoord op deze vraag is tweeledig. Ja, een slipketting kan zeker corrigeren en je hond kan hiermee een nare gewoonte afleren. Vooral wanneer een hond veel aan de lijn trekt, werd vaak de slipketting ingezet omdat dit het gemakkelijk zou corrigeren. Echter heeft dit wel een negatief effect tussen de relatie van hond en baas. De baas gebruikt hier zijn machtspositie en de hond vertoond ondermijnend gedrag en wordt onzeker terwijl je juist wil dat er een wederzijds respect is en je hond met een ontspannen houding naast je komt lopen. Daarbij kan veelvuldig gebruik van de slipketting, veelal op de verkeerde manier door onwetendheid, veel schade aanrichten aan de nekwervels. Iets wat je uiteraard niet wil bij je geliefde hond.

Wanneer de corrigerende werking van een slipketting niet correct wordt toegepast kan dit ook nog eens resulteren in gedragsproblemen bij je hond. Wanneer je hond trekt aan de riem met een slipketting aan, zal deze automatisch aanspannen en een correctie leveren, denkende het trekken aan de lijn tegen te gaan. Echter wordt de correctie van het trekken ook geassocieerd met de gebeurtenis door je hond. Trek jij hard aan de riem omdat je hond bijvoorbeeld blij is een andere hond te zien en daar naartoe wilt rennen? Iets wat in zijn ogen iets leuks is? Dan wordt hij afgestraft met een pijnprikkel in zijn nek door de slipketting. Je hond wil in deze situatie positief en sociaal gedrag vertonen welke door de ketting wordt afgestraft. De hond kan hierdoor een positieve gebeurtenis als negatief gaan zien door de constante correctie waardoor hij angstig en onzeker gedrag kan gaan vertonen. Honden die reageren uit angst of twijfel zijn eerder geneigd agressie te tonen waardoor dit op den duur zelfs agressie naar andere honden of mensen op kan wekken omdat ze dan zo geconditioneerd worden. 

Alternatief voor slipketting

Uiteraard wil je je hond wel goed opvoeden en wil je een fijne band met je hond. Gelukkig zijn er ook steeds meer hondenscholen en opleidingsinstituten die de slipketting achterwege laten en jou en je hond op een natuurlijke manier kunnen begeleiden waarbij wederzijds respect centraal staat. Je kan je hond dan een gewone halsband omdoen of een goed zittend tuig. Daarbij is ook algemeen bekend dat het negeren van negatief gedrag en het belonen van positief gedrag een veel langere werkingsduur heeft. Pak je deze manier van opvoeden gelijk goed aan bij de aanschaf van een pup, dan bouw je een fijne band op. Daarnaast kan je negatief gedrag al heel snel veranderen naar iets positiefs zónder dat je hond onzeker of gestrest raakt.

Kerbl Reflecterende Halsband Norwegian