Blog-Banner-Konijn

Hoe onderhoud ik mijn konijnenhok het beste?

Je hebt een mooi konijnenhok aangeschaft maar hoe houd je hem mooi? En wat dien je daar voor te doen?

Wanneer je eindelijk het konijnenhok hebt gekozen wat naar wens is voor jou en je konijnen dan wil je hier natuurlijk ook zo lang mogelijk plezier van hebben. Hoe je een hok goed kan onderhouden is dan ook een veel gestelde vraag waar we graag toelichting op willen geven.

Beitsen voor gebruik

De meeste konijnenhokken worden in dozen geleverd en bestaan uit panelen die je zelf in elkaar dient te zetten. Voor het behoud van het hok is het belangrijk om het hout op voorhand te behandelen. Hout is een natuurlijk product en kan gaan werken onder verschillende weersomstandigheden. Wanneer je het hok behandelt voordat deze in gebruik genomen gaat worden zal het hout beter bestand zijn tegen de verschillende weertypes.

Niet iedere beits is geschikt voor de behandeling van een konijnenhok omdat ze niet allemaal diervriendelijk zijn. Gebruik NOOIT een beits op terpentine basis, wanneer je konijnen aan het hok zouden knagen kunnen ze dit binnen krijgen en ziek worden. Gebruik een buitenbeits op waterbasis voor de behandeling van het hout. Deze is niet schadelijk voor de konijnen mochten ze dit per ongeluk een beetje binnen krijgen. Wil je de originele kleur van het konijnenhok behouden dan kun je kiezen voor een transparante beits. Wil je het hok een andere kleur/kleuren geven dan zijn er allerlei kleuren beschikbaar waarmee het hout behandeld kan worden.

Het beitsen van het hok kan je het beste doen voordat je deze in elkaar zet. Je kunt het houtwerk dan gemakkelijk aan de buiten en binnenkant behandelen waardoor alle delen goed bereikbaar zijn. Wanneer je het hok voor het eerst behandelt, terwijl deze al in elkaar staat, heb je kans dat je sommige delen niet geheel kunt behandelen waardoor het hout minder goed beschermd is.

Laat de beits altijd de volledige tijd drogen zoals aangegeven op de verpakking voordat je het hok monteert en de konijnen erin plaatst. 

Konijn

Konijn

 

Hok van de grond

Wat ook een belangrijke rol speelt bij het behouden van het hok is de onderkant van het hok. Staat het hok op pootjes en zo ja, waar zijn deze pootjes van gemaakt? Wanneer een hok met het houtwerk direct op de grond of het gras staat heeft dit een nadelig effect op het houtwerk. Hout wat continue of voor langere tijd in aanraking komt met vocht kan gemakkelijker gaan rotten waardoor er schimmel kan ontstaan wat weer schadelijk is voor de konijnen. Het is natuurlijk lastig om een droge ondergrond te creëren wanneer je hok buiten staat, maar gelukkig zijn er andere manieren om het konijnenhok toch te beschermen. Om houtrot tegen te gaan kan het hok het beste minimaal 1 cm van de grond af staan. Een handige manier om dit te creëren is door het gebruik van kunststof pootjes. Sommige hokken hebben deze pootjes al onder het houtwerk zitten om het te beschermen maar ze zijn ook gemakkelijk te halen bij de bouwmarkt en zelf te monteren. Eventueel is het ook mogelijk om op basis van de grondmaat van het hok een fundering te maken waar het hok opgezet kan worden. 

Voorbeelden van konijnenhokken met voorgemonteerde kunststof pootjes zijn:

Konijnenhok Sissi
Konijnenhok Sissi

 

Goed schoonmaken

Wat natuurlijk ook van belang is voor zowel het konijnenhok als ook zeker voor de konijnen is het tijdig schoonmaken van het hok. Een goede hygiëne is cruciaal voor de gezondheid van de konijnen en helpt ook bij het behouden van het hok. De meeste konijnenhokken zijn voorzien van een handige schuiflade. Afhankelijk van het aantal konijnen dient het hok minimaal 1 keer per week schoongemaakt te worden. Konijnenurine kan agressief werken op hout, omdat dit een erg bijtende vloeistof is. De lade of lades van het hok dienen dan ook het beste van zink of kunststof te zijn en dus geen houten bodem te hebben. De meeste konijnen hebben een vaste plek voor hun behoefte, wanneer dit het geval is kan een toiletje een goede uitkomst zijn. Een konijnentoilet is gemakkelijk te reinigen en beschermt het houtwerk tegen de urine, ook zal de rest van het hok hierdoor minder snel vies worden. 

