Waarom een vliegenmasker?

Geplaatst door Het Huisdiersuper Team op 29-05-2018 14:35

Een vliegenmasker is een masker voor het hoofd van je paard wat beschermt tegen vervelende vliegen, muggen en paardenvliegen

Waarom een vliegenmasker?

Na een natte en koude winter gaat eindelijk weer het zonnetje schijnen. Iets waar veel ruiters en amazones al lange tijd naar uitgekeken hebben. Na maanden met je paard bezig te zijn geweest in de kou en regen kan je nu heerlijk zonder jas de hele dag met je paard genieten van het lenteweer. De winterdekens verdwijnen de zadelkast in, het weideseizoen is weer geopend en je paard kan lekker zonder jas naar buiten in alle vrijheid rondrennen en rare bokkensprongen maken.

Maar…. Deze periode is vaak van korte duur. Zoals vele van jullie weten staat een lekker zonnetje vaak gelijk aan een invasie van vliegen en dazen. De paarden worden op de wei worden flink verstoord door vliegen en naar mate de zomer in aantocht is komen er ook nog eens die vervelende dazen (ook wel paardenvlieg genoemd) bij. Ook bij het rijden zal je als ruiter of amazone ook al vele malen ongewenst vliegen in je mond gekregen hebben. Het zijn echte onruststokers. Uiteraard is het wel heel erg afhankelijk waar je woont en waar je de paarden gestald hebt staan. Vaak is de overlast in de buurt van bossen vele malen erger als bijvoorbeeld vlakbij het strand of een uitgestrekte polder. Sommige paarden zijn ook weer gevoeliger als de ander maar ze kunnen er allemaal flink last van hebben. Maar wat kan je nu het beste doen om je paard te beschermen?

Voor de meeste paarden is een vliegenmasker in de lente voldoende. In dit jaargetij zorgen de vliegen voor de meeste overlast. Vaak gaan ze rondom de ogen van je paard zitten waardoor deze flink ontstoken kunnen raken. Natuurlijk zitten ze ook wel op het lijf maar dit kunnen de paarden vaak zelf wel tegen gaan door met hun staart te zwaaien, te gaan rollen of lekker bij elkaar te krabbelen. Het vliegenmasker gaat alleen over het hoofd van je paard waardoor de rest van zijn lijf lekker in de buitenlucht kan ademen. Maar wat is een vliegenmasker eigenlijk precies?

Wat is een vliegenmasker?

Een vliegenmasker is een masker voor het hoofd van je paard wat beschermt tegen vervelende vliegen, muggen en paardenvliegen. Een vliegenmasker bestaat vaak uit een soort gaas wat over de ogen gaat van je paard. Hierdoor hebben vliegen geen kans om bij de ogen te gaan irriteren. Uiteraard heb je hier veel verschillende modellen en variaties van. Maar welk model is geschikt voor jouw paard en wanneer heeft het vliegenmasker een goede pasvorm?

Welk vliegenmasker is geschikt voor mijn paard?

Welk vliegenmasker geschikt is voor jouw paard is erg afhankelijk van de last die je paard ervaart van de vliegen en zijn karakter. Je hebt vliegenmasker met oren, zonder oren, met neuskap of zonder neuskap.

Vliegenmasker met oren

Bij een vliegenmasker met oren zit er ook bescherming over het oor. Hierdoor kunnen de vliegen dan ook niet in de oren gaan irriteren. Daar de oren van je paard vaak wel gevoelig zijn dien je wel goed op te letten dat de orenvrij kunnen bewegen en het vliegenmasker er dus niet te strak omheen zit.

Vliegenmasker zonder oren

Sommige paarden zijn erg gevoelig bij de oren en accepteren een vliegenmasker met oor dus niet. Hiervoor heb je vliegenmaskers zonder oren. De oren blijven dan vrij. Echter hebben vliegen dan wel kans om bij de oren te gaan irriteren.

Vliegenmasker met neuskap

Bij een vliegenmasker met neuskap worden behalve de ogen ook de neus beschermt. Vaak is dit door middel van franjes of een lapje gaas. Doordat je paard beweegt gaan de franjes ook bewegen. Zit er dus een vlieg dan wordt deze automatisch weggejaagd. Een voordeel van een lapje gaas over de neus is naast dat het vliegen weghoudt ook de neus van je paard beschermt tegen de zon. Paarden met een lichte huid kunnen namelijk ook snel verbrand raken op de neus.

Vliegenmasker zonder neuskap

Bij een vliegenmasker zonder neuskap blijft de neus vrij en zijn alleen de ogen beschermt als ook de oren als je er een met oorstukken pakt.

Kijk dus goed naar je paard om te zien waar hij de meeste irritaties heeft om zo het juiste vliegenmasker voor hem uit te kiezen. Heeft je paard geen last bij zijn oren of neus dan raden wij altijd aan om zoveel mogelijk vrij te houden en dus te kiezen voor een vliegenmasker welke alleen de ogen beschermt. Uiteindelijk is het ook voor je paard het fijnst om zo min mogelijk aan zijn lijf te hebben bij warm weer.

Hoe zie ik of mijn vliegenmasker de juiste pasvorm heeft?

De juiste pasvorm is erg belangrijk. Ga maar na bij jezelf als je iets op je hoofd moet dragen wat niet de juiste maat heeft. Belangrijk is dat het vliegenmasker mooi zit aangesloten maar niet te strak zit. Daarbij moet het gaas om de ogen vallen dus niet erop. Op het moment dat het gaas op de ogen of wimpers hangt is dit erg vervelend voor je paard en kan ook dit gaan ontsteken. Het gaas moet dus afstaan zodat je paard gewoon kan knipperen. Controleer met regelmaat of het vliegenmasker geen schuurplekken veroorzaakt en haal het vliegenmasker ook met regelmaat even af zodat je paard niet 24/7 door het gaas heen hoeft te kijken.

Kortom; Kijk goed naar je paard om te weten wat hij nodig heeft. Controleer met regelmaat of alles nog goed zit en er geen irritatieplekken ontstaan. Krijgt je paard in de loop van de zomer ook veel last van paardenvliegen dan is het raadzaam naast een vliegenmasker ook een vliegendeken aan te schaffen.

Tip: Sta je op een pensionstalling, overleg dan goed met de eigenaar wat er allemaal mogelijk is. Niet op elke stalling worden vliegenmaskers op – en afgedaan vanwege de tijd en de individuele wensen van de pensionklanten. Soms wordt er ook om een extra bedrag gevraagd als je paard dagelijks moet worden voorzien van een vliegenmasker of vliegendeken. Informeer dit dus goed zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

« Terug naar overzicht