De aanschaf van een kat: waar denk je aan?

De aanschaf van een kat: waar denk je aan?

Je bent eruit, je wil graag een kat aanschaffen. Weet je al of het een asielkat of een raskat wordt? En waar moet je nog meer aan denken? Lees er alles over!

Je ziet een leuke kitten en bent meteen verkocht, of je ziet een leuke kat in het asiel die je zo graag een huisje wil bieden. Maar is een kat wel het geschikte huisdier voor jou? En voor je huishouden?
Een kat zal voor het grootste gedeelte van de verzorging afhankelijk van zijn baas zijn. Met de juiste zorg kan een kat al gauw een leeftijd van 15 jaar of meer bereiken. In onderstaande tekst geven we toelichting op de aandachtspunten die van belang zijn bij het aanschaffen van een kat.

Kat of kitten?

Iedere kat heeft zijn eigen karakter en eigenaardigheden, dit maakt ze ook zo leuk en uniek. De meeste rassen hebben passende kenmerken typerend voor dat specifieke ras, waardoor je op voorhand kan kijken welk ras er het beste bij jouw situatie en voorkeuren past. De rasstandaard geeft echter geen garantie dat iedere kat deze karaktereigenschappen zal bezitten. Wanneer je een kitten wilt aanschaffen, moet je er rekening mee houden dat het karakter nog sterk kan veranderen wanneer deze volwassen wordt. Je kunt daarom het karakter van het volwassen dier niet beoordelen op basis van het gedrag als kitten. Ben je op zoek naar een specifiek karakter, dan is het misschien verstandiger om te kiezen voor een volwassen kat in plaats van een kitten. Maakt het karakter je niet heel veel uit, of wil je graag dat de kat zich goed aanpast aan jouw voorkeuren, dan kun je beter kiezen voor een kitten. Een kitten kan je nog gemakkelijk bepaalde gewoontes aanleren, omdat ze zo jong nog erg beïnvloedbaar zijn, bij een volwassen kat is dit vaak wat lastiger.

Ragdoll kitten
Ragdoll kitten