
Hoe koppel ik mijn konijn?
Konijnen zijn groepsdieren en je kunt ze daarom beter minimaal met z’n tweeën houden. Toch kun je niet alle konijnen zomaar samen zetten, want niet alle konijnen gaan goed samen. Er zijn verschillende redenen waarom sommige konijnen niet samen kunnen zoals ras, geslacht, leeftijd en karakter. In onderstaande tekst zullen we toelichten welke combinaties er eventueel mogelijk zijn en hoe je het beste konijnen kunt koppelen.
In deze blog:
Echte groepsdieren
In de natuur leven konijnen in groepen en heeft iedere groep zijn eigen rangorde. Konijnen vinden het fijn om tegen elkaar aan te liggen en wanneer ze buiten leven is dit ook een manier om lekker warm te blijven. Verder helpen konijnen elkaar onderling met wassen van onder andere de oren en rondom de oogjes. Ook houden ze elkaar actief door samen te rennen en te spelen. Wanneer een konijn bang of ziek is zal deze steun zoeken bij soortgenoten. Een tam konijn kan heerlijk komen knuffelen bij jou als baasje en kan ook zeker om aandacht en steun komen vragen. Toch kunnen wij als eigenaar niet dezelfde interactie bieden die ze met hun soortgenoten ervaren welke nodig is voor het welzijn van je huisdier.
Verschillende combinaties
Wanneer je twee konijnen zou willen of je wil er een konijn bij nemen dan is het geslacht een van de grootste factoren die bepalend is bij het matchen van de konijnen. De volgende combinaties op basis van geslacht kunnen worden gemaakt:
- man (rammelaar) + vrouw (voedster)
- vrouw (voedster) + vrouw (voedster)
- man (rammelaar) + man (rammelaar)
Rammelaar met voedster
De beste en meest gekozen combinatie om te maken is een rammelaar met een voedster, een koppeltje. Uiteraard kunnen we begrijpen dat een gezinsuitbreiding binnen de konijnenfamilie vermeden dient te worden en daarom is het belangrijk dat in ieder geval de rammelaar is gecastreerd. Konijnen zijn op jonge leeftijd al geslachtsrijp en het is daarom verstandig om de rammelaar te laten helpen bij een leeftijd van ongeveer 16 weken. Na de ingreep kan de rammelaar nog steeds enige tijd vruchtbaar zijn, je kunt het koppeltje dus niet direct bij elkaar houden. Het is daarom mogelijk om eerst de rammelaar aan te schaffen en te laten castreren en daarna ervoor te kiezen om een dame te zoeken voor hem. Mannetjes laten vaak gemakkelijker een vrouwtje toe in hun territorium dan andersom, wanneer je begint met een rammelaar zal dit het koppelen mogelijk gemakkelijker maken. Heb je al een voedster zitten en wil je een rammelaar introduceren dan kan dit soms iets meer tijd kosten omdat dames soms wat feller zijn als het gaat om hun territorium beschermen.
Voedster met voedster
Een andere optie is twee voedsters samen houden. Dit is een mogelijkheid maar gaat vaker fout dan gehoopt. Voedsters zijn vaak een stuk feller in vergelijking met rammelaars. Zusjes die samen opgroeien vanuit het nest kunnen in het begin vaak goed samen. Echter zodra de hormonen beginnen te spelen kan dit een heel ander verhaal worden. Heb je twee volwassen vrouwtjes die aan elkaar gewend zijn dan gaat dit meestal voor de rest van de toekomst wel goed, de ontwikkeling van de hormonen speelt dan geen rol meer.
Rammelaar met rammelaar
Twee rammelaars samen gaat meestal niet goed. De hormonen en hun voorplantingsdrift zullen dan snel zorgen voor gevechten welke er hard aan toe kunnen gaan. Op iedere regel is natuurlijk een uitzondering en er zijn rammelaars die goed samen kunnen wanneer beide gecastreerd zijn, uiteraard zonder vrouwtje in de buurt.
Formaat en ras
Het formaat of het ras is meestal niet van invloed op het koppelen van de konijnen. Dit is enkel van invloed op het moment dat het grote konijn erg dominant of fel gedrag vertoont, dan zou een dwergkonijn hier erg de dupe van kunnen worden. In de meeste gevallen is het echter zo dat de kleinere rassen wat feller zijn en de baas zijn over de vriendelijke reuzen.
