Waar plaats ik mijn kippenhok en hoe richt ik hem in?
Als je besluit om kippen te gaan houden is één van de belangrijkste aankopen een kippenhok.
Je hebt ze in allerlei soorten, materialen en maten, dus bedenk van tevoren goed wat je wilt. Sommige kippenhokken zijn uit te breiden met ren of met een extra legnest. Als je hierin een keuze hebt gemaakt is het goed om te bedenken waar je het hok neerzet, welke bodembedekking je wilt gebruiken in je hok en hoe je het verder wilt inrichten. Bedenk voordat je de kippen daadwerkelijk gaat houden goed wat je allemaal nodig hebt, welke opties je hebt en waar je wat neer wilt zetten.
In deze blog:
Positie van je kippenhok
De juiste locatie voor je kippenhok in de tuin is belangrijker dan sommige denken. De positie van het kippenhok heeft namelijk invloed op de gezondheid van je kippen, een goede plek is dus zeker van belang. Er zijn een aantal aspecten die van invloed zijn op de positionering van je hok, denk hierbij aan:
- Afwatering
- Windrichting
- Zonlicht
- Watertoevoer
- Elektriciteit
Afwatering
Een slechte afwatering op de plek van je kippenhok zorgt voor een hoop vochtproblemen, water kan meer in het houtwerk van je hok trekken en de kippen kunnen sneller nat worden waardoor ze vatbaarder zijn voor ziektes. Plaats het kippenhok daarom bij voorkeur iets van de grond op een fundering en zorg ervoor dat deze op een plek staat waar het water goed kan weglopen.
Windrichting
Zet het hok bij voorkeur zo veel mogelijk uit de tocht, bijvoorbeeld tegen een schutting of hoge struik. Er zijn ook hokken waarbij 1 of meerdere kanten dicht zijn gemaakt, deze zorgen op zichzelf al voor extra beschutting waardoor je deze ook in de vrije lucht zou kunnen zetten. Zorg er bij voorkeur voor dat het hok aan twee zijdes dicht is zodat de kippen gemakkelijk uit de wind kunnen zitten. Plaats je het kippenhok op een vrije plek zorg er dan wel voor dat je het hok verankerd.
Zonlicht
De opening van het kippenhok kan het beste gericht worden op het zuiden of het oosten omdat dit voldoende zonuren oplevert. Wanneer het hok voldoende in ze zon staat levert dit genoeg warmte op voor de kippen, ook blijft het kippenhok hierdoor droger waardoor het gemakkelijker schoon te maken is.
Watertoevoer
Voor het eigen gemak kan het fijn zijn om het hok in de buurt van een watertoevoer te hebben staan. Je zult dan zelf minder hoeven sjouwen met zware emmers of je hebt gemakkelijk de optie om een automatisch drinksysteem te monteren in het hok, dit is uiteraard geen essentiële eis.
Elektriciteit
Wanneer je wilt dat je hennen het gehele jaar door goed eieren leggen dan hebben ze in de winter meer zonuren nodig dan de dag zelf oplevert. Een stroomvoorziening in de buurt van je hok kan dan een uitkomst zijn zodat je gemakkelijk lampen op kunt hangen. Ook is dit erg handig op het moment dat je kuikens in het hok hebt die onder een warmtelamp moeten zitten.
Ondergrond van je kippenhok
Wanneer je de positie van het hok hebt bepaald is het ook belangrijk om na te denken over de ondergrond waar het hok op komt te staan. Er zijn verschillende opties die geschikt zijn als ondergrond met ieder zijn eigen voor- en nadelen zoals:
- Tegels
- Gras
- Zand
Tegels
Wanneer het hok op de tegels staat heeft dit als grootste voordeel het gemakkelijk schoonmaken. De tegels kun je gemakkelijk schoonvegen of afspuiten waardoor de ren gemakkelijk te onderhouden is. Ook kunnen de kippen goed de nagels slijten wanneer ze op tegels lopen. Kippen houden er van nature van om te kunnen scharrelen iets wat op tegels minder goed gaat. Staat je hok volledig op de tegels dan kan het prettig zijn om in ieder geval een zandbak in de ren te plaatsen en een eventuele bodembedekker over de tegels te leggen zodat de kippen als nog kunnen scharrelen.
