Voorkom overgewicht: actief met je hond

Geplaatst door Denise van Lent - Gedragsbioloog & kattengedragstherapeut op 31-01-2017 17:39

Waarom is overgewicht bij een hond ongezond?Het weer is momenteel erg zacht voor de tijd van het jaar. Je zou dus alvast een stap in de goede richting kunnen zetten door een paar minuten te besteden aan je goede voornemens. Op 1 januari beginnen er weer een heleboel mensen met een doel: meer bewegen en afvallen. Een goed streven waar ook de hond zijn voordeel mee kan doen. Ongeveer de helft van alle honden is te dik. Overgewicht bij de hond zorgt voor een kortere levensverwachting maar ook zijn kwaliteit van leven gaat omlaag. Genoeg beweging kan dit voorkomen.

Waarom is overgewicht ongezond?

Iedereen weet wel dat vet een blubberachtig laagje onder de huid is dat dient als opslag voor voedsel. Minder bekend is dat vet ook een orgaan is net als bijvoorbeeld het hart. Vet maakt hormoonachtige stoffen die een rol spelen bij de stofwisseling. Wanneer er sprake is van teveel vet (overgewicht) wordt er een teveel van deze stoffen gemaakt. Dit kan voor ontstekingen in het lijf zorgen. Overgewicht is dus een aandoening die serieus genomen moet worden.

Beweging heeft ook invloed op gedrag

We denken bij beweging vaak aan de lichamelijke gezondheidsvoordelen maar het heeft ook invloed op het gedrag van de hond. Bij gebrek aan een uitlaatklep voor zijn energie, verzint de hond zelf iets om te doen. Deze zelf verzonnen bezigheden nemen we onze honden vaak niet in dank af. Honden kunnen op de meubels gaan kauwen, de vuilnisbak leeghalen of overmatig blaffen. Voldoende beweging zorgt voor een gelukkiger en daarom leukere hond.

Hoeveel beweging heeft een hond nodig?Hoeveel beweging heeft een hond nodig?

Hoeveel beweging een hond dagelijks nodig heeft hangt af van het ras, zijn leeftijd en gezondheid. Waar een windhond korte explosieve oefeningen nodig heeft; heeft een mopshondje weer minder beweging nodig dan rassen die graag de hele dag jagen. Zelfs binnen een hondenras varieert de behoefte een beetje. Een zeer energieke 8 jarige Golden Retriever heeft meer beweging nodig dan een rustige 3 jarige Golden. Dagelijks een blokje om is voor geen enkele hond genoeg om gezond te blijven. De hond heeft zoveel beweging nodig dat hij rustig wordt na afloop. Voor de meeste honden is 1,5 uur wandelen per dag voldoende. Maar daarnaast heeft hij ook mentale stimulatie nodig.

Maak het leuk!

Het is belangrijk dat je iedere dag iets met de hond onderneemt. Dit is het best vol te houden wanneer je dingen doet die ook echt leuk zijn. Je kunt natuurlijk samen met je hond wandelen, zwemmen of fietsen. Maar tegenwoordig is er zoveel meer te doen. Denk aan flyball wedstrijden, frisbeeën en voor de echte sportievelingen is er canicross. Je kunt je je hond ook laten zoeken naar iets lekkers in verschillende type materialen en voorwerpen, dat noemt men hersenwerk. Dit stimuleert de hond mentaal maar ook lichamelijk: 15 minuten hersenwerk staat namelijk gelijk aan een uur wandelen!

Neem je hond dus mee in je goede voornemens en wordt samen actief!

Bekijk hier alle hondenproducten

  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
« Terug naar overzicht