Huisdiersuper-blogsectie-konijnen-4op1 (1)

Waar moet een goed konijnenhok aan voldoen?

Je wilt het beste voor jouw konijn(en) en een goed hok hoort daarbij. Waar let je op? Lees het hier.

Een goed konijnenhok voldoet aan een aantal voorwaarden. Deze voorwaarden zijn afhankelijk van een aantal factoren en kunnen dus per situatie verschillen. Wanneer je wil weten of een hok geschikt is kan onderstaande informatie je op weg helpen bij het maken van een goede keuze. Ook kan je nagaan of het hok wat je al hebt voldoet aan de eisen of dat je misschien nog wat aanpassingen kunt doen om het te verbeteren.

Formaat konijnenhok

Een belangrijke eigenschap van een konijnenhok is toch wel het formaat. Ons advies is altijd hoe groter hoe beter maar wanneer je beperkt bent in je ruimte zijn er wel minimale afmetingen waar rekening mee gehouden dient te worden. Het minimale formaat van het hok is wel weer afhankelijk van het formaat van je konijnen en of er twee of meer in het hok moeten verblijven.
Voor dwergkonijnen kan een minimale breedte gebruikt worden van 120cm wanneer het hok uit twee verdiepingen bestaat. Voor een Vlaamse reus is dit al weer een breedte van 300cm zonder etage. Het formaat van het konijnenhok kan dus erg variëren en is altijd afhankelijk van het aantal konijnen en het gekozen ras. Voor meer informatie over de grootte zie onze blog: Hoe groot moet een konijnenhok zijn?

Veiligheid

Een ander belangrijk aspect is de veiligheid. Het konijnenhok moet veilig zijn voor je konijnen om in te leven, dit heeft zowel betrekking op het materiaal als de montage. Zorg ervoor dat het hok stevig in elkaar is gezet en dat alle panelen goed zijn vastgeschroefd zoals beschreven staat op de handleiding. Controleer het gaas/traliewerk op scherpe delen en knip of vijl deze af als ze te scherp aanvoelen. Scherpe delen aan traliewerk kunnen snel voor wondjes zorgen aan de voorpoten, oren en neusje.

Ook de materiaalkeuze heeft invloed op de veiligheid van het hok. Zorg dat het gekozen hout of kunststof niet schadelijk is voor je konijnen wanneer ze hieraan zouden knagen. De konijnenhokken die verkocht worden via de officiële kanalen zoals dierenwinkels en webshops dienen altijd gemaakt te zijn van een houtsoort of kunststof welke geschikt is voor dieren. Wanneer je een hok zelf gaat bouwen of door iemand laat maken moet je goed nadenken over de materiaalkeuze.

Verder is het zeer belangrijk dat het konijnenhok nooit behandeld wordt met een verf of beits op terpentine basis, dit is zeer schadelijk voor de konijnen. Het is wel van belang dat je het hout voor gebruik behandeld voor het behoud van het hok, gebruik altijd een beits en/ of verf op waterbasis.

Gebruiksgemak

Wanneer een konijnenhok makkelijk is in gebruik kan je deze ook goed onderhouden en schoonmaken. Een schoon verblijf is essentieel voor het welzijn van je konijnen en het is dus belangrijk dat het hok zo is ontworpen dat deze gemakkelijk en goed schoon te houden is. Een schuiflade van metaal of kunststof is erg gemakkelijk in gebruik en adviseren wij daarom ook zeker.

Verder is het prettig dat het hok voorzien is van voldoende toegangsplekken in de vorm van deurtjes of een scharnierend dak. Wanneer je konijnenhok goed toegankelijk is kan je gemakkelijk bij de konijnen en kun je alle plekken goed schoon houden.

Voorzieningen

Het konijnenhok moet uitgerust zijn met een aantal voorzieningen, sommige essentieel andere optioneel. Een nachtverblijf wat vrij is van tocht, regen en kou is noodzakelijk. De konijnen moeten zich lekker kunnen terugtrekken in dit nachthok wat voldoende ruimte biedt voor een lekker nestje.

Ook is het van belang dat het nachtverblijf voldoende ruimte heeft voor de nodige artikelen voor de inrichting. Er moet genoeg ruimte zijn voor zowel de konijnen als de spullen die droog moeten staan. Meer weten over de inrichting? Lees dan ook onze blog: Hoe richt ik mijn konijnenhok het beste in? Hier gaan we dieper in op de inrichting.

Een konijnenren geeft extra bewegingsruimte voor de konijnen en is dus een aanbevolen toevoeging op het hok. Er zijn veel verschillende lossen rennen beschikbaar en een hoop konijnenhokken zijn zelf al voorzien van een ren voor extra ruimte. Wanneer het hok of de ren overdekt staat hoeft deze niet voorzien te zijn van een dicht dak. Wanneer het hok niet overdekt kan staan is het voor de konijnen wel prettiger als het dak van de ren dicht is of als deze overdekt gemaakt kan worden. Konijnen zitten niet graag in de regen en kunnen ook sneller ziek worden wanneer ze koud en nat zijn, een overdekte ren is dan de voorkeur.

Bescherming tegen knagen

Geen enkel houten konijnenhok is knaagproof, al zouden we dat wel graag willen. Een konijn heeft van nature een behoefte om te knagen omdat ze op deze manier hun tanden slijten. Sommige konijnen laten echter hun knaagspeeltjes links liggen en beginnen toch aan het hok. Om je hok hiertegen te beschermen kun je gebruik maken van anti-knaagstrips. Dit zijn metalen hoekprofielen die op de randen van het houtwerk gemonteerd kunnen worden. Sommige hokken zijn al (deels) voorzien van anti-knaagstrips zoals ons konijnenhok Sissi maar bij de meeste konijnenhokken is het zeker een optie om te overwegen als je konijn zijn hok begint te slopen.

Konijnenhok Sissi