Hondenblog De Huisdiersuper

Hoe moet ik mijn hond wassen en hoe vaak?

Een hond wassen is niet zo gebruikelijk als we soms denken. Wassen is pas nodig in situaties die er daadwerkelijk om vragen. Is je hond in de sloot gesprongen, door viezigheid heen gerold of heeft hij last van allergieën? Dan is het tijd voor een wasbeurt. Doe dit alleen wanneer je beschikt over voldoende tijd, want het wassen van je hond vergt de nodige zorg en aandacht.

In dit artikel geven we je een aantal handvatten waarmee je op een gezonde en diervriendelijke manier je hond wast.

Inhoudsopgave

  • Hoe vaak was ik mijn hond?
  • Wat zijn benodigde producten?
  • Hoe was ik mijn hond?
   1. Gebruik de juiste hondenshampoo
   2. Borstel je hond goed
   3. Til je hond op de juiste manier op
   4. Bescherm de oren van de hond
   5. Maak de vacht nat
   6. Breng de shampoo aan
   7. Spoel de shampoo grondig uit
   8. ndien nodig, wijf vochtinbrengende creme/olie op de huid
   9. Droog je hond af
   10. Mag je een puppy wassen?

 

Hoe vaak was ik mijn hond?

Voor we beginnen met de tips over het wassen zelf gaan we eerst even in op de vraag hoe vaak een hond gewassen moet worden. Te vaak wassen is voor geen hond goed. Een hond heeft van nature een beschermlaag op zijn huid en als je die regelmatig wast met shampoo, tast je deze aan. Een vettige huid wijst er dan ook op dat de beschermlaag van je hond in gezonde staat is, en juist niet dat hij een wasbeurt nodig heeft. Was je hond daarom alleen als hij erg vies is, door bijvoorbeeld slootwater of andere viezigheid. Of op aanraden van de dierenarts, wanneer je hond last heeft van een allergie. Met één tot vier wasbeurten per jaar en goede borstelbeurten kom je heel eind voor een goede vachtverzorging.

Buiten deze wasbeurten kan het zijn dat je hond weleens sterk ruikt, heel vies is en je het niet meer met een borstel kan uitkammen of als hij bijvoorbeeld last heeft van een allergie. In deze gevallen kan een extra wasbeurt nodig zijn. Kies een borstel die geschikt is voor de vacht van jouw hond. Het kammen van je hond is dan ook alleen nodig bij langharige rassoorten. Eén keer per week kam je de haren met een kammetje en je eindigt vervolgens met een borstel. Onderstaande selectie van kammetjes en borstels zijn geschikt voor langharige honden. Kortharige honden reinigen zelf hun vacht. Door zich regelmatig te schudden valt het vuil er vanzelf uit.

Wat zijn benodigde producten bij het wassen van een hond?

Tijdens het wassen is er geen tijd meer om alle spullen bij elkaar te halen. Zorg er daarom voor dat je alle producten en benodigdheden voor de wasbeurt al klaar hebt liggen. Wat heb je allemaal nodig?

 

 

Dubbelzijdige Borstel Met Softgrip
Bekijk product

Hoe was ik mijn hond?

1. Gebruik de juiste hondenshampoo

Is het echt noodzakelijk speciale hondenshampoo te gebruiken? Het antwoord hierop is: Ja. Een goede hondenshampoo is echt een vereisten. Shampoo voor de mensenhuid heeft een totaal andere zuurgraad en zal de huid van de hond veel sneller aantasten. Ook kan hierdoor een allergie optreden. Was je hond dus nooit met normale shampoo. De geurstoffen zijn schadelijk voor de hondenvacht en leiden tot huidirritatie. Deze shampoos zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en net zoals bij borstels vereist iedere soort hondenvacht een andere shampoo. Onderscheid is te maken tussen langharige en kortharige honden. Door hun korte vacht vereist een kortharige hond veel minder vachtverzorging dan de langharige hond. De kortharige hondenvacht heeft voldoende aan een simpele shampoo, die het vuil snel verwijdert. Voor de langharige rassen is een meer grondige reiniging vereist.

Oster Aloe Shampoo

Bekijk product

2. Borstel je hond goed

Voordat je begint met wassen, is het verstandig om je hond goed te borstelen. Zo haal je de ergste losse haren en klitten eruit. Vervolgens verzamel je alle spullen die je tijdens het wassen nodig hebt en zet je deze binnen handbereik. Veel honden vinden het erg spannend dus het is fijn als je tijdens het wassen niet weg hoeft te lopen om iets te pakken.

♥ Tip: Zorg ook voor een anti slipmat in de douche of badkuip. Door de spanning worden de honden vaak wat krampachtiger en een anti-slipmat zorgt ervoor dat ze niet uit kunnen glijden. De hond zal hier ook wat zelfverzekerder van gaan staan waardoor de spanning ook eerder kan afnemen.

3. Til je hond op de juiste manier op

Als je je hond in een badkuip moet tillen doe dit dan met de juiste til technieken. Dit om eventuele blessures bij jezelf of bij je hond te voorkomen. Til je de hond alleen op? Plaats dan één arm onder de borstkas van je hond net voor de voorpoten en plaats je andere arm achter de achterste poten, net onder de staart. Hou bij het tillen je rug recht en til vanuit je benen, nooit vanuit je rug!
Is je hond te zwaar om alleen op te tillen vraag dan om hulp. Eén persoon zet zijn arm net voor de voorpoten, en één arm net achter de voorpoten. De tweede persoon doet hetzelfde alleen dan bij de achterpoten. Zorg dat beide personen tegelijk opstaan.

