Hoe onderhoud ik mijn konijnenhok het beste?

Geplaatst door Het Huisdiersuper Team op 13-06-2018 14:35

Hoe onderhoud ik mijn konijnenhok het beste?

Hoe onderhoud ik mijn konijnenhok het beste?

Je hebt eindelijk een mooi konijnenhok kunnen uitkiezen en wilt deze uiteraard zo lang mogelijk mooi houden.  Hoe kan je je hok dan het beste onderhouden? Dat is een vraag die wij veelal te horen krijgen en waar wij graag nader op ingaan.

De meeste konijnenhokken worden in dozen aangeleverd en bestaan uit panelen die je zelf in elkaar dient te zetten. Wij raden aan om de panelen van het konijnenhok eerst te behandelen alvorens het in elkaar te schroeven.  De behandeling van het hok dient gedaan te worden met een diervriendelijke beits op waterbasis.

!!Gebruik NÓÓIT een beits op terpentine basis!!

De beits kan je gemakkelijk aanbrengen op de verschillende panelen aan zowel de binnen- als de buitenkant. Als de beits goed is gedroogd kan je het hok monteren en in gebruik nemen. Zorg er dan ook altijd voor dat je je konijnenhok tijdig aanschaft zodat je eerst de tijd kan nemen voor een goede behandeling van het hout. Dit resulteert gegarandeerd voor een langere levensduur.

Als je bovenstaand allemaal netjes hebt gedaan dan heb je al een heel goed begin. Echter houdt het hier niet op. Wil je zo lang mogelijk plezier houden van jouw konijnenhok dan is het raadzaam deze behandeling na 2 jaar te herhalen. Uiteraard hoef je het hok dan niet helemaal uit elkaar te halen maar kan je gewoon weer even een extra laagje op de buitenkant zetten. Hout is een natuurlijk product wat altijd licht gaat werken onder verschillende weersomstandigheden.

Heb je een konijnenhok wat niet is voorzien van kunststof pootjes of kunststof beschermkapjes bij de poten dan raden wij aan deze er wel op te bevestigen. Hout dat continue in het vocht staat zal op den duur toch aangetast worden. Door middel van de kunststof pootjes voorkom je dit.

Goed schoonhouden

Wat natuurlijk ook van belang is voor zowel het konijnenhok als ook zeker voor de konijnen is het tijdig schoonmaken van het hok. De meeste konijnenhokken zijn voorzien van handige schuiflades. Ververs wekelijks de bodembedekking en zorg dat natte urineplekken niet te lang in het hok blijven liggen. Konijnenurine kan agressief werken op hout. De lades dienen dan ook het beste van zink of kunststof te zijn en dus geen houten bodem te hebben. Heeft je konijn altijd een vaste plek voor zijn behoefte? Probeer dan eens een konijnentoilet. Dit kan zeer handig zijn en is makkelijk te reinigen.

Behalve het schoonmaken van de lades is het ook aan te raden de rest van het konijnenhok eens in de zoveel tijd schoon te maken. Dit kan gewoon met een vochtige doek of de daarvoor geschikte schoonmaakmiddelen. Zorg er wel voor dat het hok de kans heeft goed te drogen. Het beste kan je dit daarom in de zomerperiode doen. Bacteriën, schimmels of ziektes kunnen zich dan minder snel verspreiden en je konijn heeft een lekker fris hok. Zorg er wel voor dat er geen schoonmaakmiddelen achterblijven. Ook al staat erop dat het geschikt is voor dierenverblijven dien je het wel goed na te spoelen of af te vegen.

Veel werk?

Het regelmatig schoonmaken en het beitsen van je konijnenhok lijkt veel werk. Dit valt echter reuze mee. Zorg dat je het hok direct uit de doos goed behandelt en je zult zien hoe snel dat gaat. Elke behandeling daarna is ook zo gepiept. Regelmatig schoonmaken van het gehele hok is ook vooral voor het konijn van belang. Het is belangrijk dat hij/zij in een schone omgeving leeft. Wij wensen je heel veel plezier met het hok en natuurlijk van je konijn!

« Terug naar overzicht