Blog: Thuiswerken met je huisdier - De Huisdiersuper

Thuiswerken met je huisdier

Tijdens de coronatijd zijn er veel mensen vanuit thuis gaan werken. Voor sommige kan dit een permanente werksituatie worden terwijl voor andere dit enkel een tijdelijke optie is. Het thuiswerken heeft een situatie gecreëerd waarin we meer tijd hadden voor onze huisdieren of voor het nemen van een nieuw huisdier. Een beetje extra gezelschap voor in huis was voor vele dan ook erg welkom. Een vrolijke pup of ondernemende kitten geeft een hoop liefde en plezier maar er dient ook rekening gehouden worden met een aantal zaken bij het aanschaffen van een huisdier in deze situatie.

Het hebben van een huisdier

Wanneer je al een huisdier hebt en je gaat ineens vanuit thuis werken dan is dat voor zowel jou als je huisdier een grote verandering. Onze huisdieren zijn namelijk erg gewend aan onze dagelijkse routines en wanneer deze veranderen zal dit voor hun ook wennen zijn. Een kat of konijn kunnen vaak voor langere tijd alleen zijn zonder dat je hier als baasje iets voor hoeft te regelen. Wanneer je een hond hebt dan zijn er toch meer dingen om rekening mee te houden. Misschien werk je parttime zodat je hond niet te lang alleen zit of heb je de mogelijkheid om je hond in de pauze uit te laten of misschien mag hij wel mee naar je werk. Het kan ook zijn dat je gebruik maakte van bijvoorbeeld een opvang- uitlaatservice of een vriendelijke buur die tijd had om de hond even uit te laten.

Voordelen met thuiswerken

Nu thuiswerken de nieuwe norm is worden al deze opties overbodig wat ook kan schelen in de kosten. Op het moment dat je meer thuis kunt zijn dan is dit vaak ten goede van de band tussen baas en beestje. Je kunt gemakkelijker even spelen en knuffelen met je hond of je kat lekker kroelen. Op het moment dat je huisdier ook door gaat hebben dat je vaak thuis bent dan is de kans groot dat ze ook vaker om aandacht gaan vragen. Je kunt meer aandacht geven en je zal er ook meer liefde voor terugkrijgen en dat klinkt als muziek in de oren. Daarnaast levert het ook een stukje ontspanning voor jou op. Heb je veel stress, dan kan je dit gelijk lekker wegknuffelen!

Knuffelen met je hond tijdens thuiswerken

Nadelen met thuiswerken

Het thuiswerken kan echter ook zijn nadelen hebben als het gaat om het gedrag van je huisdieren. Vooral honden en katten kunnen erg afhankelijk zijn van de aandacht van jou als baasje en wanneer je erg veel thuis bent is er een vergrote kans dat ze verlatingsangst ontwikkelen. Wanneer je hond of kat niet meer gewend is aan het feit dat je langer weg bent dan kunnen ze meer stress ervaren of zelfs last krijgen verlatingsangst. Dit kan tot uiting komen op verschillende manieren zoals janken of miauwen maar ook krabben aan de deur of het kapot maken van dingen in huis kan een gevolg zijn van deze onzekerheid. Het is dus belangrijk dat je als eigenaar dit soort problemen probeert te voorkomen mocht bijvoorbeeld je werksituatie weer veranderen.

Thuiswerken kat

Tips om verlatingsangt te voorkomen

Er zijn verschillende manieren om de kans op verlatingsangst te verkleinen wanneer je thuiswerkt:

Tip 1: Zorg ervoor dat je werkplek afgezonderd kan worden van je huisdier

denk hierbij aan bijvoorbeeld een studeerkamer of slaapkamer met bureau. Je hond of kat kan hierdoor niet op ieder gewenst moment om aandacht vragen en zal hierdoor niet bewust zijn van het feit dat je de gehele dag thuis bent. Verder is werken in een rustige omgeving zonder afleiding ook bevorderlijk voor jouw productiviteit.

