Blog-Banner-Huisdiersuper_buikpijn-hond

Buikpijn bij honden

Au, je hond heeft buikpijn! Buikpijn bij honden is een veelvoorkomend probleem dat eigenaren zorgen kan baren. In deze blog gaan we dieper in op de symptomen, wat de mogelijke oorzaken zijn en hoe je buikpijn bij honden kunt verlichten of behandelen. Daarnaast geven we praktische tips en voedingsadviezen om je harige vriend te helpen.

Symptomen van buikpijn bij honden

Hoe weet je of je hond buikpijn heeft? Het herkennen van buikpijn bij je hond is essentieel voor een snelle behandeling. Meestal zijn de signalen duidelijk te herkennen. Enkele veelvoorkomende symptomen van buikpijn bij honden zijn:

 • Diarree of juist harde ontlasting: let goed op de consistentie en de kleur van de uitwerpselen van je hond, want dit kan wijzen op maag- en darmproblemen. Buikpijn kan zich uiten in vloeibare ontlasting (diarree), obstipatie of juist harde ontlasting.
 • Braken en misselijk zijn: als je hond overgeeft duidt dat vaak op maag- en darmproblemen. Dit kan gepaard gaan met misselijkheid.
 • Buikkrampen: als je hond ongemakkelijk lijkt en regelmatig zijn buik likt, kan dit duiden op buikpijn.
 • Borrelende darmen: het horen van luide geluiden in de buikstreek van je hond kan ook wijzen op buikpijn.
 • Veel winden laten: laat je laat veel scheten, dan kan dit betekenen dat hij buikpijn heeft.
 • Lusteloosheid: een hond die lusteloos is, weinig interesse heeft in spelen of wandelen, kan mogelijk last hebben van buikpijn.
 • Gebogen rug: sommige honden kunnen een gebogen rug aannemen om hun buik te ontlasten wanneer ze buikpijn ervaren.

Oorzaken van buikpijn bij honden

Buikpijn bij honden kan verschillende oorzaken hebben. De hoofdoorzaak ligt meestal bij de spijsvertering; het voedsel wordt niet goed verteerd. Enkele veelvoorkomende redenen zijn:

 • Voedselintolerantie of allergieën: sommige honden kunnen allergisch zijn voor bepaalde voedingsmiddelen, wat buikpijn kan veroorzaken. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet en vermijd voedingsmiddelen waarvan bekend is dat ze intolerantie of allergieën veroorzaken.
 • Gastro-intestinale problemen: maag- en darmproblemen zoals gastritis, pancreatitis of colitis kunnen buikpijn veroorzaken. Raadpleeg een dierenarts voor de juiste diagnose en behandeling.
 • Infecties: bacteriële of virale infecties in het maag-darmkanaal kunnen ernstige buikpijn veroorzaken. Vaccinaties en goede hygiëne zijn belangrijk om deze infecties te voorkomen.
 • Vreemde voorwerpen: honden staan erom bekend dat ze soms vreemde voorwerpen inslikken, wat een obstructie in het maag-darmkanaal kan veroorzaken. Dit kan leiden tot ernstige buikpijn en vereist mogelijk een operatie.

Buikpijn bij je hond verlichten of behandelen

Als je vermoedt dat je hond buikpijn heeft, is het belangrijk om onmiddellijk contact op te nemen met een dierenarts. Afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de buikpijn kan de dierenarts verschillende behandelingen aanbevelen, waaronder:

 • Dieet: soms kan een verandering in het dieet de buikpijn verminderen. Je dierenarts kan je adviseren over speciale voeding die geschikt is voor honden met maag- en darmproblemen.
 • Medicatie: in sommige gevallen kan medicatie nodig zijn om de symptomen te verlichten en de onderliggende oorzaak aan te pakken.
 • Vloeistoftherapie: bij uitdroging kan vloeistoftherapie noodzakelijk zijn om je hond gehydrateerd te houden.
 • Chirurgie: in ernstige gevallen, zoals bij een obstructie door vreemde voorwerpen, kan een operatie noodzakelijk zijn.

