Kattenziektes

Geplaatst door Denise van Lent - Gedragsbioloog & kattengedragstherapeut op 20-04-2017 12:26

kat eet drinkt plast slaapt schoot

In de natuur worden katten gegeten door grote roofvogels en coyotes (prairiewolven). Naast roofdier is de kat dus een prooi. Katten zijn daarom altijd op hun hoede. Een kat die zichtbaar ziek is loopt extra kans om opgegeten te worden. Wanneer katten ziek zijn, laten ze dit daarom niet duidelijk merken. Toch geeft de kat vaak subtiele hints dat hem iets mankeert, als je weet waar je op moet letten. Ziekte is nooit volledig uit te sluiten, maar we kunnen de kans hierop wel verkleinen. Bij katten bestaat dat vooral uit (vaak simple) voorzorgsmaatregelen.

Ziekte herkennen

Je kent de kat natuurlijk zelf het beste: hoeveel hij normaal eet- en drinkt, plast, hoeveel hij slaapt en of hij graag op schoot ligt. Wanneer daar een verandering in optreedt, kan het goed zijn dat de kat ziek is. Vaak herkennen mensen wel dat de kat zich anders dan normaal gedraagt, maar koppelen dit niet aan ziekte. Zeker wanneer het gaat om een kat die ineens heel aanhankelijk wordt, vinden we dat eigenlijk juist fijn. Toch kan dit ero ook op wijzen dat de kat niet lekker in zijn vel zit. Hij probeert zich beter te voelen door veel met je knuffelen. Gedragsveranderingen geven vaak de eerste aanwijzing dat er iets aan de hand is met de kat.

Hoe te voorkomen

Ziekten kunnen vaak het beste behandeld of afgeremd worden in een vroegtijdig stadium. Een jaarlijks bezoek aan de dierenarts is daarom raadzaam. Naast de jaarlijkse inenting kan de dierenarts de algehele gezondheid van de kat nakijken. Vanaf een leeftijd van acht jaar worden katten gevoeliger voor ziekten. Hun organen functioneren niet meer als vroeger en hun afweer wordt minder. Voor de senior kat is daarom een speciale gezondheidscheck in het leven geroepen: de seniorcheck. Deze check is wat uitgebreider, want er word took een bloedonderzoek gedaan. Door zijn gezondheid regelmatig te laten controlen, is het mogelijk om je kat zo lang mogelijk een gezond leven te geven!

Hygiëne

De kat houdt niet van een vieze kattenbak, maar schimmels en bacteriën wel. Deze organismen zijn in staat om de kat ziek te maken. Het dagelijks uitscheppen van de bak en wekelijks uitsoppen met bleek geeft deze ziektemakers geen kans. Daarnaast voorkomt het dat katten hun plas langer ophouden, wat weer kan zorgen voor blaasproblemen.

kosten dierenarts behandeling huisdierInentingen

Inentingen zijn bedoeld om vervelende, besmettelijke virusziekten te voorkomen. Voor sommige varianten zoals niesziekte en kattenziekte is het altijd raadzaam om het dier te laten inenten. Wanneer een kat niet ingeënt is en ziek wordt, zijn de ziekteverschijnselen heftig. Er bestaan geen medicijnen tegen het lijf van de kat moet deze ziekten zelf bestrijden. Met een inenting wordt dood of verzwakt virus in het lijf gespoten zodat het afweersysteem beschermstoffen kan aanmaken. Dit geldt voor zowel binnen- als buitenkatten. Deze ziektes verspreiden zich namelijk vooral via dier op dier (snuffelen, likken, bijten). Maar ze kunnen ook overgebracht worden via de lucht, de omgeving en door mensen (kleding, schoenen, handen).

Kosten

De kosten van een bezoek aan de dierenarts of de behandeling van uw huisdier zijn per dierenarts verschillend. De ene dierenarts heeft bijvoorbeeld meer kennis en apparatuur in huis dan een andere praktijk. Ziekte voorkomen is altijd goedkoper dan genezen. En het behandelen van milde symptomen is weer goedkoper dan wanneer een ziekte al in een vergevorderd stadium is.

Door de gezondheid van de kat goed in de gaten te houden en de dierenarts te raadplegen als dat nodig is, houd je de kat gezond en blijven de kosten het laagst!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
« Terug naar overzicht