Waarom krabt een kat?

Geplaatst door Team De Huisdiersuper op 09-02-2018 10:21

Het rekken en strekken is zeer goed voor de geest van je kat en zorgt er ook voor dat je kat souplesse in zijn lichaam behoudt.Er zijn verschillende redenen waarom een kat de behoefte en drang heeft om te krabben. 


1. Voor het rekken en strekken
2. Voor de ontspanning
3. Voor het schoonmaken van de nagels
4. Markering van het territorium

Het rekken en strekken is zeer goed voor de geest van je kat en zorgt er ook voor dat je kat de souplesse in zijn lichaam behoudt. Hierdoor kan hij zich sneller verplaatsen en beter reageren op plotselinge situaties. Van nature betekent dit dan ook dat ze beter in staat zijn hun prooi te vangen. Een kat wordt ook meer ontspannen van krabben. Hij kan er even zijn energie in kwijt waardoor hij daarna rustiger en beter in zijn vel zit. Wat ook een zeer belangrijke reden is voor het krabben is dat katten hun nagels kunnen schoonmaken. Het vuil wordt door het krabben verwijderd en de omhulsels van de kattennagel verdwijnen. Zo worden de nagels weer aangescherpt zodat ze weer beter in staat zijn te klimmen en te oriënteren. Als laatste heb je nog het markeren van het territorium. Door het krabben laat je kat een geur achter die via de nagels verspreid worden. Hierdoor weten indringers dat ze een ander territorium binnenlopen.

Dit wetende is het dus belangrijk dat je de kat zijn behoefte laat uitoefenen. Heb je een buitenkat dan is de kans groot dat je kat deze behoefte buiten uitoefent waardoor u niet per se genoodzaakt bent een krabpaal of krabplank aan te schaffen. Heb je een binnenkat dan dien je hier op voorhand goed rekening mee te houden.

Kan een kat zonder krabpaal?

Als je een kat aanschaft dien je natuurlijk ook rekening te houden met de zijn behoeftes. Een van die behoeftes is krabben. Het is een natuurlijk instinct en ook nodig voor de gezondheid voor je kat. Dus op de vraag of een krabpaal noodzakelijk is, is het antwoord: Ja.

Sommige mensen vinden een krabpaal maar niks in huis, een lelijk ding in de huiskamer. Ontneem je je kat iets om te krabben is de kans zeer groot dat hij ongewenst gedrag gaat vertonen zoals het krabben aan bijvoorbeeld je stoelen, je bank of je gordijnen. Je moet je dus van tevoren goed afvragen of je dus wel het recht hebt dit van je kat te ontnemen.

Op de markt zijn tal van modellen verkrijgbaar. Ook bescheiden krabpalen kunnen voldoen. Je hoeft niet per se een heel meubel in je huis te zetten. Ook diverse krabplanken is huis kan volstaan.

Heb je echter een kat die bijvoorbeeld ook naar buiten kan wanneer hij wil dan wordt het natuurlijk een ander verhaal. Een buitenkat kan zich namelijk ook makkelijk aan een boom vergrijpen en kan zijn krabbehoeftes ook buiten uitoefenen.

Voor de mensen die het dus echt niet zin zitten een krabpaal te plaatsen is een kattenluik dan wel een zeer goed alternatief.

Wat kost een krabpaal?

De kosten van een krabpaal kunnen erg uiteenlopen. Er zijn zoveel verschillende varianten van klein tot groot. Ook zit er heel veel verschil in kwaliteit wat natuurlijk ook weer prijsbepalend is. Een functioneel krabpaaltje kan je al aanschaffen voor onder de €10 maar er zijn ook krabpalen op de markt van over de €1000! Wij raden aan te kijken voor een krabpaal die het beste bij je kat, je huis en je portemonnee past. Lees ook goed de omschrijvingen bij de krabpalen betreft de afmetingen, het pluchegehalte en de dikte van het sisal. Dit zijn allemaal elementen die een prijs en kwaliteit bepalen.

catnip, CatNip, cat nip, catnip spray, catnip gebruiken, catnip speeltje, kattenkruid, kattenkruidspray, kattenkruid spray, kattenlokmiddel, katten lokmiddelKat naar krabpaal lokken

Na een lange zoektocht heb je de perfecte krabpaal gevonden die functioneel is voor je kat en precies past bij het interieur van je huiskamer. Je hebt hem uitgepakt en geïnstalleerd, je kat kijkt er een keer nieuwsgierig naar en gaat vervolgens op de bank liggen! Help, wat nu?

