Blog-Banner-Kat

Kat als huisdier, wat heb je nodig?

Er is niets gezelligers dan een snoezige kitten in je huis. Het is daarom ook niet gek dat Nederland maar liefst 2,6 miljoen huiskatten telt. Een kat lijkt op het eerste gezicht misschien makkelijk te onderhouden. Je hoeft ze immers niet meerdere malen per dag uit te laten en hij staat bekend om zijn zelfstandige karakter. Toch is niets minder waar. Een kat kan 20 jaar oud worden en vereist dagelijkse verzorging. Daarbij kunnen kosten hoog oplopen als je harige vriendje naar de dierenarts moet. Een kat houden is het leukste wat er is, maar alleen als je weet wat je te wachten staat. In dit artikel leggen we je alles uit over wat er komt kijken bij de aanschaf van een kat en hoe je hem het beste onderhoudt.

De juiste huisvesting

Een van de belangrijkste vereisten voordat je een kat neemt, is erbij stilstaan of je wel het juiste huis hebt. Hoe graag je ook een kat wilt, als je hem niet de omgeving kan bieden waar die zich prettig voelt, moet je het niet doen. Katten zijn buitendieren en hebben de natuur nodig om zich goed te voelen. Woon je in een kleine studio zonder buitenplaats? Dan kun je je afvragen of een kat bij je huis past. Een kat kan in principe los naar buiten zonder dat je een tuin hebt. Houd hierbij wel altijd voor ogen dat het verkeer een groot risico is. Een kat houden aan een drukke weg is daarom niet verstandig. De meest ideale plek voor een kat is een grote tuin, met een rustige verkeersomgeving.

Kosten

Naast de aanschafkosten komen er ook terugkerende kosten bij kijken. Een kat aanschaffen maak je zo duur als je zelf wilt. Een huiskat koop je voor gemiddeld 50 euro, terwijl de kosten van een raskat tot 1.000 euro kunnen oplopen. Naast deze eenmalige kosten krijg je te maken met dierenartskosten (vaccinaties, chip, castratie, controles en onvoorziene gebeurtenissen), maar ook verzekering, voeding en andere dagelijkse kosten. Bedenk dus voordat je een kat neemt of je op de lange termijn alle kosten kunt betalen.

Een kat kopen

Als je zeker weet dat je een kat wilt kopen en hem een goed leven kunt geven, is het tijd om op zoek te gaan naar je nieuwe huisdier. Een kitten of kat kun je op verschillende plekken kopen. De beste optie is het asiel. In het asiel zitten zowel kittens als oudere katten die op zoek zijn naar een baasje. Wil je liever een kitten helemaal zelf opvoeden? Dan kun je terecht bij de dierenwinkel of bij een kattenfokker. Bij fokkers vind je over het algemeen duurdere katten met een stamboom. De kosten kunnen hierbij hoog oplopen. Zorg ervoor dat je je goed inleest over de fokker, je wilt immers niet dat je een dure kat koopt, die eigenlijk helemaal niet zo veel waard is.

Tip

Welke producten heb je nodig?

Yes, je bent de eigenaar van een kat! Nu je definitief behoort tot de kattenmensen is het tijd om de juiste spulletjes te kopen. Sommige producten heb je op dagelijkse basis nodig, terwijl je met andere jaren doet. Alle kattenspullen die je veelvuldig in dierenwinkels ziet, zijn er niet zonder reden. Een kat kan niet zonder krabpaal, voerbak, kattenbak en slaapplek. Maar ook een kattenluikje is van belang, zodat je kat zelf bepaalt wanneer hij buiten speelt.

Voor een huiskat adviseren wij u de volgende basis artikelen:

Voerbak en waterbak:

Een eigen voer en waterbak behoort tot een van de eerste dingen die u nodig heeft. Let er op bij het kiezen van een voer of waterbak dat een kat kan morsen of bij een gladde vloer de bakjes over de vloer duwt.

Kattenbak:

Een kattenbak is een absolute noodzaak. Ook hier geldt weer dat u op let welk model kattenbak het beste bij uw poes, kat of kitten of omgeving past. Hoekplaatsing, opstaande rand, met zeef mogelijkheid, met filter enzovoort.