Tip 2: Uitlaatservice of dagopvang

Wanneer je een hond hebt en niet de mogelijkheid hebt om je af te kunnen zonderen, dan is het altijd mogelijk om te kijken naar een uitlaatservice of dagopvang. Je hond is dan voor enkele uren afgeleid per dag en kan ook goed zijn energie kwijt waardoor hij thuis weer kan uitrusten en minder gefocust zal zijn op jouw bezigheden.

Uitlaatservice

Tip 3: Zoek een goede balans

Het is vooral belangrijk een goede balans te vinden in de hoeveelheid en de momenten van aandacht in combinatie met het bepalen van de nieuwe routine. Jij als baasje moet de juiste regelmaat bieden aan je huisdier en zorgen voor een ontspannen werk/leefsfeer.

Tip 4: Ondersteunende producten

Vind je huisdier het voortaan toch moeilijker om alleen te blijven? Dan zijn er een verschillende producten op de markt die kunnen helpen om deze symptomen te verminderen:

Snoepjes:

Beaphar No stress

Pet remedy (hond, kat en konijn)

Beaphar CaniComfort (hond)

Beaphar CatComfort (kat)

Een nieuw huisdier willen

Wanneer je nog geen huisdier hebt, lijkt thuiswerken de perfecte situatie te zijn om hieraan te beginnen. Het is echter wel belangrijk dat je op voorhand goed nadenkt over de eventuele aanschaf van een huisdier om te voorkomen dat je een impulsieve keuze maakt. Ook is het belangrijk om na te denken over het soort huisdier dat je zou willen. Wil je een hond dan dien je met andere dingen rekening te houden dan wanneer je graag een kat of juist een konijn wilt. Het opvoeden van een pup of kitten is een stuk makkelijker op het moment dat je veel thuis bent. Het is echter ook van belang dat je nog voldoende tijd hebt op het moment dat thuiswerken geen optie meer is of wanneer dit enkel parttime kan. Een nieuw huisdier, hond, kat of konijn, zijn allemaal beestjes waar je voor meerdere jaren verantwoording voor draagt. Je moet dus niet alleen op korte termijn voldoende tijd hebben, maar ook weten dat je op lange termijn voldoende tijd, aandacht en liefde kunt geven aan je nieuwe huisgenootje. Er zijn voldoende scenario’s en opties om een huisdier te hebben ook als je niet meer thuis werkt het is echter belangrijk dat je hier op voorhand over nadenkt.

Konijn

Een konijn kun je bijvoorbeeld gemakkelijk een werkdag alleen laten, maar je huis of tuin moet wel voldoende ruimte kunnen bieden zodat hij zijn nodige beweging kan krijgen. Ook kun je konijnen beter met z’n tweeën houden omdat dit groepsdieren zijn die snel eenzaam raken als ze veel alleen zijn. Het verblijf moet dus toereikend zijn voor zeker twee dieren.

Konijn

Kat / kitten

Wil je liever een kat of kitten dan zul je voldoende ruimte moeten hebben voor de diverse benodigdheden die essentieel zijn. Denk hierbij onder andere aan een veelzijdige krabpaal en kattenbak. Dit zijn items die snel meer ruimte in beslag nemen dan verwacht, maar zijn toch zeker essentieel. Een kat kan je goed laten wennen aan het alleen zijn en kan je gemakkelijk houden ook als je niet meer thuis kunt werken.

Hond / puppy

Gaat je voorkeur toch uit naar een hond, dan zul je op voorhand moeten weten dat het uitlaten geen probleem gaat zijn. Neem je een pup in huis dan zal je zeker in het begin veel tijd moeten besteden aan het opvoeden en zindelijk maken. Om de pup al op jongere leeftijd te laten wennen aan het feit dat hij soms alleen zal zijn kun je gebruik maken van een bench. Ook voor je hond, jong en oud, heb je diverse spulletjes nodig zodat hij zich thuis voelt. Denk hierbij aan:

Verandering in je situatie, wat dan?