Leeftijd
Leeftijd is geen cruciale factor bij het koppelen van konijnen. Toch is het wel iets om in sommige gevallen rekening mee te houden. Wanneer je een konijn hebt wat al op aardig op leeftijd is en niet heel actief meer is dan is het verstandig om hier geen actief jong konijn bij te zetten omdat ze dan niet veel aan elkaar zullen hebben. Een jong konijn wil graag spelen en rennen terwijl een ouder konijn meer op zijn rust gesteld is. Kies daarom bij voorkeur voor konijnen met een niet al te groot leeftijdsverschil.
Koppelen
Het koppelen van konijnen is een proces wat tijd nodig heeft en niet altijd vlekkeloos verloopt. Een goede voorbereiding kan dit proces wel versoepelen en is dan ook zeker van belang voor een goed verloop.
Voorbereiden
Alvorens je de konijnen wilt koppelen is het belangrijk om een aantal zaken te regelen. Wil je een rammelaar en voedster koppelen dan is het noodzakelijk dat in ieder geval de rammelaar gecastreerd is. Laat de konijnen bij voorkeur kennis maken in een neutrale ruimte, een plek die voor beide nog onbekend is. De ruimte moet niet te klein en niet te groot zijn. Wanneer deze te klein is kunnen ze zich gedwongen voelen wat extra stress kan veroorzaken, een te grote ruimte kan er juist voor zorgen dat ze elkaar blijven mijden waardoor er geen contact wordt gelegd. Een ruimte van ongeveer 2 x 2 of 3 x 3 meter is meestal voldoende. Zorg er verder voor dat je zelf de ruimte kunt betreden, je moet kunnen ingrijpen als het echt fout zou gaan. Een badkamer, hal of afgezet stuk tuin zouden goede opties zijn. Verder is het aan te raden om een aantal benodigdheden te plaatsen in de ruimte waardoor beide konijnen zich op hun gemak kunnen gaan voelen zoals:
- Huisje of kartonnen doos om te verstoppen
- Meerdere hooiruifjes en eten/drinkbakjes
- Twee of meer toiletjes zodat ieder op een eigen plek de behoefte kan doen
Verder is het ook verstandig om een aantal attributen bij de hand te hebben mochten de konijnen gaan vechten, dit kan er hard aan toe gaan en dan kun je beter goed voorbereid zijn, denk hierbij aan:
- Plantenspuit met water om ze af te schrikken
- Handschoenen voor eigen veiligheid om ze uit elkaar te halen, ze kijken dan niet meer naar waar ze bijten
- Handdoek om konijn eventueel mee af te dekken zodat je ze veilig kunt oppakken
- Een extra paar handen en ogen om te helpen mocht het nodig zijn
Konijnenopvang
Omdat het koppelen een heel proces is kan het lastig zijn om direct de juiste match te vinden. Er zijn in Nederland tegenwoordig diverse konijnenopvangen door heel het land waar een hoop leuke konijntjes ter adoptie verblijven. Veel van deze opvangen hebben de optie op te helpen bij het koppelen waardoor er in alle rust kan worden gezocht naar een geschikte match voor jou konijn. Sommige opvangen bieden zelfs een overnachting aan voor je konijn zodat deze op neutraal terrein gekoppeld kan worden aan een konijn uit de opvang. Door gebruik te maken van het aanbod in de opvang heb je ook niet het risico dat je een nieuw konijntje aanschaft welke niet gekoppeld kan worden met je huidige konijn.
De eerste ontmoeting
Bij een eerste ontmoeting wordt al snel duidelijk of er een mogelijke match is of dat er op zoek gegaan moet worden naar een ander vriendje of vriendinnetje. Wanneer konijnen bij de eerste ontmoeting blijven vechten en elkaar blijven opzoeken dan is het zeer waarschijnlijk dat het niet zal gaan werken. Wanneer de eerste ontmoeting zonder al te veel gedoe verloopt dan is er de kans dat het mogelijk een geschikte match is. De konijnen kunnen dan langer en vaker onder toezicht bij elkaar worden gezet om te kijken of het goed blijft gaan. De eerste ontmoeting kan zowel thuis als bij bijvoorbeeld een opvang plaatsvinden. Heb je gekozen voor een opvang dan kan je de konijnen na de eerste ontmoeting meenemen naar huis om ze daar verder aan elkaar te laten wennen, vervoer konijnen die elkaar nog niet goed kennen altijd in aparte transportboxen om conflict te voorkomen.
