Wat eet een kip?

Geplaatst door Het Huisdiersuper Team op 23-02-2018 14:35

kippen aanschaf kip eten

Als je kippen wilt aanschaffen is het ook erg belangrijk je in te lezen over wat een kip nu eigenlijk moet eten. In de praktijk horen wij regelmatig dat men eigenlijk helemaal niet weet wat ze moeten eten. Vaak wordt er eerst aan de kippen gedacht en een mooi kippenhok en na aanschaf denkt men pas aan het kippenvoer. En dat terwijl goede voeding toch echt essentieel is voor een gezonde kip en ook zeker belangrijk voor goede eieren.

De leeftijd van de kip

Een goede voeding is niet voor alle leeftijden hetzelfde. Begin je met kuikens dan zullen zij ander voer nodig hebben dan dat je begint met volwassen kippen. Ook oudere kippen hebben weer een apart dieet nodig om gezond en fit te blijven.

Voeding voor kuikens

Als je zelf kuikens laat uitbroeden en ze komen uit het ei dan hebben zij de eerste 24 tot 36 uur geen extra voeding meer nodig. Kuikens hebben dan namelijk via de navel al de hele dooierzak opgenomen. Echter na deze tijd dienen zij speciale kuikenvoeding te krijgen. Kuikenvoeding is vooral voorzien van veel eiwitten. Ook zorgt kuikenvoeding voor een gelijkmatige groei van het skelet, spieren en verenkleed. Er zijn verschillende soorten kuikenvoeders op de markt verkrijgbaar. Over het algemeen stap je na 6 weken over van opfokvoer voor kuikens naar voer voor opgroeiende kuikens. Lees goed op de verpakking wanneer je mag overschakelen op ander voer. Dit kan namelijk per merk soms wat verschillen. Ook is het verstandig in deze periode al te beginnen met een geringe hoeveelheid kuikenzaad. Dit stimuleert namelijk het foerageergedrag. Na ongeveer 20 tot 24 kunnen de hennen geleidelijk overgezet worden naar legvoer. Eerder raden wij ten strengste af daar ze dan teveel calcium binnen krijgen waardoor je de botgroei kan verstoren.

Voeding voor een volwassen kip

Zijn je kippen 24 weken of ouder dan kunnen ze voeding krijgen voor volwassen kippen. Het basisvoer voor kippen is vaak volledig te krijgen in een korrel, mix of meelvorm.

Kippen mix of scharrelkippenvoer:

Het meest natuurlijke voor een kip is voeding in een mix vorm. Hier stimuleer je ook het natuurlijke foerageergedrag mee. Met scharrelkippenvoer kunnen lekker rondscharrelen en zullen eerst eten wat ze het lekkerste vinden. Houdt er bij deze voeding wel rekening mee dat je niet te snel aan gaat vullen. Kippen zullen dan namelijk alleen de lekkerste granen opeten wat kan resulteren in overgewicht of een tekort aan andere voedingsstoffen. Geef je een kippenmix, geef dan ook geen extra granen bij.

Korrel:

Kippenkorrels of pluimveekorrels bevatten ook alle voedingsstoffen die ze nodig hebben. De korrel bestaat door de benodigde voedingsstoffen fijn te vermalen en te verhitten . Vervolgens wordt het weer vochtig gemaakt en tot een korrel geperst. Het voordeel van een korrel is dat er in iedere korrel dezelfde voedingsstoffen zitten en je dus zeker weet dat ze alles voldoende binnenkrijgen.

Meel:

Ook kan je er voor kiezen legmeel te voeren. Het voordeel van legmeel is dat dit vaak wat grover is gemalen. Hierdoor blijven de vezels grotendeels behouden wat weer een gunstig effect heeft op de spiermaag en darmen. Een nadeel is echter dat legmeel wat geknoeid wordt vaak niet meer opgegeten wordt. En omdat kippen nogal kunnen morsen kan er hierdoor dus legmeel verloren gaan. Ook voor kippenrassen met een sik of dik verenkleed is het niet aan te raden. Het meel kan dan makkelijk in de sik blijven hangen waardoor andere kippen hier weer naar kunnen pikken.

Voeding voor oudere kippen

Als een kip ouder wordt gaat ze minder eieren en soms helemaal geen eieren meer leggen. Een ei leggen kost veel energie en moeite. Bij oudere kippen zie je daardoor vaak dunnere eischalen. Om een oudere kip te ondersteunen is er voor oudere kippen speciaal voer te verkrijgen. Deze voedingen zijn vaak geschikt voor kippen vanaf een leeftijd van 3 jaar.

Ruwvoer voor kippen

Ruwvoer is geen totaalvoeding maar is wel goed om bij te geven. Ruwvoer heeft namelijk een positief effect op de gezondheid. Het houd kippen bezig en ook het verenpikken neemt af. Voer het wel in kleine hoeveelheden daar de voedingswaarde in ruwvoer wel zeer gering is. Als ruwvoer kan je kippen bijvoorbeeld maiskuil, erwtenkuil, wortels, lucerne of stro bijvoeren.

Voeding tijdens de winterdagen

Lopen jouw kippen tijdens de koude winterdagen ook gewoon buiten let er dan goed op dat ze op gewicht blijven. Vaak moet er in deze periode extra gevoerd worden. Ook zullen de kippen een dikker verenkleed aanmaken. Voel daarom af en toe of dat ze niet te mager worden. Een dikker verenkleed kan dat soms verbloemen. Ook moet je er zorg voor dragen dat ze wel altijd de beschikking hebben over een beschutte plek.

Welk kippenvoer is het meest geschikt?

Kortom, kijk voor de aanschaf van kippen goed welk soort kippenvoer of kuikenvoeding geschikt is. Sta er even goed bij stil wat de situatie zal zijn van de kippen. Zitten ze heel de dag in een kippenhok of lopen ze lekker los in de tuin? Heb je nog vragen aan de hand van dit blog dan kun je natuurlijk altijd contact opnemen met onze klantenservice. Zij helpen je graag verder om de juiste keuze te maken. Heel veel plezier met het houden van kippen!

« Terug naar overzicht