Praktische tips

Terwijl je wacht op professionele medische hulp, kun je enkele praktische adviezen volgen om je hond te helpen:

Fluffy-hondenmand

 • Geen menselijke medicijnen: Geef je hond nooit medicijnen die bedoeld zijn voor mensen zonder advies van een dierenarts. Sommige medicijnen kunnen schadelijk zijn voor honden. Dit geldt ook voor huismiddeltjes.
 • Hydratatie: zorg ervoor dat je hond voldoende water drinkt om uitdroging te voorkomen.

Voedingsadviezen voor buikpijn bij honden

De voeding van je hond speelt een cruciale rol bij het beheersen van buikpijn. Als de buikpijn bij je hond wordt veroorzaakt door voedselintolerantie of allergieën, overweeg dan deze voedingsaanbevelingen:

 • Dieet met één eiwitbron: schakel over op een dieet met slechts één eiwitbron (bijvoorbeeld kip of lam) en één koolhydraatbron (bijvoorbeeld rijst) om mogelijke allergenen te verminderen. Bekijk ons hondenvoer voor verschillende opties.
 • Hypoallergeen hondenvoer: hypoallergene hondenvoeding is speciaal samengesteld voor honden met voedselallergieën. Dit type voer bevat zorgvuldig geselecteerde ingrediënten die minder allergische reacties veroorzaken. Is je hond bijvoorbeeld allergisch voor granen, dan kun je denken aan graanvrij hondenvoer en graanvrije hondensnacks.

Smolke-graanvrij-hondenvoer

 • Geleidelijke overgang: als je het dieet van je hond wijzigt, doe dit dan geleidelijk om maagklachten te voorkomen.
 • Meerdere kleine maaltijden: biedt je hond meerdere kleine maaltijden per dag aan in plaats van een paar grote porties. Zo kan het voedsel langzamer verteerd worden.

De juiste voeding kan een aanzienlijke impact hebben op de spijsvertering en het algemene welzijn van je hond. De opties hierboven kunnen helpen bij het verlichten van buikpijn, maar het is altijd raadzaam om professioneel advies in te winnen bij je dierenarts voordat je grote veranderingen aanbrengt in het dieet van je hond. Specifieke voedselallergieën of intoleranties moeten namelijk eerst vastgesteld worden om het meest geschikte dieet te bepalen. Het welzijn van je harige metgezel staat voorop, en een dierenarts kan je helpen bij het kiezen van de beste voedingsstrategie om buikpijn te voorkomen en te behandelen.

Tot slot

We kunnen concluderen dat buikpijn bij honden een serieus probleem is dat aandacht en zorg vereist. Het herkennen van symptomen, het raadplegen van een dierenarts en het volgen van de juiste voedingsrichtlijnen kunnen je hond helpen herstellen. Onthoud dat vroegtijdig ingrijpen cruciaal is voor een snel herstel en een gezond en gelukkig leven voor je harige metgezel.

Delen met anderen?   

 

Wil je nog meer lezen over honden? Bekijk dan ook eens onderstaande blogs:

Blog: Welke maat bench voor welke hond?
Blog: De vachtverzorging van je hond
Blog: Overgewicht bij honden

Liever direct naar ons aanbod voor khondenartikelen? Hieronder vind je een selectie van de meest populaire categorieën.

Sale -10%
Renske super premium adult lam 2kg.
Renske Super Premium Adult Lam Graanvrij
Inhoud: 2kg
direct leverbaar

€ 28,99  € 26,09 
Sale -10%
Smolke Adult Graanvrij
Smolke Adult Graanvrij
Inhoud: 12kg.
direct leverbaar

€ 69,99  € 62,99 
Sale -10%
Hondenmand Fluffy Creme
Hondenmand Fluffy Creme
Meerdere maten

€ 31,99  € 28,79 
Sale -10%
Profine Grain Free Snack Chicken 200gr.
Profine Grain Free Snack Chicken 200gr.
Inhoud: 200 gram
direct leverbaar

€ 3,49  € 3,14