Wees gerust, er zijn veel katten die eerst even de kat uit de boom kijken. Ze moeten er eventjes aan wennen voor ze de krabpaal helemaal eigen maken. Het ligt ook een beetje aan het karakter van je kat. Een nieuwsgierige kat gaat natuurlijk sneller op onderzoek uit dan een wat terughoudendere kat. Het is van belang ze de tijd te geven en vooral niet te dwingen. Als een kat zich gedwongen voelt dan krijgt hij juist een afkeer.

Zet de krabpaal sowieso op een plek neer waar de kat voorheen ook graag ging liggen en krabben. Dit plekje in huis heeft dan al de voorkeur van je kat en zo zal de nieuwe krabpaal ook sneller met open armen ontvangen worden. Wat ook vaak helpt is om de krabpaal even in te sprayen met de zogeheten catnip. Deze spray beschikt over een soort lokgeurtje die katten extra nieuwsgierig maakt. Een krabpaal die net uit een doos komt kan namelijk voor een kat nog niet zo lekker ruiken. Deze spray is dan ideaal om die geur te verdrijven en je kat op de krabpaal te lokken.

Heeft je kat door dat de krabpaal eigenlijk een groot speel en slaapparadijs is dan zal hij hier steeds terugkeren om lekker te krabben of juist even heerlijk zijn oogjes dicht te doen.

Uiteraard zijn er ook katten die de krabpaal al gelijk bespringen terwijl je hem nog aan het opbouwen bent of die gewoon veel liever gewoon lekker bij je op de bank liggen.

Wanneer vervang je een krabpaal?

Als de krabpaal veel gebruikt wordt door je kat of katten dan ga je op den duur natuurlijk slijtplekken krijgen. Dit is natuurlijk zonde maar een krabpaal blijft natuurlijk een gebruiksartikel en zonder krabpaal zagen je meubels en gordijnen er waarschijnlijk ook anders uit. Maar wanneer is je krabpaal nou eigenlijk aan vervanging toe? Voor het oog is dat natuurlijk voor iedereen anders. Sommige mensen vervangen de krabpaal al als ze al lichte slijtplekken hebben en andere mensen wachten weer wat langer. Er is echter een ding wanneer je de krabpaal wel echt weg moet doen en dat is als er scherpe of loshangende delen te zien zijn. Een kat kan tijdens het spelen dan ergens in verstrikt raken of zich bezeren. Ook op het moment dat de krabpaal instabiel wordt raden wij aan om hem direct te vervangen om ongelukken te voorkomen.

Krabpaal versus krabton

Krabtonnen worden steeds populairder onder de kattenbezitters. Maar wat is nu eigenlijk beter? En is er wel een verschil?

Het voornaamste verschil is dat een krabton relatief compact is en dus minder ruimte in beslag neemt. Vooral katteneigenaren die klein wonen vinden daarom een krabton een echte uitkomst. Vaak zijn de tonnen aan de buitenkant bekleedt met sisal en beschikken ze binnenin over slaapholletjes. Zo heb je dus zowel de krabfunctie als de slaapfunctie ineen op een relatief kleine plek. Wel zijn krabtonnen vaak wat lager waardoor je kat iets minder kan klauteren en minder uitzicht heeft. De hogere krabtonnen worden in mindere mate aangeboden maar bieden deze klautermogelijkheden wel. Een nadeel kan zijn dat een ton die alleen maar de lucht in gaat vaak ook gelijk wat instabieler wordt. Bij een wilde poging van je kat hier tegenop te klimmen kunnen ze dan sneller omvallen dan een krabpaal die vaak een wat grotere bodemplaat heeft.

Een krabpaal kan vaak ook meer variëteit bieden voor je kat. Ze kunnen speelser zijn dan een krabton. Verschillende holletjes, hoogteverschillen, speeltouwen, hangmatjes dagen je kat natuurlijk wel meer uit. Ook het hoog wegkruipen vinden katten vaak fijn. Zo behouden zij uitzicht en overzicht en creëren ze tegelijkertijd een plek om zich terug te trekken omdat kinderen of andere huisdieren hier niet bij kunnen. Echter neemt een krabpaal met deze mogelijkheden wel weer meer ruimte in beslag.

De afweging die je maakt om een krabton of een krabpaal te nemen ligt dan ook puur aan wat je wensen zijn en wat jij je kat kan en wil bieden.

Welke krabpaal voor Maine Coon of Ragdoll?