4. Bescherm de oren van je hond

Om de kans zo klein mogelijk te maken dat er water in de oren terecht komt kan je een prop watten in de oren van je hond stoppen. Hiermee bescherm je de gehoorgang. Heeft je hond lange liggende oren, dan kan je het beste het oor zachtjes tegen de kop drukken zodat er geen ruimte meer zit. Heeft je hond opstaande oren, dan kan je het best een kommetje maken van je hand en dat over het oor plaatsen.

5. Maak de vacht nat

Test de watertemperatuur eerst zelf voordat je de douchekop op je hond zet. Het water moet lauw zijn, niet te warm en niet te koud. Dit omdat de shampoos dan het beste werken, en vooral ook omdat je hond zich een stuk comfortabeler zal voelen als het water warm is.
Houd de douchekop zo dicht mogelijk, ongeveer een centimeter, van de vacht. Op deze manier raakt je hond minder snel in paniek en dringt het water diep door in de vacht. Werk van achter naar voren.
Maak de kop van je hond als laatste nat. Doe dit met een zachte stroming van het water. Houd de kop iets omhoog zodat het water aan de achterkant van de kop wegloopt in plaats van in de ogen of de neus.
Gevoelige plekken rond de ogen en de oren kun je het beste met behulp van je vingers nat maken.

♥Tip: Neem voor het nat maken van de hond ruim de tijd. Je zorgt er hiermee voor dat losse huidschilfers en de ergste viezigheid uit de vacht gaat.

6. Breng de shampoo aan

Ga zo systematisch mogelijk te werk om niks te vergeten. Werk van achter naar voren en masseer de shampoo zachtjes, maar wel volledig, in de vacht zodat je niet alleen de toplaag van de vacht reinigt, maar ook daaronder. Masseer de shampoo in de vacht in de richting van de haargroei. Tegendraads werken kan klittende haren als gevolg hebben. Als je hond kortharig is, kan je een rubber borstel gebruiken om zo de shampoo goed aan te brengen. Een speciale badborstel is hiervoor geschikt. Laat vervolgens de shampoo 10 minuten intrekken, zodat de shampoo goed zijn werking kan doen.

Oster Premium Badborstel

Bekijk product

7. Spoel de shampoo grondig uit

Controleer eerst weer goed de temperatuur van het water en spoel dan het water en zeep weg. Werk nu in omgekeerde richting: van voren naar achteren. Probeer de shampoo zachtjes uit de vacht “te kneden” en gebruik hierbij een zachte straal water. Wanneer de waterstraal te hard is, zorgt dit ervoor dat het sop alleen maar meer schuimt. Ook het uitspoelen van de shampoo mag zeker wel tien minuten duren. Het is erg belangrijk dat alle shampoo uit de vacht wordt verwijderd. Zo niet, dan kan dit leiden tot broeierige smetplekken die zorgen voor huidirritatie.

8. Indien nodig, wrijf vocht inbrengende crème/olie op de huid

Is je hond gevoelig voor een droge huid, dan kan je dit behandelen met een speciale olie die een vervelende huidirritatie voorkomt. Deze olie is speciaal ontwikkeld om het huidvocht vast te houden waardoor uitdroging van de huid wordt voorkomen.

Oster Orange Creme voor grondige reiniging

Bekijk product

9. Droog je hond af

Zodra je hond volledig is gewassen en afgespoeld knijp je met de hand het grootste gedeelte van het overtollige water uit de vacht. Daarna kan je je hond met een gewone handdoek verder drogen. Voorkom dat je gaat “droog schrobben” als je een langharige hond hebt. Het zogenaamde droog schrobben geeft de hond een onaangenaam gevoel en verhoogt de kans op klitvormingen van het haar. Kortharige honden kunnen het best worden afgedroogd met een cirkelvormige beweging. Bij langharige honden krijg je het beste resultaat als er met een föhn (op lage snelheid) wordt gedroogd terwijl je borstelt. Zorg er wel voor dat de föhn koude lucht blaast en blaas je hond nooit droog met hete lucht. Hete lucht is wederom erg slecht voor de hondenhuid en -vacht.

♥ Tip: Beloon je hond na de wasbeurt met een lekkere snack. Door af te sluiten met een positieve beloning, legt je hond snel de associatie met de snack en zal het wassen steeds gemakkelijker en meer ontspannen verlopen!

Mag je een puppy wassen?

Een puppy mag gewassen worden, maar dit moet op een rustige manier gebeuren. Doordat een puppy nog jong is, is het een nieuwe ervaring en moet je hij het wassen nog leren. Zorg ervoor dat het een positieve ervaring is. Was bijvoorbeeld alleen de pootjes en houd het bij een korte wasbeurt. Geef veel snoepjes en blijf met je stem belonen. Doe vooral niks wat je puppy niet wilt. Als het niet lukt is het nog wat te vroeg en kun je het later nog een keertje proberen! Gebruik tijdens het wassen een speciale hondenshampoo voor puppy’s.

 

Puppyshampoo

Bekijk product

 

Gerelateerde artikelen:

Sale -36%
Balm Poot en Voetverzorging
Balm Poot & Voetverzorging
Inhoud: 100 ml
direct leverbaar

15,49  9,95 
Oster Hondenshampoo Hypoallergeen
Te gebruiken bij de Oster Hondendouche
Uitverkocht

6,95 
Oster Hondenshampoo Deodorant
Te gebruiken bij de Oster Hondendouche
Uitverkocht

6,95