Hoe koppel ik mijn konijn?

Geplaatst door Het Huisdiersuper Team op 21-09-2018 11:57

We willen een tweede konijn – Hoe gaan we te werk?

We willen een tweede konijn – Hoe gaan we te werk?

Je hebt al een konijn en merkt dat deze behoefte heeft aan een vriendje. Uiteraard moedigen wij dat alleen maar aan daar konijnen echte groepsdieren zijn. Wel moet een tweede konijntje met beleid worden voorgesteld. Konijnen kunnen erg hard zijn voor elkaar dus de kennismaking dient onder goede begeleiding plaats te vinden. Men noemt dit ook wel het koppelproces.

Hoe kun je het koppelproces het beste laten verlopen?

Wat erg belangrijk is bij het koppelproces is dat beide konijnen op neutraal terrein kennismaken, dus niet in hun eigen territorium. Konijnen staan er om bekend dat ze hun territorium sterk kunnen verdedigen dus kennis maken op dat gebied is zeer onverstandig en loopt waarschijnlijk uit op een vechtpartij.

Wil je een konijn thuis koppelen dan kun je dit bijvoorbeeld in een ruimte doen waar ze nog niet eerder geweest zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de badkamer of de hal. Belangrijk van de ruimte is dat deze in ieder geval groot genoeg is, zodat beide konijnen zich niet gedwongen voelen. Dit kan alleen maar leiden tot stress wat het koppelproces alleen maar negatief kan beïnvloeden. Ook is het belangrijk dat je hier bij blijft, zodat je kan ingrijpen als het nodig is. Geef de konijnen ook ruim de tijd en ga ze niet pushen. Gaat het 5 minuten goed blijf dan alsnog in de buurt voor het geval dat het kan omslaan.

Het koppelproces is, zoals het woord al aangeeft, een proces. Zet de konijnen dan ook nooit na een korte kennismaking die goed ging gelijk bij elkaar in een konijnenhok. Herhaal de kennismakingen eerst regelmatig zodat ze elkaar echt eerst beter leren kennen. Je komt er dan ook vaak niet onderuit om eerst twee onderkomens te hebben. Een andere goede optie is om een nieuw onderkomen in tweeën te delen. Het tussenschot kan dan deels van bijvoorbeeld gaas zijn zodat ze elkaar kunnen ruiken en zien. Belangrijk is wel dat ze ook ieder een eigen huisje hebben waar ze rust kunnen vinden zodat ze niet de hele tijd 'bekeken' worden. Dat kan alleen maar weer stress veroorzaken.

Als bovenstaand allemaal naar wens verloopt en de konijnen elkaar accepteren dan kan je ze samen overzetten naar een nieuw verblijf. Zorg er wel voor dat dit verblijf groot genoeg is zodat de konijnen niet op elkaars lip zitten. Gebruik hiervoor niet het hok waar 1 van de konijnen al eerder in heeft gezeten ivm het territoriumgedrag

Mocht je bovenstaand lezen en erg op zitten tegen het koppelproces dan kan dit vaak ook gebeuren bij bijvoorbeeld konijnen opvangcentra. Je kunt je konijn dan daarheen brengen en dan wordt je konijn daar gekoppeld aan een ander konijn. Je kunt ze dan daarna beide ophalen en in een nieuw verblijf zetten.

Ondanks dat het koppelproces de nodige begeleiding nodig heeft hopen wij niet dat dit een reden is om het niet te doen. Konijnen zijn graag samen en voelen zich beter in een omgeving met een soortgenootje. Heb je nog geen konijn maar sta je op punt om er een aan te schaffen denk er dan ook serieus over na om een koppeltje aan te schaffen ipv een individu. Je konijnen hebben dan altijd elkaar. 

« Terug naar overzicht