Kattenmand:

Poezen en katten zijn echte levensgenieters en houden wel van een heerlijk uurtje wegdromen en knorren. Kattenmanden zijn er in pluche, verschillende maten en stijlen. In onze rubriek kattenmanden is er voor elke kat de juiste slaapplaats voor het betere droom en relaxwerk.

QUAPAS! Catcube

Krabpaal:

Een kat heeft de natuurlijke behoefte om zijn nagels te scherpen. Zorg dat u 1 of meerdere van deze plekken in huis heeft en voorkom hiermee dat uw huisvriend op zoek gaat naar alternatieven. Behang, tapijt, meubels of uw mooie nieuwe bankstel zal voor uw kat een prima oplossing zijn

QUAPAS! Krabpaal Tower

Transportbox:

Een transportbox heb je nodig wanneer je naar de dierenarts of misschien naar een vakantieadres gaat. Kies een transportbox met goed werkende sloten en met voldoende ventilatie mogelijkheden

Kattenluik:

Heeft u een echte buiten kat dan is het plaatsen van een goed en stevig kattenluik de oplossing. Hiermee voorkomt u dat u niet de hele dag als portier aan het spelen bent. Een kattenluik zorgt ervoor dat uw poes of kat helemaal zelf kan bepalen wanneer hij of zij naar buiten of weer naar binnen wil

Kattenspeeltjes:

Kattenspeelgoed is voor elke kat onmisbaar. Een kat wil van nature dagelijks geestelijk en lichamelijk bezig zijn met het vangen van een prooi. Bij huiskatten zijn deze jagers instincten nauwelijks aanwezig. Hou het voor je kat leuk en uitdagend en zorg voor voldoende kattenspeeltjes. Samen spelen met je kat draagt tevens bij aan de band tussen jou en je kat

Voeding

Naast kattenspeeltjes en andere producten, heeft je dierenvriend iedere dag voeding nodig. Op de juiste voeding mag nooit bespaard worden.

Wat eet mijn kat?

Een veelgestelde vraag is of een kat droog- of natvoer nodig heeft. Het antwoord hierop is natvoer. Veel katten in Nederland krijgen brokjes, omdat dit gemakkelijk en goedkoop is. Je kunt het daarbij lang laten staan zonder dat er bacteriën in ontstaan. Kies je voor de beste gezondheid van je kat, koop dan natvoer. Katten zijn slechte drinkers en zijn van nature gewend zich te hydrateren met voeding. Natvoer bestaat grotendeels uit vocht en is de ideale keuze. Laat je niet afschrikken door de hogere prijs, dankzij de hoge waarde aan eiwitten, is de kwaliteit vele malen beter.

Hoe vaak voer ik mijn kat?

Een kat heeft er het meeste baat bij als je hem meerdere keren per dag kleine porties eten geeft. Dit komt het meest dichtbij zijn natuurlijk eetgedrag. Let er hier wel bij op dat het om kleine porties gaat en dus niet om onbeperkt voer aanbieden. Vooral bij natvoer kan dit ervoor zorgen dat het eten niet meer vers is en er bacteriën in ontstaan.

Aandacht

Ook al is de kat van nature een solitair dier, toch zijn de meeste katten op zoek naar je aandacht. Vooral als ze jong zijn vinden ze het heerlijk om samen te spelen en hun energie kwijt te raken. Verwen je kat daarom met de leukste kattenspeeltjes uit onze shop. Katten vinden het fijn om jouw aandacht te krijgen, maar zijn geen groepsdieren. Je maakt je kat daarom meestal niet blij met een ander kattenvriendje.

Tot slot

Zoals je ziet zijn er best wat dingen om over na te denken en rekening mee te houden bij het aanschaffen van een kat. Nog even in het kort:

  • Zorg voor de juiste huisvesting. Is er zowel binnen als buiten genoeg ruimte?
  • Zorg dat je genoeg budget hebt voor zowel de aanschaf als in het voorzien van het levensonderhoud van de kat.
  • Zorg dat je de juiste producten in huis hebt zodra je een kat aangeschaft hebt.
  • Zorg voor de juiste voeding en lees je in wanneer en hoeveel jouw kat moet eten.
  • Vraag jezelf af of je genoeg tijd hebt voor een kat. Ze leven het liefste alleen en dat betekent dat jij de nodige aandacht aan je kat moet kunnen geven.

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Aarzel dan niet en neem contact op met onze klantenservice.

 

Delen met anderen?