
Hoe merken we een vlooienbesmetting op
Hoe ontwikkelt de vlo zich?
Om vlooien goed te bestrijden, moet je weten hoe ze zich ontwikkelen. Een volwassen vlo zuigt bloed bij hond of kat en legt eitjes. Zij kan wel 50 eitjes per dag leggen. Deze eitjes kleven niet aan de vacht van het dier maar vallen op de grond.
Na een aantal dagen komt uit het ei een larve. Deze vervelt een aantal keren en spint uiteindelijk een cocon om zich heen. Hieruit komt na verloop van tijd weer een volwassen vlo. Afhankelijk van de omstandigheden (temperatuur, luchtvochtigheid, aanwezigheid huisdieren) duurt deze cyclus 3 weken tot wel 18 maanden.
Wat kunnen we eraan doen?
Ergens in zijn omgeving heeft uw huisdier zich besmet, dit heeft niets te maken met de goede verzorging die u hem geeft. Belangrijk is dat zowel het probleem op het dier als in de omgeving wordt aangepakt. Wanneer men uitsluitend het dier behandelt, blijven eitjes, larven en cocons in de omgeving doorgroeien. Het probleem in de omgeving is vaak groter dan men vermoedt. Een vlooienprobleem is helaas niet in één uur op te lossen. Na behandeling kan het tot twee weken duren voor alle vlooien op het dier en in de omgeving gedood zijn.