Laten wennen
Wanneer konijnen aan elkaar worden geïntroduceerd is er bepaald gedrag wat je waarschijnlijk zal zien wat niet standaard is. Meestal proberen konijnen op elkaar te gaan rijden om te bepalen wie de baas is van de twee, dit is gedrag wat je rustig kan laten gebeuren. Wanneer ze beide langdurig proberen elkaar te berijden en dus beide de baas willen zijn dan kan dit uitlopen op vechten. Wanneer ze rondjes om elkaar heen gaan draaien omdat ze elkaar willen berijden is dit een voorteken van gelijke dominantie. Tijdens de verdere kennismaking kan het zijn dat er wel is wat plukken haar worden losgetrokken, dit is niet erg en hoort bij de manier van communiceren. Zolang er geen wonden ontstaan kan dit toegelaten worden en hoef je niet in te grijpen. Wanneer de meeste spanning eraf is dan zijn er een aantal signalen die aangeven dat het koppelen de goede kant op gaat. Een aantal van deze signalen zijn:
- Even afstand nemen van elkaar om te eten of wassen, wanneer ze even niet naar elkaar omkijken betekent het vaak dat ze elkaar beginnen te vertrouwen. Ze hoeven elkaar dan niet constant in de gaten te houden
- Wanneer een of beide konijnen languit gaat liggen, ze voelen zich dan op hun gemak.
- Samen hooi of brokjes eten
- Als ze elkaar gaan likken/wassen
In het begin kan je ze beter voor korte periode bij elkaar zetten, eventueel kan je beginnen met ze in aparte rennen naast elkaar te zetten, zodat ze aan elkaars geur kunnen wennen. Gaan de korte ontmoetingen goed en zie je gedrag zoals hierboven genoemd dan kun je ze voor langere tijd bij elkaar gaan zetten. Beëindig de ontmoetingen altijd op het moment dat beide konijnen rustig zijn zodat je het samenzijn altijd positief eindigt. Omdat de konijnen in dit proces hun territorium willen afbakenen kan het zijn dat er keutels en plasjes liggen op verschillende plekken, zodra ze de rangorde hebben bepaald zullen ze vaak weer netjes op de toiletjes hun behoefte doen.
Het nieuwe verblijf
Wanneer de konijnen echt aan elkaar gewend zijn kunnen ze samen in het permanente verblijf. Gaan ze in een gebruikt hok, maak deze dan op voorhand goed schoon met water en azijn om de geur te verwijderen. Bij een nieuw konijnenhok hoef je dit niet te doen, dit is voor beide konijnen nieuw terrein. Een nieuw konijnenhok kan wel weer voor wat spanning en stress zorgen, houd de konijnen in het begin daarom goed in de gaten. Vertonen ze beide geen afwijkend gedrag en verloopt het contact net zo goed als daarvoor dan kunnen ze nu samen gaan genieten van hun nieuwe onderkomen.
Tot slot
Het koppelen van konijnen is een heel proces en heeft tijd en geduld nodig. Wanneer je goed nadenkt over de mogelijke combinaties en eventueel hulp inschakelt van een opvang kan je op zoek gaan naar een goede match voor jouw konijn. Met de juiste voorbereidingen en door goed te handelen kunnen ze aan elkaar gaan wennen en langzaam tot elkaar groeien met een positief eindresultaat voor baasje en beestjes.
Wil je graag nog meer informatie lezen over konijnen? Dan zijn onderstaande blogs wellicht ook interessant:
- Hoe richt ik mijn konijnenhok het beste in?
- Hoe groot moet mijn konijnenhok zijn?
- Welk konijnenras past bij mij?
- Wat eet een konijn?
- Welke bodembedekking is beste voor mijn konijnenhok?
Liever direct naar ons aanbod voor konijnenartikelen? Hieronder een selectie van de meeste populaire categorien.