Welke vogels kunnen in een volière?
Kun jij ook zo genieten van het gefluit van vogels en vind je het heerlijk om naar ze te kijken? Dan is een volière misschien wel de uitkomst. Wil je een volière dan is het belangrijk om uit te zoeken welke vogels je wilt houden en of deze geschikt zijn voor een buitenvolière. Er zijn veel verschillende vogelsoorten met ieder hun eigen karakter. In deze blog gaan we in op de verschillende vogelsoorten en welke eigenschappen en aandachtspunten ze met zich meebrengen. Met de juiste samenstelling zal er een harmonieuze volière tot stand komen waar je optimaal van kunt genieten.
Table of Contents
Vogelsoorten
Volières zijn er in allerlei verschillende maten en het is afhankelijk van de vogelsoorten en het aantal vogels hoe groot de volière dient te worden. Heb je maar één specifieke ruimte, dan zal je hier je vogelkeuze op aan moeten passen. Meer informatie over de verschillende volieres en de inrichting ervan vind je in deze blog (inrichting volieres). Er zijn veel verschillende vogelsoorten geschikt als volièrevogel. De kanarie en grasparkiet zijn erg bekend maar er zijn nog vele andere zangvogels en tropische soorten die ook geschikt zijn om te houden in volières. We zullen de meest voorkomende soorten behandelen in onderstaande tekst. Ontbreekt er een soort welke je wel aanspreekt dan kan onze klantenservice je altijd verder helpen.
Kanarie
Algemeen: De kanarie is toch wel één van de bekendste volièrevogels. Deze vogelsoort staat erom bekend dat ze erg vriendelijk naar andere soorten zijn, waardoor ze het goed doen in een volière. Ze hebben weinig begroeiing nodig en zitten het liefst op een zitstok. Een vorst- en tochtvrij nachthok hebben ze nodig om zich in terug te kunnen trekken wanneer het te koud wordt.
Samenstelling: 1 mannetje op meerdere vrouwtjes, want anders gaan mannetjes onderling vechten.
Voeding: Er is speciale voeding voor kanaries beschikbaar. Een mengsel van zaden of pellets zijn een goede basis, aangevuld met kalk en vitaminen in combinatie met eivoer. Als toevoeging kan er nog extra groente en fruit gegeven worden.
Voortplanting: Het geslacht is lastig te bepalen aan de hand van het uiterlijk omdat ze erg veel op elkaar lijken. Het mannetje is vaak wat feller van kleur en fluit veel meer dan het vrouwtje. Wil je het geslacht zeker weten dan kun je een DNA test laten doen. Heb je een paartje dan broeden ze het liefst in een open nestkastje.