Blog Kattenbak schoonmaken - De Huisdiersuper

Kattenbak schoonmaken

Katten zijn van nature schone wezens. Zorg er daarom voor dat je kat altijd in staat is zijn behoefte op de kattenbak te doen. Het verschonen van de kattenbak behoort tot de basisverzorging en moet regelmatig gedaan worden. In dit artikel leggen we je uit welk soort kattenbak en vulling het meest geschikt zijn, hoe je de bak makkelijk verschoont, hoe vaak dit moet gebeuren en welke schoonmaakmiddelen je het beste kunt gebruiken.

De juiste kattenbak

Allereerst is het van belang de juiste kattenbak aan te schaffen. Een geschikte kattenbak maakt het verschonen makkelijker. Er zijn veel verschillende soorten bakken, maar de voorkeur gaat uit naar een gesloten kattenbak. Katten zijn graag op zichzelf en doen hun behoefte het liefste op een rustige plek. De gesloten bak sluit hier het beste op aan. 

Heb je een kitten of een wat angstige kat? Dan kan het ook helpen om in eerste instantie het deurtje te verwijderen. Bijna bij alle kattenbakken is het klepje uitneembaar. Je kat kan hierdoor makkelijker wennen aan het in - en uitstappen. Als je kat helemaal gewend is kan je het klepje weer terugplaatsen waardoor ook de vieze geurtjes niet zo snel naar buiten treden.

Ga je helemaal voor het gemak? Kies dan een kattenbak zonder kap. Je kunt dan in 1 oogopslag zien wanneer hij verschoond moet worden. Daarbij kan je hem snel en gemakkelijk legen. Snel een doekje er door en je hebt weer een frisse kattenbak.

Kattenbakvulling

Naast de aanschaf van een goede kattenbak moet de bak gevuld worden met de juiste kattenbakvulling. Welk soort je het beste kunt gebruiken hangt af van je eigen voorkeur en de eisen van je kat. We hebben korrels die geurtjes minimaliseren, speciaal voor de kat (en baas) die erg gesteld is op zijn hygiëne. Maar ook zijn er korrels die van het verschonen een moeiteloze taak maken. Het absorptievermogen van deze korrels zorgt voor klontvorming, waardoor je in een handomdraai een schone bak hebt. Leg voor de bak een handige voorlegger, zodat je geen last meer hebt van witte pootafdrukken op de vloer.

De kattenbak makkelijk schoonmaken

Om geurtjes en bacteriën te minimaliseren moet je met regelmaat de kattenbak verschonen. De kattenbak schoonmaken is een dagelijkse taak. Met een speciaal schepje haal je iedere dag de urine en ontlasting tussen de korrels uit. Door klontvormige korrels te gebruiken, maak je deze taak erg eenvoudig en zorg je er tevens voor dat je niet onnodig korrels weggooit. Vul vervolgens alleen als het nodig is de korrels weer aan.

Daarnaast is het van belang dat je minstens één of twee keer per maand de kattenbak grondig schoonmaakt. Gooi alle korrels weg en maak de bak met heet water en afwasmiddel schoon. Gebruik liever geen agressieve schoonmaakmiddelen, zoals bleek en chloor, omdat dit gevaarlijk is voor de gezondheid van je kat. Laat de bak goed drogen en vul het daarna pas aan met nieuwe korrels. Wanneer je de korrels in een vochtige bak legt, ontstaan er namelijk onnodig klonten. Vervolgens kun je speciale kattenbak deodorant over de korrels gelijkmatig verdelen, zo zorg je ervoor dat er altijd een frisse geur rondom de bak hangt. 
Je kunt er ook voor kiezen eerst een kattenbakzak om de bak heen te doen en vervolgens de korrels. Bij de volgende grondige verschoonbeurt haal je de zak inclusief korrels weg en je kattenbak is direct schoon.

Tot slot

Met een beetje inspanning heeft je dierenvriend dus altijd een schone kattenbak! Wil je nog veel meer weten over de verzorging van een kat? Lees dan ook al onze andere tips. Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze klantenservice.

 

Delen met anderen?

Sale -30%
Kattenbakschep fijn
Kattenbakschep
Vierkant Fijn
direct leverbaar

1,89  1,32 
Kattenbak met zeef en top
Afmeting: 39x42x59cm
Direct leverbaar

29,99 
Eco Cane Kattenbakvulling 3,28kg
Duurzaam en klontvormend
Direct leverbaar

13,99