Kattenblog De Huisdiersuper

Waarom een krabpaal?

Van nature heeft een kat de behoefte om te krabben. Zorg dan ook dat er een mogelijkheid is voor je kat om dit te kunnen uitoefenen. Doe je dit niet dan is de kans groot dat je kat zich aan de meubels, gordijnen of deurposten gaat vergrijpen.

Waarom krabt een kat eigenlijk?

Er zijn verschillende manieren waarom een kat de behoefte en drang heeft om te krabben.

 

  1. Voor het rekken en strekken
  2. Voor de ontspanning
  3. Voor het schoonmaken van de nagels
  4. Markering van het territorium

 

Het rekken en strekken is zeer goed voor de geest van je kat en zorgt er ook voor dat je kat souplesse in zijn lichaam behoudt. Hierdoor kan hij zich sneller verplaatsen en beter reageren op plotselinge situaties. Van nature betekent dit dan ook dat ze beter in staat zijn hun prooi te vangen. Een kat wordt ook meer ontspannen van krabben. Hij kan er even zijn energie in kwijt waardoor hij daarna rustiger en beter in zijn vel zit.

Wat ook een zeer belangrijke reden is voor het krabben is dat katten hun nagels kunnen schoonmaken. Het vuil wordt door het krabben verwijderd en de omhulsels van de kattennagel verdwijnen. Zo worden de nagels weer aangescherpt zodat ze weer beter in staat zijn te klimmen en te oriënteren.

Als laatste heb je nog het markeren van het territorium. Door het krabben laat je kat een geur achter die via de nagels verspreid worden. Hierdoor weten indringers dat ze een ander territorium binnenlopen.

Dit alleswetende is het dus heel erg belangrijk dat je je kat zijn behoefte laat uitoefenen. Heb je een buitenkat dan is de kans groot dat je kat deze behoefte buiten uitoefent waardoor u niet perse genoodzaakt bent een krabpaal of krabplank aan te schaffen. Heb je een binnenkat dan dien je hier op voorhand goed rekening mee te houden.

Wat voor krabpaal is geschikt?

Welke krabpaal geschikt is voor jouw kat is afhankelijk van verschillende factoren. Heel belangrijk om te weten is of jouw kat zijn krabbehoefte horizontaal of verticaal uitoefent. Gaat je kat bijvoorbeeld eerder aan het kleed krabben of gaat hij liever omhoog tegen de bank of stoel staan?

Staat jouw kat liever verticaal dan raden wij een krabpaal aan waarvan de sisalpalen net iets hoger zijn dan de kat zelf in gestrekte houding. Ook zijn er veel krabpalen met verschillende plateaus waardoor je ook al veel meer krabmogelijkheden in de hoogte creëert.

Krabt jouw kat liever horizontaal dan is het verstandig om bijvoorbeeld een krabplank of krabmat aan te schaffen welke je ook horizontaal kan gebruiken. Doe je dit niet dan is de kans groot dat hij alsnog aan je vloerkleed gaat beginnen.

Ook is het belangrijk dat je rekening houd met het gewicht van je kat, de grootte en de activiteit.
De Huisdiersuper biedt verschillende formaten krabpalen aan. Kijk eens bij:

  1. Kleine krabpalen
  2. Middelgrote krabpalen
  3. Grote krabpalen
  4. Krabpalen voor zware katten

 

Alleen een krabpaal of een heel krabmeubel?

Dit is natuurlijk geheel afhankelijk van wat er mogelijk is. Een kat klimt graag en vindt het fijn om uitzicht te hebben zodat hij alles kan overzien. Doordat je de hoogte in gaat wordt de wereld van je kat ook aanzienlijk vergroot. Als hij al lekker naar buiten kan kijken krijgt hij natuurlijk al veel meer prikkels. Pak je een krabpaal die ook voorzien is van diverse ligplekjes dan creëer je een geheel eigen hoek voor je kat. Dit kan heel rustgevend zijn voor je kat omdat hij zo echt zijn eigen plekje heeft. Hij kan dan spelen, klimmen maar ook zijn eigen terugtrekken. Dit laatste moet niet onderschat worden. Helemaal als je een kat hebt in een druk huishouden.

Is een krabpaal of krabplank ook noodzakelijk voor een kitten?

Deze vraag wordt vaak gesteld en het antwoord is: Jazeker. Juist voor een kitten is het ook erg belangrijk om te kunnen krabben en klimmen. Het hoort bij de ontwikkeling. Een kitten leert letterlijk met vallen en opstaan. Door veel te oefenen met klimmen en krabben wordt zijn balans en reactievermogen sneller waardoor hij hier steeds beter in wordt. Zo is hij ook beter beschermt tegen eventuele vijanden als hij naar buiten gaat. Een krabpaal of krabplank is hiervoor perfect.

Plaatsing van je krabplank of krabpaal

Zet een krabpaal neer op een plek waar je kat al de neiging had om te gaan krabben. Hiermee zorg je ervoor dat je kat zich gaat uitleven op de krabpaal en niet op de meubels. Ook kan het helpen de krabpaal op het begin in te sprayen met CatNip. Dit is een kattenkruid wat erg aanlokkelijk werkt. Heeft je kat er al een aantal keren aan gekrabd dan zal het insprayen niet meer nodig zijn.

Lees ook:
De kat krabt de meubels en gordijnen kapot

Kat als huisdier wat heb je nodig?

Krabpaal Athene Beige
Afmeting: 70x70x137cm
Direct leverbaar

89,95