Kattenblog De Huisdiersuper

Wat je moet weten wanneer je een tweede kat overweegt

Katten houden van mensen. Elke katteneigenaar die zijn kat al luid knorrend, liefdesbeetjes en kopjes gevend op schoot heeft gehad zal dit beamen. Maar hoe lief ze ook zijn, mensen zullen nooit het gezelschap van een kat kunnen vervangen. Geen mens is zo goed in het wassen van kattenoren als de kat. En geen mens kan zo goed neus-aan-neus begroeten als een kat dat kan. Het is dus niet zo gek dat veel huishoudens uit meer dan één kat bestaan. Toch doe je niet elke kat een plezier met een kameraadje. Wanneer je een tweede kat overweegt, kan dit artikel helpen bij die keuze.

Wel of geen speelkameraadje?

Het is best lastig om te bepalen of je de kat nu wel of geen plezier doet met een speelkameraadje. Want hoe graag de kat het ook zou willen, hij kan het je niet vertellen. Wanneer de kat altijd uitgelaten reageert wanneer je thuiskomt, kan dit erop wijzen dat hij zich verveelt. Zeker wanneer je veel van huis bent. Een speelkameraadje kan dan een verrijking van het leven van de kat zijn. Toch zit niet elke kat hierop te wachten en het laatste dat je wilt zijn twee katten die altijd ruzie hebben met elkaar. De kans dat twee katten vrienden worden is van een aantal factoren afhankelijk. Ten eerste moet je woonruimte natuurlijk niet te klein zijn. De woning is groot genoeg wanneer beide katten een eigen kamer hebben om zich in terug te kunnen trekken.

Hoe sociaal is de kat?

Katten zijn van nature sociale dieren die het liefst samen leven. Ze bezitten vaardigheden om met andere katten om te gaan en te communiceren. Ze leren dit als kitten van hun moeder, broertjes en zusjes. Helaas is het ook zo, dat katten wat ‘sociaal onhandig’ worden wanneer ze al vroeg (

Een kitten of volwassen kat?

In de regel worden kittens beter geaccepteerd omdat zij als minder bedreigend worden gezien. Wanneer je keuze is gevallen op een volwassen (asiel) kat, dan geeft de combinatie kater-poes of kater-kater de meeste kans op succes. Je kunt de kans op vriendschap tussen volwassen katten vergroten door het leeftijdsverschil zo klein mogelijk te houden. Waar het leven van een kitten vooral om ontdekken en uittesten draait, heeft een senior veel meer behoefte aan rust en regelmaat. Door een maximum leeftijdsverschil van twee jaar aan te houden, weet je zeker dat de katten zich in dezelfde leeftijdsfase bevinden. Daarnaast is het voor volwassen katten extra belangrijk om ze op een goede manier aan elkaar te laten wennen.

Hoe wen je katten aan elkaar?

Waar het introduceren van een nieuwe kat vroeger nog een kwestie was van “deur open en laat ze het zelf uitzoeken”, weten we nu dat dit niet voor elke kat de beste methode is. Voor sommige kan dit nogal overweldigend zijn. Je kat beschouwt zijn huis namelijk als zijn territorium. De nieuwe kat wordt aangemerkt als indringer van het territorium. Wanneer je twee volwassen katten direct samen zet, kan je kat zich gedwongen voelen om de indringer te verjagen. De katten langzaam en in stapjes aan elkaar laten wennen is vaak een vriendelijker methode. De katten zitten dan voor langere tijd apart van elkaar terwijl ze in kleine stapjes aan elkaars aanwezigheid kunnen wennen.

Wat heb je nodig met twee katten?

Om je vriendjes het naar de zin te maken, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Katten vinden veel dingen heel gezellig om samen te doen, maar eten valt daar niet onder. Een kat eet en jaagt in de natuur ook alleen. Geef beide katten daarom een eigen plek waar ze rustig en ongestoord kunnen eten. Wanneer de kat direct al zijn favoriete ligplekjes en speeltjes moet afstaan aan de nieuwkomer kan dit ruzie opleveren. Dit kun je voorkomen door een extra mandje aan te schaffen. De bezigheden op de kattenbak zijn natuurlijk ook een privé aangelegenheid. Om die reden heeft elke kat een eigen kattenbak nodig. Plus nog een extra, omdat katten liever niet poepen waar ze plassen. Voor twee katten plaats je daarom drie kattenbakken op verschillende plekken. Kies liever voor een open model of haal de klep van de deksel van een dichte kattenbak

Samengevat:

Katten kunnen elkaar gezelschap houden, speelkameraadjes worden en elkaars leven een stuk interessanter maken wanneer ze elkaar mogen. Die kans is het grootst wanneer de katten sociaal zijn, ongeveer dezelfde leeftijd hebben en langzaam aan elkaar hebben kunnen wennen in een katvriendelijke woonruimte.