Kat binnen houden of naar buiten laten?

Geplaatst door Denise van Lent - Gedragsbioloog & kattengedragstherapeut op 22-05-2017 10:35

Kat binnen houden of naar buiten laten?

Als je aan de lente denkt, denk je aan dartelende lammetjes in de wei. Velen zijn het eens dat dieren zoals lammetjes en koeien het gelukkigst zijn wanneer ze in ieder geval een deel van de tijd in de wei kunnen lopen. Alleen in de wei kunnen koeien grazen en komt het sociale kuddegedrag tot zijn recht. Of dat nu ook voor een kat geldt, of dat je hem beter binnen kunt houden, daar zijn de meningen sterk over verdeeld. In deze blog zetten we de voor- en nadelen voor je op een rij zodat je kunt bepalen wat het beste is voor je eigen kat: binnen houden of buiten laten?

De natuur is onvoorspelbaar en spannend

De langere dagen met meer zonlicht zorgen voor een positievere stemming en een drang om meer buiten te zijn. De lentezon zorgt voor lentekriebels! En niet alleen bij jou, ook bij je kat. De natuur is veranderlijk en daarom onvoorspelbaar. Het is die onvoorspelbaarheid die de natuur maakt tot wat hij is: aantrekkelijk en spannend maar tegelijkertijd ook rustgevend en ontspannend. Iedere dag brengt de natuur nieuwe ervaringen met zich mee. De ene dag zorgt ze voor een berg met herfstbladeren, de andere dag voor een zwerm fruitvliegjes. De vrije natuur zorgt iedere dag weer voor nieuwe ervaringen. Het biedt de kat de mogelijkheid om dagelijks nieuwe geuren te ruiken, structuren te voelen, geluiden te horen en smaken te proeven. Buiten zijn doet hem goed: het geeft hem bewegingsvrijheid en controle over zijn eigen leven. Alleen buiten kunnen katten onbeperkt jagen en komt hun sociale en territoriale gedrag echt tot zijn recht. Het buitenleven is het meest natuurlijk voor een kat. Maar een kat is niet altijd veilig buiten. De meesten van ons zullen in een buurt wonen waar reëel gevaar op de loer ligt. Katten kunnen deze gevaren zelf niet herkennen. Veel van deze gevaren (auto’s, onkruidverdelger, kattenhaters, giftige planten) zijn namelijk onnatuurlijk voor een kat. Het is daarom aan ons kattenbaasjes om in te schatten of de kat wel of niet veilig naar buiten kan.

Katten vrij buiten lopen?

Aan het vrije buitenleven zijn heel wat risico’s verbonden. Afhankelijk van waar je woont, voldoet de leefomgeving meer of minder aan een natuurlijke situatie. Een drukke autoweg of een kinderrijke buurt is minder natuurlijk dan een groot landhuis ten midden van een bos. Het is goed om je te realiseren dat hoe onnatuurlijker de leefomgeving is, hoe lastiger een kat zich hier aan zal kunnen aanpassen. Zo is een kat niet in staat om te leren hoe hij veilig een autoweg oversteekt. Katten doen daarom dingen die gevaarlijk zijn: andere katten of honden opzoeken, drinken van vreemde vloeistoffen en het betreden van nauwe (kruip)ruimtes. Buitenkatten kunnen ook best wat overlast veroorzaken. Je kat kan in de tuin van de buurman poepen of tegen zijn tuinmeubels sproeien. Wanneer de buurman zelf ook katten heeft, kan dit problemen geven. Alleen al het zien van een vreemde kat is voor sommige genoeg om agressie- of onzindelijksproblemen te ontwikkelen. Ongecastreerde buitenkatten kunnen daarnaast zorgen voor geluidsoverlast en vechten vaker. Onderschat ook de geslachtsdrift van een ongecastreerde kater of poes niet! Een ongeholpen kat zal ver van huis trekken op zoek naar een gewillige partner. Katertjes kunnen al vanaf een leeftijd van 5 maanden de hele buurt bezwangeren. Dat geldt nog eens extra voor ongeholpen poezen: zij kunnen al vanaf een maand of 4 voor een nestje kittens zorgen.

Kat binnen houden?

Van katten die enkel binnen leven wordt vaak gedacht dat zij een lang en gezond leven leiden, vrij van de ziektes, parasieten en mogelijke verwondingen die voor buitenkatten een gevaar opleveren. En natuurlijk is binnen leven een stuk veiliger. Maar het binnen houden van een kat heeft ook invloed op zijn welbevinden en gedrag. Een binnenkat loopt net zo goed het risico om problemen te ontwikkelen. Uit onderzoek blijkt dat binnenkatten een verhoogd risico lopen op het ontwikkelen van gedragsproblemen, onzindelijkheid, obesitas en diabetes. In vergelijking met de weide wereld is een woonkamer niet zo spannend om te ontdekken. En een woonhuis biedt over het algemeen maar beperkte mogelijkheden voor natuurlijk gedrag. Buitenkatten zullen zonder enige moeite vogels, insectjes en visjes kunnen vinden. Veel binnenkatten zullen het moeten doen met een maandelijks binnengewaaide bromvlieg. De complexiteit van de natuur is niet zomaar na te bootsen. Het is natuurlijk wel mogelijk om buiten zoveel mogelijk naar binnen te halen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan opgeraapte vogelveren of een berg herfstbladeren die je de kat in een doos kunt aanbieden. Het vergt best wat creativiteit en inzet van kattenbaasjes om binnenkatten gelukkig en gezond te houden zonder de hulp van buiten,

veilig kat buitenleven ervarenBinnenkatten met beperkte toegang tot buiten

Er bestaan verschillende veilige opties om een kat het plezierige buitenleven te laten ervaren. Het verschilt per kattenbaasje en kat wat de beste manier is. Woon je op een flat of appartement? Dan zou een met kattennet afgeschermd balkon de beste optie kunnen zijn. Door gebruik te maken van katvriendelijke kruiden, plankjes aan de muur en verstopplaatsen, kan een afgeschermd balkon een verrijking zijn. Op eenzelfde wijze is de tuin af te schermen. Een kat aan de lijn leren lopen is een optie die zorgt voor extra bewegingsvrijheid en mogelijkheden om ervaringen op te doen. Aan de lijn kunnen katten stukjes rennen of ronddartelen in de sneeuw. Met een tuigje aan lopen is wel wat onwennig in het begin. Een kat zal hieraan moeten wennen. Er bestaan instructievideo’s op YouTube waardoor elke kat kan leren om met een tuigje te lopen. Natuurlijk moet aan de lijn lopen ook wel veilig kunnen. Als er heel veel honden in de buurt lopen is dat niet het beste idee. Een hond is een reëel gevaar. Helaas kunnen we onze katten niet behoeden voor elk gevaar, maar we kunnen wel ons best doen om hem veilig te houden. Daarentegen is het ook belangrijk voor de kat zijn welbevinden om genoeg lichamelijke en geestelijke uitdaging te hebben. Dat is best een uitdaging voor ons kattenbaasjes zonder de hulp van moeder natuur. Liefdevolle baasjes zullen daarom voor zichzelf een afweging moeten maken om de juiste balans te vinden tussen veiligheid en kattengeluk.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
« Terug naar overzicht