Naast de wekelijkse schoonmaak is het ook verstandig om het konijnenhok in zijn geheel schoon te maken. Vervang dan niet alleen de bodembedekking maar neem het geheel af met een vochtige doek, eventueel met een schoonmaakmiddel welke geschikt is voor zowel het hout als de konijnen. Een voorbeeld hiervan is halamid. Zorg er wel voor dat het hok de kans heeft goed te drogen. Het beste kan je dit daarom in de zomerperiode doen. Bacteriën, schimmels of ziektes kunnen zich dan minder snel verspreiden en je konijn heeft een lekker fris hok. Zorg er wel voor dat er geen schoonmaakmiddelen achterblijven. Ook al staat erop dat het geschikt is voor dierenverblijven dien je het wel goed na te spoelen of af te vegen.

Regelmaat 

Omdat hout een natuurlijk product is, is het niet onderhoudsvrij. Net als het meeste houtwerk buiten zal je het hok moeten onderhouden. De behandeling van het hok voor gebruik biedt niet voldoende bescherming voor de lange termijn. Afhankelijk van de gekozen beits en de slijtage adviseren we om het houtwerk iedere 2 jaar opnieuw te behandelen. Het hok hoeft dan niet opnieuw helemaal uit elkaar zoals bij de eerste keer behandelen, een nieuwe laag over de oorspronkelijke beits is meestal voldoende. Soms kan het verstandig zijn om het hout eerst even licht op te schuren zodat de beits goed kan intrekken. 

Nu lijkt het onderhouden van het hok misschien veel werk maar in de praktijk valt dit reuze mee. Een beits laag kan gemakkelijk worden aangebracht met een goede kwast en wanneer je kiest voor een kleurloze beits kan alles in een keer behandeld worden waardoor je er zo klaar mee bent. Een konijnentoilet kan het schoonmaken ook vergemakkelijken en een hoop tijd besparen bij het schoonmaken van het binnen verblijf. 

Tot slot

Een goede schoonmaakroutine in combinatie met een geschikte beits zorgt ervoor dat het hok met gemak langer mee kan. Een goede voorbereiding is erg belangrijk zeker als het gaat om de keuze van de beits. Wanneer het hok ietsjes van de grond staat zal vocht niet zomaar een probleem worden wat een hoop ongemakken kan voorkomen. Het schoonmaken van het hok en eventueel het toiletje moet regelmatig en zorgvuldig gebeuren in verband met de gezondheid van je konijnen. Een schoon en behandeld hok is prettig voor baasje en beestje!

Delen met anderen?  

 

Wil je nog meer lezen over de verzorging van konijnen of over de huisvesting? Lees dan ook eens onderstaande blogs:

Blog: Hoe richt ik mijn konijnenhok het beste in?
Blog: Hoe groot moet een konijnenhok zijn?
Blog: Welk konijnenras past bij mij?
Blog: Is een konijnenhok warm genoeg in de winter?
Blog: Wat eet een konijn?

Liever direct naar een categorie?

 

Konijnenhok Floris
Geisoleerd konijnenhok
Direct leverbaar

309,00 
Konijnenhok Romy links Voldux
Afmeting: 300x90x160cm
6-10 werkdagen

959,00 
Konijnenhok Gerlos
Afmeting: 122x62x93cm
Direct leverbaar

179,00 
Konijnenhok Queensland
Afmeting: 147x53x85cm
Uitverkocht

129,95 
Sale -€98.7
Konijnenhok ECO Sammy
Konijnenhok Eco Samy
Afmeting: 116x57x82cm
Uitverkocht

329,00  230,30 
Konijnenhok Dennis Voldux
Afmeting: 201x107x163cm
6-10 werkdagen

939,00