Je hond afkoelen bij warm weer

Hond afkoelen bij warm weer

Heerlijk dat warme weer, maar voor je hond is het niet altijd fijn. Hoe kan je hem hierbij helpen? Lees er alles over in deze blog!

Een hond afkoelen: hoe doe je dat eigenlijk? En waarom is dat nodig? Honden kunnen eigenlijk niet zo goed tegen warmte. Als een hond te warm wordt ligt oververhitting op de loer, wat ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid van je lieve viervoeter. Er zijn een aantal dingen waar je als eigenaar rekening mee kunt houden om je hond te ontlasten tijdens de warme dagen en om oververhitting te voorkomen. Raakt je hond toch oververhit dan hebben wij nog een aantal tips die kunnen helpen om de hond veilig te laten afkoelen.

Wandelen

Tijdens de warme dagen met tropische temperaturen zal je hond toch ook uitgelaten moeten worden. Mijd bij voorkeur de uren waarop de zon op zijn sterkst is en laat de hond liever in de ochtend en laat in de middag uit. Op het moment dat je met je hond gaat wandelen dien je rekening te houden met de temperatuur van de ondergrond. Voornamelijk zand en asfalt kunnen in de zon gloeiend heet worden. Wanneer de temperaturen tussen de 25 en 30 graden zijn dan zal de temperatuur van het asfalt makkelijk 50 tot 60 graden zijn, de hond kan dan gemakkelijk zijn voetzolen verbranden. Laat de hond zoveel mogelijk in de schaduw en op het gras lopen om zijn pootjes te sparen. Mocht je toch even in de zon moeten lopen test dan eerst de ondergrond met je handpalm. Wanneer je je hand niet voor een paar tellen op de grond kunt houden dan is het ook voor de hond te warm om op te lopen. Met de warme dagen hebben de voetzolen van je hond veel te verduren, wat extra verzorging kan dan ook geen kwaad. Maak bijvoorbeeld gebruik van een poten balsem of voetzolenspray om de huid van de kussentjes zo optimaal mogelijk te houden.

Zwemmen

Zwemmen is een activiteit die ideaal is om je hond af te laten koelen. Natuurlijk houden niet alle honden van zwemmen en is dit niet voor ieder een uitkomst. Wanneer je hond graag zwemt dan kan je een hondenzwembad in de tuin zetten. Vaak zijn deze meer bedoeld voor het afkoelen dan echt zwemmen. Er zijn in Nederland en buitenland voldoende zwemgelegenheden waar de hond ook het water in mag. Ideaal om je hond te laten afkoelen en tegelijk uit te laten. Toch is het slim om je hond niet zomaar in iedere plas te laten zwemmen. Stilstaand en ondiep water kan zeker bij warm en droog weer bacteriën bevatten waar je hond ziek van kan worden. Kies bij voorkeur de grote zwemvijvers waarvan bekend is wat de waterkwaliteit is óf kies een plek waar er iets van stroming in het water is, zodat de kans op ziektes minimaal zal zijn. 

In de auto

Neem je de hond in de auto ergens mee naartoe, laat hem dan niet achter in een stilstaande auto, ook niet voor heel even. De temperaturen in de auto lopen snel op en kunnen met gemak boven de 50 graden uitkomen. De hond raakt hierdoor oververhit en kan in shock raken of zelfs overlijden. 

Tref je een hond alleen aan in een geparkeerde auto bel dan de politie of het landelijke meldnummer 144. Zij kunnen je in veel gevallen verder helpen zodat de hond zo spoedig mogelijk bevrijd kan worden. Wanneer de hond uit de auto is kun je deze het beste langzaam laten afkoelen met behulp van vochtige doeken, gebruik niet te koud water, omdat het grote temperatuurverschil shock kan veroorzaken. De vochtige doeken kun je het beste tegen de buikzijde van de hond aanleggen voor het meeste effect. Ook kan een hond dan veel dorst hebben, laat hem echter enkel kleine hoeveelheden water drinken wat ook weer niet te koud mag worden. Te veel water in één keer, kan bijvoorbeeld de kans op een maagkanteling verhogen bij honden die in shock zijn of raken. 

Hoe snel wordt het (te) warm in de auto?
Hoe snel wordt het (te) warm in de auto?

In huis

Wanneer je hond lekker in huis aan het luieren is kan het fijn zijn om ze wat extra mogelijkheden te bieden om af te koelen. De meeste huizen hebben geen airco waardoor het soms lastig kan zijn om de warmte buiten te houden, zeker als deze meerdere dagen aanhoudt. Uiteraard is vers drinkwater de basis die altijd aanwezig moet zijn voor de hond. Sommige rassen kunnen beter tegen de warmte als andere. Vooral de honden met korte snuiten hebben snel en veel last van warm weer, omdat ze minder goed kunnen ademen en hijgen. Heb je een hond die wat meer last heeft van de warmte dan kan je met verschillende producten het wat aangenamer maken, denk hierbij aan:

Afhankelijk van de voorkeur van je hond kun je ze verschillende producten aanbieden waardoor ze een beetje extra verkoeling krijgen.

