Blog-Banner-Kat

Hersenwerk voor de kat

Wat is dat?

Hersenwerk voor katten wordt steeds populairder en belangrijker. En dat is niet zo gek, want het is super leuk en ook goed voor je kat! Waarom? Lees er als over in deze blog.

Wat is hersenwerk?

De naam zegt het natuurlijk al een beetje; werk met de hersenen. Je kan dit op verschillende manieren doen bij je kat. Het komt er eigenlijk op neer dat je kat op zoek is naar snoepjes of voer (kan zowel brokjes of natvoeding zijn) in verschillende materialen. Daarbij verstop je dit lekkers in bijvoorbeeld een denkspeeltje. Maar het is zoveel meer, want om dit lekkers te vinden gebruikt jouw kat al zijn zintuigen. Hij onderzoekt wat je voor hem klaar hebt gelegd en ontdekt hoe hij het lekkers kan vinden. Elke kat heeft hiervoor zijn eigen manier van “werken”.

Waarom zou je hersenwerk aan je kat aanbieden?

Natuurlijke behoeften en gedrag

En kat heeft van nature behoefte aan actie en uitdaging, zowel lichamelijk of geestelijk. Buitenkatten, of katten die zo nu en dan naar buiten gaan, kunnen hier veel meer in voldoen. Ze kunnen jagen, klimmen, klauteren en allerlei terreinen verkennen. Ze leren daarvan, komen in aanraking met allerlei verschillende situaties en indrukken, maar bijvoorbeeld ook verschillende geuren. Ze komen daarnaast ook andere katten tegen waarbij ze hun eigen territorium zullen verdedigen. Kortom, nooit een saai moment daarbuiten. Echter, voor binnen katten is dat natuurlijk anders. Er zijn verschillende (goede) redenen om jouw kat binnen te houden, maar ook zij hebben wel dit natuurlijke gedrag en die behoeften. Hoewel sommige katten het prima vinden om heel de dag te luieren, is dat niet voor elke kat het geval. Je zult dan toch meer in de behoeften moeten tegemoet komen om ongewenst gedrag te voorkomen. Hersenwerk sluit hier perfect bij aan!

Contact behoefte

Per ras en per kat is het verschillend hoeveel behoefte zij hebben aan contact. Ze kunnen super zelfstandig zijn, maar de praktijk leert ons toch dat eigenlijk iedere kat wel behoefte heeft aan contact. Als je de hele dag bent werken, en jouw kat is dan alleen thuis dan kan hij zich best eenzaam gaan voelen. Door dan elke dag even wat hersenwerk spelletjes te doen kun je voorzien in zijn natuurlijke behoeften van actie, onderzoeken en contact hebben. Met zo’n hersenwerk spelletje worden alle zintuigen geprikkeld, de creativiteit en vindingrijkheid van de kat worden gestimuleerd, er is op dat moment aandacht voor de kat en het levert ook nog eens iets lekkers op, een win-win situatie dus!

Hoe doet je kat dat hersenwerken?

Ook katten hebben net als honden een uitstekend werkende neus. Hiermee kunnen ze moeiteloos de snoepjes vinden. Om het lekkers te kunnen pakken gebruiken ze over het algemeen hun bek en poten. Je ziet ze vaak “hengelen” met hun pootjes, hierbij gebruiken ze dan vaak ook hun nagels om bijvoorbeeld ergens een brokje uit te “vissen”. Ook hun snorharen zijn super handig, want hiermee ontdekken zij het materiaal en kunnen ze precies voelen hoe groot een opening is en of ze dus met hun bekkie bij het snoepje kunnen.

Wat kun je gebruiken voor hersenwerk?

Het antwoord op deze vraag is simpel: Alles! Er zijn natuurlijk genoeg “kant en klare” hersenwerk artikelen te koop, denk hierbij aan de houten puzzels, snuffelmatten, snackballen en allerlei andere spelletjes-artikelen. Maar, er zijn ook heel makkelijk zelf spelletjes te bedenken en te maken. Een leuke ballenbak, een plastic bak met wc rollen, fleecedekens waar je van alles op maakt waar je brokjes in kunt verstoppen, rol eens een handdoek op met snoepjes ertussen, een cup cake vorm met brokjes erin, en daarop tennisballen, keuze en ideeën genoeg!

Wat doet hersenwerk met je kat?

Hersenwerk voor katten kun je vergelijken met denksport voor mensen. Super leuk, zorgt voor ontspanning en daagt een kat niet fysiek uit, maar mentaal. Je zal zien dat de kat na een hersenwerk spelletje tevreden in slaap valt. Denkspelletjes doen met je kat stimuleert zijn zintuigen, het zorgt voor creativiteit, je werkt samen met je kat, waardoor je ook nog eens jullie band versterkt. Je kan de kat afleiden met een spelletje in spannende situaties, het houdt oudere katten fit, het helpt jonge katten om te focussen en te ontdekken en je kan een kat die fysiek (tijdelijk) beperkt is door bijvoorbeeld een operatie, toch mentaal uitdagen en moe maken, zodat het voor de kat ook makkelijker is om rust te houden.

Waarom is hersenwerk zo belangrijk?

Vooral om je kat mentaal uit te dagen. Door zijn hersenen aan het werk te zetten wordt hij mentaal uitgedaagd en dat zorgt over het algemeen voor een ontspannen en tevreden kat.

Belangrijk om op te letten:

  • Houd het leuk voor je kat: verwacht niet meteen te veel van hem, en leg er geen druk op. Je doet het voor rust en ontspanning, niet om de kat te frustreren!
  • Blijf er altijd zelf bij, sommige katten vinden het namelijk ook heel leuk om het spelletje waar de snoepjes in worden aangeboden nader te onderzoeken en te slopen.
  • Doe niet altijd hetzelfde spelletje, maar wissel af. Op het moment dat een kat het spelletje feilloos kent zit er geen uitdaging meer in en neemt het effect van rust en ontspanning natuurlijk ook af.

Samenvatting

Hersenwerk voor je kat is goed om de volgende redenen:

  • Mentale uitdaging
  • Zorgt voor ontspanning
  • Komt tegemoet aan de natuurlijke behoeften en gedrag
  • Helpt ongewenst gedrag te voorkomen
  • Betere band tussen baasje en kat

En het is natuurlijk ook super leuk voor jou! Je kan helemaal los gaan met ideeën en heerlijk spelen met je kat. Je zult zien dat ook jij hiervan zult ontspannen!

Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Neem contact op met onze deskundige klantenservice.

 

Delen met anderen?  

Quapas! Pawsome
Afmeting: 37x37x4,5cm
Direct leverbaar

9,95