Blog opgroeien met huisdieren

Opgroeien met huisdieren

Opgroeien met huisdieren kan vele voordelen hebben en echt een meerwaarde zijn bij de opvoeding van je kind. Maar wat zijn deze voordelen eigenlijk?

Ongeveer de helft van de Nederlandse huishoudens heeft een of meerder huisdieren. Er zijn dus veel gezinnen waarbij kinderen al vanaf de geboorte opgroeien met huisdieren. Ook zijn er veel kinderen die vanaf een bepaalde leeftijd een huisdier willen wanneer er nog geen huisdieren in het gezin zijn. Het hebben van een huisdier heeft vaak een positieve invloed op de ontwikkeling van je kind en het kan daarom zeker het overwegen waard zijn om een leuk maatje aan te schaffen wanneer deze er nog niet is. Maar wat zijn nou precies die positieve invloeden en zijn er ook nadelen om rekening mee te houden?

Voordeel 1: De verschillende invloeden van dieren op kinderen.

Kinderen groeien op in een omgeving waar ze veelal omringd worden door allerlei dieren. Dit kan zijn in de vorm van huisdieren in het gezin of bij vriendjes of familie. Maar denk daarnaast bijvoorbeeld ook aan pluche knuffels, tekenfilms, leesboeken, de dierentuin en de kinderboerderij. Van jongs af aan herkennen kinderen allerlei diersoorten en groeien hier zo bewust en onbewust mee op, ook als ze geen huisdier hebben. Vooral tekenfilms en kinderleesboeken kunnen veel waardevolle lessen bevatten voor kinderen, welke ze gemakkelijk kunnen begrijpen door de vormgeving die toegepast wordt in combinatie met de verschillende dieren.

In veel kinderprogramma’s wordt gebruik gemaakt van verschillende diersoorten. Deze programma’s leren kinderen verschillende handelingen die op een begrijpelijke manier worden weergegeven. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Ontwikkelen van een slaapritme
  • Ontwikkelen van een eetpatroon
  • Leren en ontwikkelen van dagelijkse handelingen die nodig zijn voor een goede hygiëne en verzorging.

Dit soort handelingen kunnen kinderen voor zichzelf toepassen, maar ook gebruiken voor de zorg van een huisdier.

Voordeel 2: Leren omgaan met dieren

Kinderen leren onbewust al veel van en over dieren vanaf een jonge leeftijd. Wanneer ze opgroeien met een huisdier zullen ze niet alleen over het dier leren, maar ook leren hoe ze er mee om moeten gaan. Een kind leert hierdoor al op jonge leeftijd dat ze lief moeten zijn voor een huisdier en dat ze die geen pijn mogen doen. Ook de verzorging zoals hoe vaak en wanneer ze per dag moeten eten, en wat ze wel en niet mogen eten is een leermoment. Groeien ze op met honden, dan leren ze ook dat deze een aantal keer per dag uitgelaten moeten worden. Hebben ze een konijn, dan leren ze bijvoorbeeld weer dat ze het hok op tijd moeten schoonmaken. Als ouder kan je een kind ook gemakkelijker leren dat je niet alle dieren zomaar mag aaien of aanraken wanneer jij zelf niet de eigenaar bent. Hierdoor leren ze dingen te vragen aan iemand anders voordat ze zelf handelen. Kinderen leren hierdoor respectvol om te gaan met allerlei dieren wat ze op latere leeftijd alleen maar ten goede zal komen.

Kinderen leren omgaan met huisdieren