Het is mogelijk dat je onverwachts toch niet meer kunt thuiswerken. Dit kan bijvoorbeeld komen door een baanwissel, verandering in functie of verandering in woonsituatie. Wanneer deze verandering niet gepland stond op het moment dat je een huisdier hebt aangeschaft kan dit gevolgen hebben voor je dagelijkse routine met betrekking tot de zorg van je huisdier. Er zijn gelukkig genoeg mogelijkheden waardoor je huisdier de dagelijkse verzorging kan krijgen die hij nodig heeft.

Optie 1: Opvang voor je hond

Voor je hond kun je bijvoorbeeld op zoek gaan naar een dagopvang in de buurt. Wanneer deze op de route ligt van en naar je werk is dit helemaal ideaal.

Optie 2: Uitlaatservice

Wil je je hond liever niet wegbrengen dan kan je altijd nog kijken naar een uitlaatservice. De hond wordt dan vaak opgehaald voor een lange wandeling waarna hij vervolgens ook weer wordt thuisgebracht. Bij de meeste uitlaatservices kan je kiezen of de hond 1 of meerdere keren per dag uitgelaten dient te worden. Deze optie is erg handig op het moment dat je bijvoorbeeld lange werkdagen hebt.

Optie 3: Vrienden of kennissen

Verder kan je altijd nog om hulp vragen binnen je vrienden en kennissenkring of misschien heb je een goede buur die tijd heeft om de hond een keertje uit te laten.

Optie 4: Je hond mee naar je werk!

Mocht je werkplek niet ver van je huis zijn dan is er ook nog de optie om de hond uit te laten tijdens de lunchpauze of misschien mag je hond wel mee naar het werk toe. Dit zijn wel opties die op voorhand afgestemd dienen te worden met je werkgever.

Kantoorhond Luna

Je kat alleen thuis

Omdat je een kat niet hoeft uit te laten, in tegenstelling tot een hond, kun je deze gemakkelijker alleen thuis laten. Er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden om ervoor te zorgen dan je kat van alle nodige zaken is voorzien. Wanneer je kat uit verveling dingen wil slopen is het fijn om deze in een aparte ruimte te kunnen zetten wanneer je niet thuis bent. Je kunt deze ruimte dan zo inrichten dat de kat van alle gemakken is voorzien zonder dat je je zorgen hoeft te maken over je inboedel. Denk hierbij aan

Heb je geen aparte ruimte beschikbaar of heb je een kat die zich voorbeeldig gedraagt als je niet thuis bent, dan is dit natuurlijk niet nodig. Zorg er dan wel voor dat alle faciliteiten voor je kat bereikbaar zijn.

Tot slot

Thuiswerken levert de ideale situatie om meer tijd te besteden aan je huisdier of om er een aan te schaffen. Wanneer je aan een huisdier begint is het wel belangrijk dat je alle aspecten hebt bekeken en goed hebt nagedacht voordat je een dier aanschaft. Door het thuiswerken heb je alle tijd om een pup of kitten op te voeden of om de band met je trouwe viervoeter te versterken. Houd wel rekening met de optie dat je situatie kan veranderen en ben goed voorbereid op de mogelijkheden die er zijn om op deze verandering in te spelen. Wanneer je goed bent voorbereid op wat de toekomst gaat brengen kun je in alle rust genieten van het gezelschap en de liefde die je maatje met zich meebrengt.

 

Delen met anderen?  

Sale -25%
Beaphar CatComfort Spot On
Beaphar CatComfort Spot On
Inhoud: 3 pipetten
Uitverkocht

16,50  12,37 
Bench 51cm
Afmeting: 51x30,5x35,5cm
Direct leverbaar

24,95 
Hertengewei Large
Gewicht: 140-160 gram
Uitverkocht

16,95 
Sale -25%
Beaphar CatComfort complete starterkit
Beaphar CatComfort complete starterkit
Inhoud: complete set
Uitverkocht

17,95  13,46