Gras
Gras is een prima ondergrond voor het kippenhok wanneer deze iets van de grond af staat. Wanneer het gras erg nat is kan dit anders in het houtwerk trekken waardoor het mogelijk kan gaan rotten. Je kippen kunnen heerlijk scharrelen en het is vrij makkelijk schoon te houden door het te harken of schoon te spuiten. Kippen kunnen soms alleen erg fanatiek zijn wanneer ze in de grond op zoek zijn naar voedsel, de kans is dus aanwezig dat het gras het niet voor lange tijd zal overleven. Ook kunnen de kippen de nagels niet goed slijten en deze zul je dan zelf moeten bijhouden.
Zand
Wanneer het hok op zand wordt geplaatst is het belangrijk om eerst een fundering in de grond te maken anders zullen je kippen kunnen ontsnappen wanneer ze gaan graven. Kippen vinden het heerlijk om in de zon een zandbad te nemen, dit is ook nog gezond voor ze. Een bodem van zand is ideaal voor zowel het scharrelen als het badderen. Net zoals bij gras is het wel belangrijk om de nagels van de kippen in de gaten te houden.
Iedere ondergrond heeft zo zijn eigen voor en nadelen en een combinatie van tegels met gras of zand zou misschien nog wel het meest ideaal zijn. Je kippen kunnen dan goed scharrelen en gelijktijdig worden de nagels onderhouden.
Benodigdheden
Voordat je je kippenhok gaat inrichten is het belangrijk om te weten wat je allemaal nodig hebt. Wat is essentieel en wat is optioneel. Bij het kiezen hiervan is het van belang om rekening te houden met het formaat en de indeling van het hok. Zet het hok niet te vol met allerlei spullen, want de kippen hebben bewegingsruimte nodig. Belangrijk is dus dat je de ruimte zo efficiënt mogelijk benut. De belangrijkste artikelen die je nodig hebt om je hok zo compleet mogelijk te maken zetten we voor je op een rijtje:
- Voerderbak/silo
- Drinkbak/silo
- Zitstokken
- Kippengrit
- Eventueel speeltjes/snackjes
- Zandbad
Voederbak/silo
Eén van de meest essentiële dingen, naast een hok, is natuurlijk een voederbak of voedersilo. Deze zijn verkrijgbaar in allerlei soorten, kleuren en maten. Over het algemeen worden ze gemaakt van kunststof. Houdt met het kiezen van een voederbak/silo rekening met het aantal kippen in het hok en baseer hier je keuze op qua grootte.
Drinkbak/silo
Naast een voederbak/silo heb je uiteraard ook een drinkbak of drinksilo nodig voor je kippen.
Deze silo’s zijn beschikbaar als staande modellen, modellen op pootjes of ophangbare modellen. De gewone staande modellen worden veel gebruikt maar kunnen wat sneller vies worden wanneer deze bijvoorbeeld op zand staan. Wanneer de ondergrond voor meer vuiligheid zorgt is het aan te raden om een model op pootjes of een hangbaar model te kiezen. Deze modellen zijn wat hoger van de grond waardoor er minder snel vuil in zal komen.
Zitstokken
De meeste hokken zijn uitgerust met zitstokken voor de kippen. Deze kan je, afhankelijk van het gekozen ras, monteren in het hok. Niet alle kippenrassen gaan namelijk op stok, vooral de kleinere rassen zoals bijvoorbeeld de Zijdehoender slapen het liefste gewoon lekker tegen elkaar aan gekropen in het stro. Heb je kippen die graag op stok gaan dan adviseren we om te variëren in de diameter van de zitstok. Wanneer je namelijk gebruik maakt van verschillende zitstokken zullen de kippen beter de kracht behouden in hun poten omdat de spieren hierdoor worden gestimuleerd.
Kippengrit
Als kippen in de ren geen beschikking hebben tot kiezeltjes kun je ze het beste onbeperkt kippengrit geven. Omdat kippen geen tanden hebben kunnen ze niet kauwen en verteren zij alles in hun spiermaag. Normaliter maken kippen hierbij gebruik van kiezeltjes om het voer te malen, als ze daar geen beschikking over hebben, moet je er dus voor zorgen dat ze altijd grit hebben.
Speeltjes/snackjes
Ook kippen kunnen zich vervelen en je zou ze dus een beetje bezig kunnen houden met verschillende speeltjes of snacks, de kippenschommel is hier een leuk voorbeeld van. Ook zou je een pikblok kunnen overwegen. Hiermee kun je het natuurlijk gedrag van kippen stimuleren. Ook zijn de blokken handig voor het afslijten van de snavel en zijn ze verrijkt met calcium en heerlijke zaden.