Blog-Banner-Huisdiersuper_tips-kip-welk-hok

Soorten kippenhokken voor jouw kipsoort

Ben je van plan om kippen te houden? Dan kan het belangrijk zijn om te weten wat voor soort kippenhok je nodig hebt. En natuurlijk welk soort kip hierbij past. Lees dit in ons blog.

Ben je van plan om kippen te houden? Dan kan het belangrijk zijn om te weten wat voor soort kippenhok je nodig hebt. En natuurlijk welk soort kip hierbij past. Kippenhokken zijn er in verschillende soorten en maten. Elk type heeft zijn zo zijn eigen voordelen die past bij jouw kip. Wil jij erachter komen wat voor verschillende soorten kippenhokken wij hebben en welke functies die hebben? Lees dan gerust verder.

Kippenhok met ren

Wil jij je kip wat buitenruimte geven maar niet de hele tuin? Dan is een kippenhok met ren perfect voor jou. Dit hok is ruim genoeg voor de kippen om lekker rond te kunnen rennen, te scharrelen, te spelen en te pikken. Dit zorgt ervoor dat de kippen fysiek en mentaal gezond blijven. Het is ook gemakkelijk om later de ren uit te breiden. Ideaal voor: Actieve kippen zoals de Leghorn of de Rhode Island Red. deze rassen zitten vol met energie en hebben hun ruimte echt nodig.

Kippenhok zonder ren

Ideaal voor rassen die voornamelijk voor broeddoeleinden worden gehouden of meer sierlijke rassen zoals de Zijdehoen.
Een kippenhok zonder ren is over het algemeen makkelijker te verplaatsen en is ideaal voor diegenen die hun kippen graag op verschillende plekken in de tuin laten grazen. Ook neemt een kippenhok zonder ren weinig ruimte in beslag. Dit kan ideaal zijn voor een kleine tuin. Als kippen vrij kunnen rond scharrelen vertonen zij een natuurlijk gedrag. Zijdehoenders zijn bijvoorbeeld minder actief en hebben niet zoveel ruimte nodig om te scharrelen. Een kippenhok zonder ren kan dan voldoende zijn. Zeker als je ze regelmatig buiten het hok laat.

Groot kippenhok

de Brahma of de Orpington zullen zich hier goed thuis voelen. Een groot kippenhok biedt veel ruimte en vaak ook extra voorzieningen, zoals legnesten en zitstokken. Deze grote kippen hebben meer ruimte nodig om zich comfortabel te voelen. Een ruim kippenhok zorgt ervoor dat ze voldoende plek hebben om te bewegen, te rusten en te broeden. Een groot kippenhok zorgt ook voor meer ventilatie waardoor er constant luchtstroom is. Dit helpt om ziektes te voorkomen en zorgt voor een gezondere leefomgeving voor de kippen. Door de extra ruimte wordt het makkelijker om het hok schoon te maken. Grotere kippenhokken zijn vaak steviger en bieden betere bescherming tegen roofdieren en weersinvloeden.

Hooiberg kippenhok

De hooiberg kippenhok combineert functionaliteit met esthetiek. Dit traditioneel ogende kippenhok past perfect in een landelijke omgeving en geeft je tuin die authentieke uitstraling. Het ideale hok voor rassen die een rustieke, boerderij-achtige omgeving waarderen zoals de Barnevelder of de Sussex kip. Onder de hooiberg is er ruimte voor de kippen om te schuilen en eventueel te broeden. Deze kippenhokken zijn vaak stevig gebouwd om de elementen te weerstaan. Wat zorgt voor een duurzaam en veilig thuis voor je kippen. Verder is de isolatie bij de hooiberg kippenhokken zeer goed. Dit zorgt ervoor dat de kippen warm blijven in de winter en lekker koel in de zomer. Het kippenhok hooiberg kan met en zonder ren gebruikt worden, het onderscheid wordt vaak gemaakt of men al beschikt over een vrije uitloop of bijvoorbeeld een grote kippenren.


Kunststof kippenhok

Wil je toch liever iets moderner? Dan kan je gaan voor een kunststof kippenhok. Goed voor rassen zoals de Wyandotte of de Plymouth Rock. Deze hokken zijn duurzaam, makkelijk schoon te maken en vaak licht van gewicht. Kunststof is minder poreus dan hout, waardoor er minder kans is dat mijten, luizen en andere parasieten zich in het materiaal nestelen waardoor de levensduur ook langer is. In tegenstelling tot hout is een kunststof kippenhok kleur vast. Kunststof behoudt vaak de kleur en uitstraling gedurende de jaren. Kunststof kippenhokken hebben ook de mogelijkheid met wieltjes eronder, waardoor ze makkelijk te verplaatsen zijn. Zo kun je het kippenhok altijd op gewenste plaatst zetten en verplaatsen met evt. slechte weersomstandigheden.

Nachthokken

Ook voor de echte scharrelkippen die lekker buiten rond scharrelen heel de dag is een veilige warme slaapplek van belang, ideaal hiervoor is een kippen nachthok. Zo houd je je kippen veilig van roofdieren, bescherm je ze tegen verschillende weersomstandigheden en geeft het de kippen een plek van rust. De nachthokken zijn goed voor alle kipsoorten, houdt hierbij natuurlijk wel rekening met hoe zwaarder en groter de kip, hoe meer ruimte hij nodig heeft. Bewaar daarnaast ook ruimte voor de voederbak, zitstokken en het broedhok. Een nachthok voor kippen is vaak compacter en kan eenvoudig aan andere kippenhokstructuren worden toegevoegd. Kippen hebben een rustige en donkere plek nodig om eieren te leggen, een nachthok biedt deze ideale omstandigheden en kan zo de eierproductie bevorderen.

Tot slot

Het kiezen van het perfecte kippenhok hangt af van je behoeften, het aantal kippen dat je hebt en natuurlijk je persoonlijke smaak. Of je nu gaat voor een groot traditioneel hooiberg kippenhok of een modern kunststof model zorg er altijd voor dat je kippen voldoende ruimte, bescherming en comfort hebben. Het kiezen van het juiste kippenhok hangt ook af van het ras en de ruimte die je voor een kippenhok hebt. Denk eraan, gelukkige kippen leggen tenslotte de lekkerste eieren!

 

Delen met anderen?  

Waar plaats ik mijn kippenhok en hoe richt ik hem in?

Kippenhok schoonmaken

 

Sale -€38
Kippenhok Mylene voorkant
Kippenhok Mylene 156cm
Afmeting: 156x103x91cm
Direct leverbaar

297,00  259,00 
Kippenhok Max Grijs
Afmeting: 168x65x88cm
Direct leverbaar

209,00 
Kippenhok Pagode M
Afmeting: 208x78x100cm
Direct leverbaar

169,00 
Kippenhok Remco links Voldux
Afmeting: 300x90x160cm
6-10 werkdagen

1.299,00 
Kippenhok Morzine
Afmeting: 230x96,5x131cm
Direct leverbaar

619,00