Kattenblog De Huisdiersuper

Lopen met een kattentuigje

Je kat of poes aan het lijntje houden: Lopen met een kattentuigje

Als u wilt dat uw kat op een veilige manier kennis kan maken met het buitenleven kunt u hem leren te lopen aan een kattentuigje en riem. Alle goede kwaliteit kattentuigjes worden geleverd met een verstelbaar tuigje en een bijpassende looplijn. Deze tuigjes kunnen dus worden toegepast op elke maat poes kat! Zorg er ten alle tijde voor dat het kattentuigje strak genoeg zit zodat het beestje er niet vandoor gaat.

Maak de ervaring zo aangenaam mogelijk

Een kat is van nature niet gewend aan beperkingen en zal dus even moeten wennen aan het lopen onder toezicht. Maak de eerste ervaringen dus zo aangenaam mogelijk, bijvoorbeeld om hem al spelend te verleiden met een speelhengel of ander soort kattenspeeltje. Zodra hij het spelen en het lopen aan een kattentuig en lijn associeert zal de onzekerheid snel verdwenen zijn.

De eerste keer

Gaat u voor de eerste keer met uw poes of kat aan de wandel zet deze dan rustig neer in een veilige omgeving, bijvoorbeeld een plekje in de tuin of balkon. De ene kat is banger uitgevallen dan de ander. Laat hem of haar dus eerst kennis maken met de lucht, vliegtuigen die overgaan, fluitende vogels. Laat hem rustig zitten en probeer na een x aantal minuten of je hem kan verleiden tot een partijtje spelen met een speelhengel. Herhaal deze procedure een aantal keren per week.

Als je zelf inschat dat er een hard geluid of schrikreactie (bijvoorbeeld: hard rijdende auto) aankomt probeer de kat dan af te leiden. Op die manier zal het geluid spelenderwijs voorbij gaan. Komt er een andere kat, of een ander dier de tuin in, pak hem dan op en neem hem mee naar binnen.

Uw geduld zal worden beloond

Geleidelijk aan zal uw kat wennen aan alle indrukken en bezienswaardigheden in en om de tuin of andere ruimte. De volgende stap is het lopen met een tuigje. Weigert de kat om te lopen laat iemand anders de lijn vast houden en zorg dat u voor hem gaat lopen en hem daarbij al spelend uitdaagt om achter u aan te komen. De eerste stappen naar een heerlijke en vooral veilige buitenwandeling zijn nu gezet.

Zorg dat u ten alle tijde de rust en geduld bewaard dan volgt de rest al snel vanzelf

Helemaal zonder gevaar is het niet:

Wees u ervan bewust dat wanneer u uw poes of kat blootstelt aan de buitenlucht er ook onzichtbare gevaren op de loer liggen zoals vlooien, teken en andere parasieten. Controleer u kat dus zelf regelmatig en laat hem van tijd tot tijd onderzoeken bijvoorbeeld bij een periodieke controle bij de dierenarts.

Lees bij een van onze andere katten tips hoe u bijvoorbeeld een teek kan verwijderen

Na het lezen van dit artikel zullen er altijd liefhebbers of deskundigen zijn die het lopen aan een tuigje bestrijden en menen dat het kan leiden tot negatief gedrag als binnen urine sproeien, langdurig krabbelen aan de deur, enz Elke poes of kat is een dier met een eigen karakter en unieke persoonlijkheid geboren en zal diezelfde persoonlijkheid gebruiken om zijn huisgenoten als onderdanen te gebruiken. 

Handel altijd vanuit uw eigen gevoel en inzicht. Aandacht en plezier maken met je (huis)dier kan nooit slecht zijn voor de band tussen u en uw geliefde huisgenoot. Veel succes, geduld en vooral vele uren loopplezier met uw kat in een kattentuigje


Bent u op zoek naar goede kattentuig? Bekijk dan alle kattentuigjes van DeHuisdiersuper.nl!

Lees ook:

>> De juiste borstel voor mijn kat kiezen

>> Waarom een krabpaal?