Blog-Banner-Konijn

Hoe onderhoud ik mijn konijnenhok het beste?

Je hebt een mooi konijnenhok aangeschaft maar hoe houd je hem mooi? En wat dien je daar voor te doen?

Wanneer je eindelijk het konijnenhok hebt gekozen wat naar wens is voor jou en je konijnen dan wil je hier natuurlijk ook zo lang mogelijk plezier van hebben. Hoe je een hok goed kan onderhouden is dan ook een veel gestelde vraag waar we graag toelichting op willen geven.

Beitsen voor gebruik

De meeste konijnenhokken worden in dozen geleverd en bestaan uit panelen die je zelf in elkaar dient te zetten. Voor het behoud van het hok is het belangrijk om het hout op voorhand te behandelen. Hout is een natuurlijk product en kan gaan werken onder verschillende weersomstandigheden. Wanneer je het hok behandelt voordat deze in gebruik genomen gaat worden zal het hout beter bestand zijn tegen de verschillende weertypes.

Niet iedere beits is geschikt voor de behandeling van een konijnenhok omdat ze niet allemaal diervriendelijk zijn. Gebruik NOOIT een beits op terpentine basis, wanneer je konijnen aan het hok zouden knagen kunnen ze dit binnen krijgen en ziek worden. Gebruik een buitenbeits op waterbasis voor de behandeling van het hout. Deze is niet schadelijk voor de konijnen mochten ze dit per ongeluk een beetje binnen krijgen. Wil je de originele kleur van het konijnenhok behouden dan kun je kiezen voor een transparante beits. Wil je het hok een andere kleur/kleuren geven dan zijn er allerlei kleuren beschikbaar waarmee het hout behandeld kan worden.

Het beitsen van het hok kan je het beste doen voordat je deze in elkaar zet. Je kunt het houtwerk dan gemakkelijk aan de buiten en binnenkant behandelen waardoor alle delen goed bereikbaar zijn. Wanneer je het hok voor het eerst behandelt, terwijl deze al in elkaar staat, heb je kans dat je sommige delen niet geheel kunt behandelen waardoor het hout minder goed beschermd is.

Laat de beits altijd de volledige tijd drogen zoals aangegeven op de verpakking voordat je het hok monteert en de konijnen erin plaatst. 

Konijn