Hondenblog De Huisdiersuper

Nagels knippen bij je hond

De nagels knippen van je hond moet met regelmaat gebeuren en dit behoort dan ook tot de basisverzorging. Nagels slijten wel via de straat, maar dit is niet voldoende om de groei bij te houden. Over het knippen van de nagels ontstaan veel vragen. Hoe vaak is het precies nodig? Hoe kort mag je de nagels knippen en wat als mijn hond het te spannend vindt? In dit artikel bespreken we de meest gestelde vragen over het knippen van hondennagels.

Moet ik de nagels van mijn hond knippen?

Ja, de nagels van je hond moet je knippen. Vooral de nagels aan de voorpoten slijten niet genoeg via de harde ondergrond en moeten bijgehouden worden met een nagelknipper. De achterste poten zijn vaak niet nodig. Die slijten door het afzetten tegen ruwe ondergronden.

Hoe vaak moet ik de nagels van mijn hond knippen?

De nagels van je hond moet je met regelmaat bijhouden, het liefst elke 6-8 weken. Wanneer je te lang wacht groeit de doorbloeding van de nagel ook verder door, en krijgt je hond steeds langere nagels. Dit is niet prettig wanneer je bijvoorbeeld een laminaatvloer hebt.

Waarmee knip ik de nagels van mijn hond?

Hiervoor zijn speciale nagelschaartjes te koop. Het is belangrijk om te investeren in een schaartje van goede kwaliteit. De nagelschaar softgrip knipt moeiteloos de nagels van je hond en zorgt voor een goede houvast, zodat je veilig de nageltjes af kunt knippen.

Hoe kort mag ik de nagels knippen?

Je mag tot iets verder dan waar de doorbloeding in de nagel begint knippen. Dit is te herkennen aan de rode gloed van de nagel. Heeft je hond zwarte nagels? Dan is het lastiger te zien. Het helpt om er een lampje tegenaan te houden. Als je hond naast zwarte nagels, ook een witte nagel heeft, kun je de witte nagel als maatstaf gebruiken voor de rest.

Vergeet bij het knippen niet het duimnageltje aan de binnenkant van de voorpoten. Deze zit iets hoger dan de andere nagels en bij langharige honden zit het vaak verstopt. Het nageltje scheurt af als het te lang is, wat voor veel pijn en een bezoek aan de dierenarts zorgt.

Wat moet ik doen als mijn hond het te spannend vindt?

Het is belangrijk om het nagels knippen al van jongs af aan te oefenen en er altijd een positieve ervaring van te maken. Word niet boos op je hond, maar beloon hem juist extra als het goed gaat. Doe het in kleine stapjes, waarbij je eerst een heel klein puntje van een nagel af haalt en vervolgens goed beloont. Dit bouw je langzaam op, zonder druk en stress.

Als het nagels knippen echt te veel stress oplevert kun je alternatieven verzinnen. Denk hierbij aan graven in het zand of meer over de stenen lopen. Let echter wel op dat de nagels niet te veel afslijten.

Kan ik de nagels van mijn hond door de dierenarts laten knippen?

Ja, veel dierenartsen hebben een nagelservice, waarbij je regelmatig langs kan komen om de nagels bij te houden. Zij weten precies hoe het moet en zorgen voor een fijne ervaring.