Blog: Hoe was je een kat?

Hoe was ik mijn kat?

Denk je er weleens over na om je kat te wassen? Is het eigenlijk wel nodig om je kat te wassen? En zo ja, hoe vaak dan? Lees er alles over!

Voordat je in alle enthousiasme je kat in bad doet om hem lekker te wassen, is het eerst handig om te weten of dit wel echt nodig is. De meeste katten houden namelijk totaal niet van water en dan loop je zelf het risico om niet zonder kleerscheuren en krassen de wasbeurt door te komen. Moet je namelijk je kat wel wassen en zo ja, hoe vaak?

Vachtverzorging van je kat

Katten zijn van nature hele schone dieren en besteden dagelijks ook veel tijd aan hun vachtverzorging. Zolang je kat dit natuurlijke gedrag vertoont hoef je hem eigenlijk ook niet te wassen. Katten houden zichzelf goed schoon door middel van hun tong. Wanneer je kat je wel eens likt voelt dit erg ruw aan, net schuurpapier. Dit komt omdat de papillen die op de tong van je kat zitten voorzien zijn van kleine weerhaakjes. Deze haakjes werken als een soort borstel waardoor je kat zelf losse haren en vuil uit zijn vacht kan halen en dus ook erg schoon blijft. Tijdens de ruiperiode of wanneer je een kattenras hebt met lange vacht kan het fijn zijn om je kat te borstelen zodat de losse haren gemakkelijker uit de vacht komen, in deze gevallen is wassen nog steeds niet nodig.