We geven steeds meer uit aan ons huisdier en dit is waarom

Geplaatst door Barry Eichhorn op 19-03-2020 13:43

Nederlanders geven steeds meer geld uit aan hun huisdier. Dat blijkt uit onderzoek van dierenspeciaalzaak De Huisdiersuper. Sinds 2016 geven we maar liefst 20% meer geld uit aan onze dierenvriend. Volgens Amerikaans onderzoek komt dit mede doordat we steeds meer om ons huisdier geven en omdat ze ons ook daadwerkelijk gelukkiger maken. Daarnaast heeft de gemiddelde Nederlander meer te besteden en geven we ons geld uit aan luxere producten (CBS). Reden te meer waarom je jouw dierenvriend extra verwent! 

Liefde voor huisdier steeds groter

De stijging in uitgaven is te verklaren door de liefde die alsmaar groeit voor het huisdier. Amerikaans onderzoek stelt dat huisdieren tegenwoordig deel uitmaken van het gezin en ze dezelfde behandeling krijgen als ieder ander gezinslid. Extra uitgaven aan de dierenarts, verzekering, voeding en spullen zijn niet ongebruikelijk meer. Een Zweedse studie toont aan dat deze onvoorwaardelijke liefde niet voor niets is. Een paar minuten een huisdier aaien of knuffelen maakt ons namelijk blij. Door de gelukshormonen die je aanmaakt en daling in stress kom je helemaal tot rust en voel je je echt gelukkiger. 

Meer te besteden

Dat de gemiddelde Nederlander steeds meer uitgeeft aan zijn huisdier, komt mede door de stijging van ons besteedbaar inkomen. Uitgaven worden over het algemeen hoger en gaan met name naar luxe artikelen. Onze huisdieren kunnen we dus op en top vertroetelen met dure spulletjes en verwennerijen. 

Villa’s voor konijnen en katten krijgen paleizen

Waar de huisdieren het vroeger met een eenvoudig hok of krabpaal deden, voorzien we ze nu van villa’s en paleizen. De Huisdiersuper ziet dat consumenten steeds grotere en luxere hokken aanschaffen en ze hiermee bewust worden van het belang van een goede levenskwaliteit. Het huisdier neemt een meer prominente plek in en leeft een zo goed mogelijk leven. Dit zien ze terug in de verkoop van het soort producten. De premium kwaliteitsvoeding voor huisdieren wordt meer verkocht dan voorheen en ook schaffen mensen ontspanningsproducten aan om de stress van hun hond of kat te verlagen.

Positieve ontwikkeling, maar humaniseer je dier niet

Volgens de dierenspeciaalzaak is dit een positieve ontwikkeling. Huisdieren krijgen meer leefruimte en betere voeding. Het afsluiten van een dierenverzekering en tijdig naar de dierenarts gaan komt het welzijn van huisdieren alleen maar ten goede. Toch zit er ook een keerzijde aan: “Wanneer we onze dieren te veel humaniseren, kan dat ertoe leiden dat er niet meer gedacht wordt vanuit het oogpunt van het dier, maar juist vanuit het mens. De behoeften van een dier zijn natuurlijk heel anders dan die van een mens, en dat moet te allen tijde in het achterhoofd gehouden worden”, aldus De Huisdiersuper.

« Terug naar overzicht