Als je in het bezit bent van een wat groter kattenras zoals een Maine Coon of een Ragdoll dan dien je extra goed op te letten alvorens je een krabpaal koopt om een miskoop te voorkomen. Een Maine Coon vrouwtje kan makkelijk tussen de 5 en de 7 kilo worden en een mannetje zelfs rond de 9 kilo. Dit geldt ook voor de Ragdoll. Een standaard krabpaal is dan niet stabiel genoeg en beschikt vaak niet over voldoende ligruimte. Een hangmatje of een ligplateau is dan erg leuk maar als deze een diameter heeft van bijvoorbeeld 30cm dan gaat jouw kat hier niet in passen. Ook is de kans groot dat er bijvoorbeeld een paaltje afbreekt of een hangmatje het begeeft. Hier kan goedkoop dan ook zeker duurkoop zijn.

Wij raden aan om op zoek de gaan naar een krabpaal waarbij de sisalpalen breder zijn dan de standaard welke meestal rond de 9cm liggen. Sisalpalen met een grotere diameter geven een krabpaal een veel betere stabiliteit. Ook een zware bodemplaat is van belang. Als jouw kat met een gewicht van bijvoorbeeld 8 kilo met een noodgang op de krabpaal springt en de dolle 5 minuten krijgt dan moet deze natuurlijk wel blijven staan. Een zware, dikke bodemplaat in combinatie met dikke sisalpalen zijn dus de basis die jij nodig hebt.

Naast de stabiliteit en krabgelegenheid is het natuurlijk ook belangrijk voor jouw kat om lekker te kunnen liggen voor een powernap of juist heerlijk uren weg te kunnen dromen. Hiervoor heb je dus ook grote ligplateaus nodig of hangmatjes met een extra grote diameter, dubbele stof en het liefst minimaal twee bevestigingspunten. Een hangmat met 1 bevestigingspunt heeft snel de neiging door te gaan hangen. Dit kan je ondervangen met twee of drie bevestigingspunten.

Beschikt jouw krabpaal over de bovenstaande punten? Dan is deze zeker geschikt voor jou XL kat! Er is zoveel aanbod op de markt maar jouw model krabpaal zit er niet bij? Dan kan je er natuurlijk altijd nog voor kiezen zelf een krabpaal te maken.

Hoe maak ik een krabpaal?

Er is zoveel aanbod op de markt maar jouw model krabpaal zit er niet bij? Dan kan je er natuurlijk altijd nog voor kiezen zelf een krabpaal te maken. Maar wat heb je daar eigenlijk voor nodig? En is dit voor iedereen weggelegd?

Hoe maak ik een krabpaal?Het is belangrijk dat als je zelf een krabpaal gaat maken je natuurlijk geen twee linkerhanden hebt. Ben jij een beetje handig en creatief dan moet het zeker geen probleem zijn. Houd er wel rekening mee dat het je wat tijd gaat kosten afhankelijk natuurlijk van hoe groot je de krabpaal wilt maken.

Voor je begint maak dan eerst een duidelijke schets van de krabpaal. Het makkelijkst is om van de schets gelijk een nauwkeurigere tekening te maken met de exacte maten. Heb jij alles uitgedacht en uitgetekend dan kan je alle benodigde spullen in huis halen. Denk hierbij aan planken, palen, pluche, voering, schroefmateriaal, nietpistool en sisaltouw. Eenmaal alles in huis dan kan je beginnen!

1. Zaag de planken op de juiste maat
2. Lijm de voering op de bovenkant van de planken
3. Trek vervolgens het pluche er strak omheen en zorg dat deze onder de plaat een ruime centimeter overhoudt zodat je deze met het nietpistool goed kan vastnieten. Zorg ervoor dat er geen scherpe onderdelen aan blijven zitten
4. Pak de palen erbij en zaag deze op het juiste formaat
5. Wikkel het sisaltouw goed strak om de houten palen heen. Je kan het beste een lijmlaag aanbrengen op de paal zodat het sisaltouw goed blijft zitten.
6. Niet het sisaltouw zowel aan het begin- als aan het eindpunt goed vast. Ook hier geld dat er geen scherpe punten achter mogen blijven.
7. Schroef vervolgens de paal op de plank en ga op deze manier verder totdat je je eigen ontwerp hebt bereikt.
8. Check als je klaar bent of de krabpaal goed stevig en stabiel staat en er geen scherpe delen aanzitten
9. Laat je kat kennismaken met de krabpaal en hoop dat hij er helemaal blij mee is.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

« Terug naar overzicht