Blog-banner-overgewicht-kat

Wanneer is een kat te dik?

Ook katten kunnen te maken krijgen met overgewicht. Lees hoe je de kans hierop verkleint en wat je allemaal kunt doen als je kat toch te zwaar is.

Katten kunnen net zoals mensen soms ook te maken krijgen met overgewicht. Overgewicht bij katten kan leiden tot een aantal gezondheidsproblemen, waaronder diabetes, artritis en zelfs een verminderde levensverwachting. In dit artikel lees je waar katten dik van worden, hoe je het voorkomt én wat je moet doen als je kat toch te zwaar is.

Is mijn kat te dik?

Een belangrijke vraag die je eerst moet stellen is of je kat te zwaar is. Dit is niet altijd even gemakkelijk te beantwoorden, omdat het ideale gewicht voor een kat afhankelijk is van verschillende factoren, zoals leeftijd, ras en geslacht. Over het algemeen moet de ribbenkast van een gezonde kat goed voelbaar zijn als je over de zijkant van het lichaam wrijft, maar niet zichtbaar. Als de ribben van je kat niet voelbaar zijn en je kunt de buik niet goed zien, dan kan het zijn dat je kat te zwaar is.

Een andere manier om te bepalen of je kat overgewicht heeft, is door te kijken naar het gewicht. Een gezonde volwassen kat weegt doorgaans tussen de 3 en 5 kilo. Als je kat meer dan 5 kilo weegt, dan kan hij of zij mogelijk te zwaar zijn. Het is echter belangrijk om te onthouden dat dit slechts algemene richtlijnen zijn en dat je het beste kunt overleggen met een dierenarts om te bepalen of je kat een gezond gewicht heeft.