Een halsband of een tuig?
Een vraag die veel hondenbezitters zichzelf stellen bij de aanschaf van een hond is of ze gebruik gaan maken van een halsband of van een hondentuig. De meeste mensen gebruik van een hondenhalsband maar het hondentuig treedt steeds vaker op de voorgrond in verband met de gezondheid van de hond. Maar wat is nu eigenlijk beter? En wanneer gebruik je een halsband en wanneer een hondentuig?
Inhoudsopgave
De hondenhalsband
De hondenhalsband wordt al sinds jaar en dag gebruikt om je hond aan te lijnen en uit te laten. Veel mensen weten niet beter en de honden dus ook niet. Het is ook een prima manier mits er goed mee om wordt gegaan.
De hals en nek van een hond is vergelijkbaar met die van de mens. Bij de hond zit hier ook o.a. zijn slokdarm, luchtpijp en wervelkolom. Met dit in je achterhoofd kan je je misschien voorstellen hoe het voelt om een halsband om te hebben. Als deze gewoon losjes om je hals zit en er wordt niet hard aan getrokken dan zal je hier ook geen last van ondervinden. Echter zijn er sommige honden die wel hard trekken door bijvoorbeeld enthousiasme of omdat ze gewoonweg nog geen goede opvoeding hebben genoten of nog aan het begin van hun opvoeding staan. Het corrigeren aan een halsband moet dan ook op een voorzichtige manier aangepakt worden.
Dit geeft gelijk aan dat een goede opvoeding van groot belang is zodat ze goed leren luisteren en vrijwel geen correctie meer nodig hebben naarmate ze ouder worden. Wij raden dan ook aan om vanaf het begin af aan bijvoorbeeld op een puppycursus te gaan zodat je ook als baas zijnde goed leert hoe je je hond op een goede en nette manier kan corrigeren.
Het voordeel van een halsband is een stukje gemak voor de baas maar ook zeker de bewegingsvrijheid van de hond en minder kans om bijvoorbeeld ergens achter te blijven hangen. Ook zijn er honden die een tuig te warm vinden of waarbij een tuig kan gaan irriteren.
Het hondentuig
Het hondentuig komt steeds meer in opkomst omdat het beter aansluit op het fysiek van je hond. Het zet bij trekken druk op de lichaamsdelen waar de hond de druk beter kan hebben. De nek en de hals blijven vrij waardoor er minder kans is op letsel bij het hard aan de lijn trekken.
Het hondentuig wordt ook al veel toegepast bij hondenrassen die al aanleg hebben op bijvoorbeeld hernia’s. Ook raden wij zeker een hondentuig aan bij gezinnen met jonge kinderen. Vaak zie je bij een pup en enthousiaste kinderen dat een pup aan een bandje wordt meegetrokken. Dit kan op jonge leeftijd al voor blessures zorgen.
Wel is het van belang een hond aan een tuig te leren lopen net als bij een halsband. In het begin zal de hond dit natuurlijk raar vinden maar uiteindelijk als prettig ervaren.
Er zijn veel verschillende tuigen met verschillende pasvormen. Voor iedere hond geldt dat er naar zijn bouw gekeken moet worden om te zien welk tuig het beste past. Vergelijk dit maar met een spijkerbroek bij de mens. Je kan twee mensen hebben met dezelfde maat maar geef ze dezelfde broek en bij de een zit deze perfect en bij de andere niet. Goed passen is dus een must. Een voorbeeld van een goede sterke hondentuig is de Julius K9 IDS Powertuig.
Tot slot
Zowel bij een halsband of voor een tuig geldt dat het niet te strak mag zitten en je minstens twee vingers spelingsruimte moet hebben. Daarbij dient met beide op een goede manier te worden omgegaan. Een goede training is hierbij erg belangrijk.
Lees ook: