Kattentips vuurwerk - De Huisdiersuper

Oudejaarsavond, oliebollen, vuurwerk en Katten

Feest of een complete ramp?

Tips om jouw huisgenoot rustig en kalm te houden

December is voor vele een feest, maar voor onze huisdieren in de meeste gevallen de allergrootste angst periode van het jaar. Zelfs de meest rustige dieren kunnen hypernerveus worden en volledig in paniek raken en daarna nog dagen van slag zijn. Hieronder proberen wij jou enkele tips aan te reiken voor een zo rustig mogelijk verloop van de oudejaarswisseling!
 
Update: Hoewel er dit jaar een vuurwerkverbod geldt, zal je helaas zien dat er toch hier en daar vuurwerk wordt afgestoken. Dit geldt ook in de dagen voorafgaand van oudjaarsavond. Houd je katten dus toch goed in de gaten!
 

1. Neem jouw poes of kat in bescherming

Ter bescherming van jouw poes of kat is het verstandig het beestje tijdens deze "vuurwerk" dagen binnen te houden. Hoe moeilijk dit vaak ook kan zijn, niet iedere poes of kat laat zich namelijk zomaar binnen houden. Mocht je nou een kat hebben die zijn behoefte echt niet binnen doet doe hem of haar dan de dagen voorafgaand aan oudejaarsavond laat in de avond of in de nacht naar buiten. De kans op ongewenst vuurwerk afsteken is dan een stuk kleiner dan overdag.

Op oudejaarsavond en nacht moet je voor deze ene keer maar even een oogje toeknijpen als jouw beestje zijn behoefte naast de bak doet. Voorkom hiermee de nodige ellende!

2. Blijf in de buurt van jouw dier

Bij voorkeur adviseren wij je om vooral in de buurt van jouw dier(en) te blijven. Jouw huisdier zal zich dan meer op zijn gemak voelen dan dat hij alleen thuis is. Doe als baasje zo normaal mogelijk en zorg voor voldoende afleiding. Dit kan door overdag een radio of tv aan te laten. Het achtergrondgeluid houdt het geluid van de vuurwerk knallen meer op de achtergrond. Heeft jouw kat normaal een mandje in het raamkozijn kijk dan of het raam is af te dekken of dat je de mand op een andere plaats kan zetten.

Is het echt niet mogelijk om thuis te blijven op oudejaarsavond? Probeer dan of je een oppasser kan regelen voor jouw dieren. Hoewel er altijd dieren zijn die vuurwerk langs zich heen laten gaan, zijn de meeste dieren toch echt wel bang. Ons advies is dus om ze niet alleen te laten.

3. Wanneer jouw huisdier compleet in paniek is, neem contact op met jouw lokale dierenasiel

Wees altijd op je hoede! Een huisdier in paniek kan de meest onvoorspelbare dingen doen. In paniek toestand kunnen ze tegen, of door het raam vliegen, klimmen bovenin de gordijnen, gaan zenuwachtig aan een stroom snoer bijten of verzin het maar.

Indien jouw poes of kat buiten loopt kan door de schrik van een hevige knal het dier volledig gedesoriënteerd raken. Over het algemeen zal het dier oneindig rond blijven rennen op zoek naar rust en naar zijn veilige thuishaven. In de meeste gevallen is dit wel in een rechte lijn en dat is zo ver mogelijk van de plaats waar de knal plaats vond.

Als dit gebeurt met jouw huisdier neem dan contact op met je lokale dierenasiel, dierenambulance of dierenklinieken in de buurt en laat weten dat jouw huisdier vermist wordt.

Zorg ervoor dat de poes of kat een halsbandje met adreskoker draagt of overweeg hem te laten chippen voor extra veiligheid. Deze periode is het spitsuur bij eerder genoemde opvangadressen en is de druk hoog met weggelopen dieren en gesprekken met baasjes. Zorg dat je dier snel met de juiste adresgegevens achterhaald kan worden en bij je terug komt!

4. Gebruik kalmerende producten

In de markt zijn er verschillende producten verkrijgbaar die jouw huisdier ondersteunen bij dit soort stressvolle momenten. Denk bijvoorbeeld eens aan Beaphar No Stress Kat of Beaphar Catcomfort. Deze laatste heb je in verschillende varianten: spray, pipetten, halsband of een verdamper. Een andere optie zijn nog rustgevende snoepjes. Deze bevatten kalmerende ingrediënten die een rustgevende werking hebben.

 

 

Heb je vragen over hoe en wat je het beste aan jouw huisdier kan toedienen? Neem dan contact op met onze klantenservice.

5. Doe jouw eigen poes of kat een groot plezier

Hoewel het dit jaar verboden is om vuurwerk af te steken, steek ook geen klein vuurwerk af. Zelfs een sterretje kan jouw huisdier aan het schrikken brengen. Dat betekent ook dat je het niet bij iemand anders moet afsteken. Onze huisdieren, maar ook andere dieren buiten zijn afhankelijk van ons gedrag en wij als baasjes willen toch het allerbeste voor ze!

 

Delen met anderen?  

 

Ook interessant voor jou:

Kat als huisdier: Wat heb je nodig?

Help de kat krabt de meubels kapot

Sale -25%
Beaphar CatComfort complete starterkit
Beaphar CatComfort complete starterkit
Inhoud: complete set
Uitverkocht

17,95  13,46 
Sale -25%
Beaphar No Stress Kat | Kalmeert en stimuleert goed gedrag
Beaphar No Stress Kat
Inhoud: 3 pipetten
Direct leverbaar

9,95  7,46