Papegaaienblog de Huisdiersuper

Belangrijk voordat je een papegaai aanschaft

Waar bij stil te staan voordat je een papegaai aanschaft?

Dit artikel hebben wij geschreven in samenwerking met Stichting de Moderne Papegaai Verbaas. Het doel van dit artikel is om mensen bewust te maken van de voor- en nadelen van het houden van papegaaien om zo tot een betere beslissing te kunnen komen. Belangrijkste is namelijk dat zowel baasje als huisdier samen een gelukkig leven hebben.

De papegaai

Papegaai is een verzamelnaam voor alle papegaaiachtige. Dat zijn de vogels met de bontgekleurde verentooi, die vaak zo prachtig geluiden kunnen nabootsen. Heel bekend zijn de ara’s en de amazonepapegaaien. Deze vind je in de jungles van Zuid-Amerika. Kaketoes komen voor in Zuidoost-Azie en Australie en in de Afrikaanse regenwouden leeft de grijze roodstaart papegaai.

Een papegaai is namelijk een geweldig dier. Prachtig om te zien, om vrolijk van te worden. Bovendien zijn ze zeer intelligent. Maar er zijn ook keerzijden, die te vaak niet of onvoldoende worden onderkend. En daar kan het leed voor zowel de papegaai als de eigenaar beginnen…

Belangrijke punten om mee te nemen in je beslissing

Een papegaai aanschaffen is niet alleen een kwestie van een papegaai en papegaaienkooi kopen. Voordat je deze beslissing neemt moet je voor jezelf nagaan of een papegaai het ideale huisdier is in je huishouden. Onderstaand lichten we enkele punten uit die belangrijk zijn als je overweegt om een papegaai aan te schaffen.

Leeftijd van de papegaai

Papegaaien zijn groepsdieren. Moeilijk voor een papegaai dus om in gevangenschap te leven, en al helemaal wanneer hij alleen is. Nou ja, zegt u dan, de papegaai heeft mij/ons toch?

Natuurlijk, heerlijk wanneer dat goed gaat. Dan heeft u een vriend voor het leven, want een papegaai kan wel tot 80 jaar oud worden. Coco (zie bovenstaande foto) is opgevangen door stichting de moderne papegaai toen zijn baasje was overleden. Coco was zelfs 92 jaar oud! Maar niet iedereen slaagt erin de papegaai goed op te voeden, te verzorgen en rekening te houden met de natuurlijke gedragingen van het dier.

Wanneer de papegaai zich eenzaam en onbegrepen voelt, en de geringe bewegingsvrijheid in de kooi de vogel begint te storen, kan dit leiden tot ongewenst gedrag als aanhoudend krijsen, bijten of zichzelf kaalplukken…

Natuurlijkgedrag niet verwarren met probleemgedrag

In de natuur leven papegaaien een enerverend bestaan vol afwisseling. Een groot deel van de dag besteden ze aan het zoeken naar voedsel(foerageren). Zo scharrelen ze hun kostje bij elkaar. Ze zoeken tussen boomschors naar larven en andere insecten. Bloemen, bladeren, dode diertjes en tal van ingrediënten worden zo genuttigd. Daarnaast klimmen, klauteren spelen en slopen ze graag. Lichaamsbeweging en buitenlucht is- net als bij de mensen - van levensbelang en zorgt ervoor dat je papegaai in conditie blijft en zich niet gaat vervelen. Slopen van takken zorgt er bovendien voor dat de snavel in conditie blijft en niet door gaat groeien. Papegaaien zijn luidruchtig, op deze manier onderhouden ze contact met hun soortgenoten. Het luidruchtig zijn, slopen en bewegen is natuurlijk gedrag. Dit moeten we niet verwarren met probleemgedrag.

Het hechten aan 1 persoon

De meeste papegaaien bouwen een relatie voor het leven op met een partner in de natuur. Ze zijn monogaam. In de huiskamer komt het regelmatig voor dat de papegaai zich aan een persoon hecht. We horen regelmatig dat de andere persoon dan “niets met de vogel kan doen”

Een veel voorkomend probleem is dat de verzorgende eigenaar veel met de papegaai kroelt, aait en knuffelt. Op deze manier wordt partnergedrag met de mens gestimuleerd en komen er hormonen vrij. De papegaai gaat dan territoriaal gedrag vertonen en wil niet dat er een andere persoon in de buurt komt.

Het is dus echt van belang niet met de papegaai te knuffelen. Papegaaien zijn GEEN knuffeldieren. Hierdoor kunnen veel problemen ontstaan zoals schreeuwen, bijten, plukken.

Papegaaien kunnen zich snel vervelen

Zorg ervoor dat je papegaai zich niet verveelt. Dit ook om probleemgedrag te voorkomen. Papegaaien zijn zeer intelligent en het is leuk om de intelligentie te stimuleren door spelletjes te doen. Ieder dier heeft zijn eigen voorkeur in wat hij graag doet. Zo speelt de een graag met blokjes terwijl de ander graag takken sloopt . Elke dag ongeveer 10 minuten met je papegaai iets leuks doen voorkomt probleemgedrag. Een stukje wandelen, naar buiten, douchen, mee helpen met het eten voorbereiden, of bijvoorbeeld “meehelpen” de was opvouwen, meegaan met de hond uitlaten.

Een papegaai is niet graag alleen. Een ander huisdier als huisgenoot kan goed samen gaan.

En nu?

Een papegaai aanschaffen is een belangrijke beslissing. Het is dus belangrijk om hier goed over na te denken. Past een papegaai bij jou, en kun je er de juiste aandacht geven? Dan heb je je leven lang plezier van een maatje bij je in de huiskamer. Heb je je twijfels? Informeer je zelf dan goed naar de voor- en nadelen zodat je een weloverwogen beslissing kan nemen.

Zoals je nu weet kan een papegaai oud worden. Het is natuurlijk ook mogelijk om een al wat ouder dier aan te schaffen. Er zijn diverse stichtingen die papegaaien een tweede kans bieden.

Het volgen van een cursus is geen overbodige luxe. Net als het gewoon is om een puppy cursus te volgen, is er ook de mogelijkheid om liefhebbers van papegaaien de basis bij te brengen die nodig is om optimaal voor je papegaai te kunnen zorgen.

Kortom, informeer jezelf goed zodat jij en je papegaai samen een heerlijk leven tegemoet gaan!

 

Delen met anderen?

Papegaaienkooi Anna
Afmeting: 78x68x175cm
Direct leverbaar

249,00 
Fruitkuipje Mix
Inhoud: 6 stuks.
Uitverkocht

2,99 
Quapas! Bamboo Slinger Large
Afmeting: 60x14cm
Uitverkocht

13,95 
Papegaaienkooi Aurelia
Afmeting: 56x43x154 cm
Direct leverbaar

159,00 
Zitstok peperhout Y-vorm
Meerdere maten
Direct leverbaar

7,50