Vlooien bij de hond - De Huisdiersuper

Vlooien bij je hond

Oh jeej, je hond heeft vlooien. Wat nu? Geen paniek, wij helpen je in deze blog!

Bij het woord vlooien krijgen de meeste mensen al de kriebels. De kleine beestjes kunnen dan ook voor een hoop ongemakken zorgen zowel bij je hond als in je huis. Maar wat is nu eigenlijk een vlo en wat kan je er tegen doen als je hond er last van heeft?

Wat is een vlo?

De vlo is een uitwendige bloedzuigende parasiet die voor veel overlast kan zorgen bij zowel mens als dier. De meeste vlooien zijn 1 tot 3mm groot en hebben zeer krachtige springpoten. Zodra de vlo een hond of kat gevonden heeft, plant zij zich met een enorme snelheid voort, waardoor heel de omgeving in een mum van tijd besmet kan worden. De vlo heeft bloed nodig om te overleven en om zich te kunnen voortplanten. Niet alleen onze huisdieren maar ook de mens kan het slachtoffer worden van deze bloeddorstige parasiet.

De levenscyclus van vlooien

Om vlooien te kunnen bestrijden is het allereerst belangrijk om te weten wat de levenscyclus is van een vlo. Deze levenscyclus bestaat uit vier delen:

  1. Het eitje: De eitjes van een vlo zijn wit en ovaal en worden door de vrouwtjes op de vacht gelegd en rollen uiteindelijk op de grond. Na 2 tot 4 dagen komen de eitjes uit en heb je larven.
  2. De Larven: Een larf is slechts een enkele millimeter lang en heeft de dikte van een haar. Zij zullen zich snel gaan verstoppen op donkere plekjes in kieren en naden. Een larf blijft in leven door het eten van onder ander uitwerpselen van volwassen vlooien. Na 2 tot 3 weken verpoppen de larven zich.
  3. De Poppen: Poppen kunnen wel 1 jaar in leven blijven en zijn zeer sterk. Ze zijn bestand tegen vele invloeden van buitenaf. Een pop komt uit door trillingen waardoor je de volwassen vlo krijgt. Onder voor een pop gunstige omstandigheden kan de pop binnen 5 tot 7 dagen uitgroeien tot een vlo.
  4. De volwassen vlo: De volwassen vlo is afgeplat et kan zeer goed springen. Binnen 24 tot 48 uur gaat een volwassen vlo zich al voeden met bloed bij een gastheer. Een vrouwtje kan na het zuigen van bloed al eitjes leggen en is dan 10 tot 14 dagen vruchtbaar. In deze tijd kan ze 10 tot 20 eitjes per dag leggen!

Hoe kan je hond vlooien krijgen?

Er werd eerst vaak gedacht dat een vlooienbesmetting ontstaat doordat ze overspringen van het ene naar het andere dier, dit is echter vaak niet het geval. Meestal lopen honden vlooien op uit de omgeving of wij nemen de eitjes mee naar binnen op onze kleding of schoenen.

Hoe merk je een vlooienbesmetting op?

Bij dieren veroorzaakt de vlo jeuk, haaruitval, huidirritaties gevolgd door huidontstekingen en zeer dikwijls allergie tegenover vlooienbeten. Een vlooienbeet doet pijn en je hond zal hier dan ook zeker op reageren op het moment dat hij gebeten wordt. Bovendien kunnen vlooien ook bepaalde lintwormen overdragen. Als je hond een vlo binnenkrijgen die besmet is kan daar een volwassen lintworm uit ontstaan. Merk je een van de bovenstaande verschijnselen op, controleer je hond dan direct. Dit kan je doen door tegen de haren in de strijken met je hand of een speciale vlooienkam. Als er vlooien zijn dan zal je ze zien zitten op de huid.