Is een konijnenhok warm genoeg in de winter?

Geplaatst door Het Huisdiersuper Team op 25-01-2018 13:12

Konijnenhok Queensland

Je staat ‘s ochtends op, kijkt naar buiten en ziet een dikke laag sneeuw rond je konijnenhok. De temperatuur daalt tot onder het vriespunt. Het liefst blijf je de hele dag binnen waar het lekker warm is. Maar geldt dit ook voor je konijn? Of is je konijn daar helemaal niet mee bezig?

Konijnen kunnen van nature prima tegen de kou. Ze kunnen een dikke wintervacht opbouwen en hebben vachtkussentjes onder hun pootjes. Deze vachtkussentjes zorgen ervoor dat de kou niet verder dringt. De wintervacht werkt als een soort isolatie. Hierdoor kunnen konijnen hun lichaam op temperatuur houden en zelfs temperaturen weerstaan tot de -20 graden Celsius.

Moet ik mijn konijn naar binnen halen in de winter?

Je hoeft je konijn niet per se naar binnen te halen en in een konijnenkooi te plaatsen die dicht bij de kachel staat. Het advies is zelfs om dit vooral niet te doen. Wij mensen hebben weleens de neiging onze huisdieren te veel te verwennen maar een konijn binnenhalen in de winter is niet aan te raden. De vacht is dan vaak te dik waardoor je konijn het juist veel te warm gaat krijgen. Wel kun je andere maatregelen treffen om het je konijn zo comfortabel mogelijk te maken bij echt winters weer.

Het konijnenhok

Het konijnenhok moet vrij zijn van kieren waar het flink kan gaan tochten.Hoewel konijnen prima tegen de kou kunnen is het niet goed als ze op de tocht zitten. Ze moeten zich dus terug kunnen trekken in een ruimte waar het comfortabel is. Leg voor je konijn daarom in de winter wat meer stro in het nachthok. Ze kunnen hier zich dan lekker in nestelen en een warm holletje maken. Gebruik je geen stro als bodembedekking maar bijvoorbeeld houtvezel dan raden wij toch aan in de winterperiode hier stro aan toe te voegen, want dat hebben ze toch wel echt nodig. Heb je meerdere konijnen dan zal je ook vaak zien dat ze helemaal tegen elkaar aan gaan liggen.

Ook doe je er goed aan het konijenhok op een beschutte plek in de tuin te zetten. Zo voorkom je eventueel dat het hok inregent bij slagregen of sneeuw. Konijnenhokken zijn vaak voor een groot deel voorzien van traliewerk. Dit traliewerk of gaas kan je afschermen met een gordijn of bijvoorbeeld een plaatje van plexiglas. Kies je voor dit laatste, zorg er dan wel voor dat er ventilatiegaten in zitten zodat de lucht voldoende kan circuleren.

Aanpassing van het rantsoen

Koud winterweer zorgt wel voor een andere verbranding. Dit geldt ook zeker voor konijnen. Geef je konijn daarom in de winterperiode meer konijnenvoer. Dit zorgt ervoor dat hij zichzelf goed op temperatuur kan houden. Dit extra voer betekent vooral veel hooi. Ook dient je konijn meer bix te krijgen en kan je hem met regelmaat verwennen met geschikt groenvoer. Wat je vooral ook niet moet vergeten is vers drinkwater. Door de kou kan het water snel bevriezen. Wij raden dan ook altijd aan twee flesjes in huis te hebben. Als je dan 1 flesje moet ontdooien dan kan je het andere flesje vast ophangen. Dit kan je dan afwisselen totdat de vorst is verdwenen.

Het wordt toch te koud, wat nu?

Wordt de vorst zo streng of heb je toch het idee dat je konijn zich niet warm kan houden probeer het konijnenhok dan in een binnenruimte plaatsen zoals bijvoorbeeld een schuur. Dat is beter dan een warme huiskamer.

Uitzonderingen

Uiteraard zijn er wel een paar uitzonderingen waar je rekening mee moet houden. Schaf je een konijn aan in de winterperiode en haal je hem bijvoorbeeld uit een dierenwinkel zet hem dan niet gelijk buiten in een konijnenhok. Een konijn wat binnen heeft gezeten heeft niet de natuurlijke wintervacht aangemaakt en zal het dan ook zeker te koud krijgen of zelfs niet overleven.

Ook konijnen die moeten jongen zijn beter af in een konijnenhok dat in de schuur staat omdat deze konijnen ook al veel energie nodig hebben voor de groeiende jongen. Extra kou kan dan soms net wat teveel zijn.
Heb je een konijn op leeftijd of is je konijn ziek pas dan ook zijn leefruimte aan. Ook voor deze dieren geldt dat je het hok beter in een schuur kan zetten. Ook kan je ervoor kiezen een oud konijn in het najaar al binnen te halen. Zo maakt ie namelijk geen wintervacht aan en kan je hem behoeden voor koud winterweer.

Behalve zieke, zwakke konijnen, oude of drachtige konijnen zijn er ook bepaalde konijnenrassen die van nature een minder dikke wintervacht aanmaken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een Engelse Hangoor of Angora. Ook deze konijnen kan je beter voortijdig binnen halen of extra beschut weg zetten.

Tot slot

Tot slot willen wij aanraden je konijn altijd met regelmaat te checken en zijn gedrag goed te blijven observeren. Iedere konijn is weer een apart individu. En alhoewel er richtlijnen zijn wil niet zeggen dat dit voor alle konijnen geldt. Check in de koude periodes dan ook wat vaker. Zie je een verandering of vertrouw je het niet raadpleeg dan altijd de dierenarts.

Wij wensen jou en je konijnen een hele fijne winter

« Terug naar overzicht