Waterfontein Bubble
Waterfontein Bubble

Op vakantie

Gaat je hond mee op vakantie naar de zon, dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden die anders kunnen zijn dan thuis. Ga je bijvoorbeeld kamperen in een tent of vouwwagen, dan kan het erg warm worden binnenin de tent. Een afgesloten tent kan slecht geventileerd worden waardoor het niet verstandig is om de hond alleen in de tent achter te laten. Veel vakantieadressen staan dit daarom ook niet toe. Ga je op vakantie in een huisje, chalet of stacaravan, dan zijn de voorzieningen vaak wat uitgebreider en kan er gebruik gemaakt worden van bijvoorbeeld een koelmat of halsband om de hond wat extra verkoeling te geven. Uiteraard geldt op vakantie ook, laat de hond niet achter in de auto! Probeer op vakantie ook rekening te houden met de momenten waarop je de hond wil uitlaten en ga lekker met ze zwemmen als hier de mogelijkheid voor is. Neem je de hond mee naar het strand let dan op dat hij niet te veel water uit de zee drinkt, dit is zout en kan je hond zoutvergiftiging geven. Neem altijd voldoende drinkwater mee als je een dagje naar het strand gaat, zodat ze hiervan kunnen drinken in plaats van uit de zee. Wat erg handig hiervoor is, is bijvoorbeeld een bidon met drinkbak. Die vul je voordat je weggaat, zodat je altijd schoon water bij je hebt. Ook kan het zand erg warm worden en is een bescherming van de voetzolen dan geen overbodige luxe. 

Oververhitting

Wanneer je hond toch oververhit raakt of wanneer je een hond tegen komt die oververhit is, dan zijn er een aantal stappen die je kunt zetten om de hond op een veilige manier te helpen. Honden die oververhit zijn kunnen in shock raken en zelf overlijden wanneer er niet of niet juist gehandeld wordt.

Stap 1: Controleer of het echt oververhitting is

Belangrijk is om eerst vast te stellen dat het zeker om oververhitting gaat en dat de hond niet ergens anders last van heeft. Ga je namelijk koelen zonder oververhitting dan kan de hond onderkoeld raken met alle gevolgen van dien.

Symptomen van een oververhitting of shock zijn:

  • Heel erg hijgen
  • Overmatig kwijlen
  • Sloomheid
  • Warm aanvoelen
  • Een lichaamstemperatuur van 40,5 graden of hoger rectaal gemeten met thermometer
  • Rode slijmvliezen
  • Bewusteloos raken óf zijn

Vertoont de hond een of meerdere van deze symptomen, dan is het noodzakelijk dat er snel en juist gehandeld wordt om de hond af te laten koelen. 

Stap 2: Handelingen om een hond direct af te laten koelen bij oververhitting

  • Leg de hond op een koele plek bijvoorbeeld in de schaduw
  • Bel de dierenarts voor eventuele opname en vochtinfuus
  • Koel de hond met vochtige doeken op de buik, deze mogen niet te koud zijn
  • Laat ze (lauw) water drinken om het vochtverlies iets te compenseren, geef kleine hoeveelheden

Te koud water vernauwt de bloedvaten, waardoor honden alleen maar slechter hun warmte kwijt kunnen. Wanneer je een hond wil koelen is (ijs)koud water nooit de oplossing.

Tot slot

Je wil als eigenaar natuurlijk voorkomen dat je hond het te warm heeft. Pas op warme dagen het wandelritme aan en ga eventueel lekker zwemmen als je hond hier van houdt. Terugtrekken in huis kan ook prettig zijn zeker voor de honden met een wat kortere snuit. Geef je hond wat extra verkoeling door middel van speeltjes of een koelmat/halsband. Deze zijn op vakantie ook erg fijn en gemakkelijk mee te nemen. Houd er altijd rekening mee dat de temperatuur van het asfalt en in de auto snel op kan lopen en probeer deze warme plekken dan ook te mijden als het kan. Is je hond toch oververhit, handel dan snel en adequaat en bel de dierenarts voor de nodige behandeling.

Uiteraard is hitte niet altijd gevaarlijk en kan je hond ook heerlijk spelen in en om het water tijdens de warme dagen.Houdt je hond bijvoorbeeld niet van zwemmen of maakt hij niet graag gebruik van een koelmat, probeer dan eens deze super leuke watermat! Zeker met kinderen zorgt dit voor eindeloos speelplezier.

Quapas! Watermat
QUAPAS! Watermat

Let dus goed op met de hitte en vooral; geniet van de heerlijke zomer samen met jouw huisdier!

Delen met anderen?  

Toch nog vragen? Neem dan contact op met onze deskundige klantenservice.

QUAPAS! Koelmat 120x80cm
Afmeting: 120x80cm
Direct leverbaar

32,50 
Sale -€32.89
wishlist
Hondenzwembad 120 x 30 cm.
Hondenzwembad 120cm
Afmeting: 120x30cm
direct leverbaar

46,99  14,10 
Sale -€20.99
wishlist
Waterfontein Bubble
Waterfontein Bubble
Afmeting: 25,5x18x8cm
Uitverkocht

29,99  9,00 
Sale -25%
Tip!
wishlist
QUAPAS! the original Watermat
QUAPAS! the original Watermat
Afmeting: 140x90cm
Direct leverbaar

19,95  14,95