Welke kippenren is het meest geschikt?

Geplaatst door Het Huisdiersuper Team op 15-11-2017 12:47

Je hebt een mooi kippenhok aangeschaft maar wil je kippen toch nog wat meer ruimte geven? Dan is een kippenren de ideale oplossing. Je kan de kippenren dan extra aan het hok koppelen of je kan de ren ook los ergens neer zetten. Beide heeft zo zijn voordelen.

Als je een losse kippenren aan een bestaand kippenhok koppelt is natuurlijk het grote voordeel dat je kippen daar zelf in kunnen lopen en je direct de leefruimte vergroot. Wel moet je goed opletten of dat de openingen van het kippenhok overeen komen met de openingen van de kippenren. Mocht dit niet het geval zijn dan kan het zijn dat je een kleine aanpassing moet maken aan het kippenhok. De kippenren moet namelijk wel naadloos aansluiten. Een tussenruimte kan, ook al is deze maar klein, zorgen voor vervelende situaties.

Kies je ervoor om een losse kippenren in je tuin te plaatsen dan is het grote voordeel dat je deze gemakkelijk kan verplaatsen. Hierdoor kan je zelf bepalen in welk stuk van de tuin de kippen kunnen rondscharrelen. Een nadeel is echter wel dat je de kippen dan zelf vanuit het kippenhok in de ren moet zetten. Ook moet je er voor zorgen dat er over een gedeelte van de ren een zonnescherm zit. Kippen mogen namelijk nooit vol in de zon staan zonder beschutting. Ook moeten zij de mogelijkheid hebben bij regen te kunnen schuilen. Een klein schuilhokje is dan ook zeker aan te raden. Uiteraard is dit niet noodzakelijk als je de kippen tijdig weer in hun hok plaatst.

Kippenren of pluimveenet?

Bovenstaand hebben wij al uitgelegd hoe je een kippenren kan gebruiken. Naast kippenrennen kan je de leefruimte ook makkelijk vergroten door middel van een pluimveenet. Met een pluimveenet kan je een groter stuk afzetten en ook makkelijker de vorm hiervan bepalen. Een pluimveenet bestaat namelijk uit verschillende prikpaaltjes met daartussen het net. Je kan hierdoor de palen net zo neerzetten als dat je wilt.

De voordelen van een pluimveenet

De voordelen zijn dat je een groot stuk kan afbakenen. Hierdoor hebben je kippen een vrijer gevoel en kunnen ze echt hun natuurlijke gedrag uitoefenen. Uiteraard heb je hier wel veel ruimte voor nodig en de keus op een pluimveenet zal dan ook eerder voorkomen bij mensen die vrij wonen en een grote tuin of stukje weiland hebben.

Nadelen van een pluimveenet

Een nadeel van een pluimveenet boven de meeste kippenrennen is dat je geen dak hebt. Hierdoor hebben roofdieren eerder vrij spel. Ook heb je natuurlijk kippenrassen die kunnen vliegen. Ook zij kunnen dan eventueel over het net heen ontsnappen. Uiteraard kan je de kippen kortwieken maar daar is het probleem met de roofdieren nog niet mee opgelost. Wat vaak al wel helpt is het pluimveenet aan te sluiten op stroom. Behalve dat de kippen dan niet dicht bij het net komen schrikt het roofdieren ook af. Je hebt dan ook geleidende pluimveenetten waar al een stroomdraad doorheen gevlochten zit.

Voor zowel een kippenren als een pluimveenet geldt dat er ten alle tijden ook beschikking moet zijn over een beschutte plek in de vorm van een kippenhok, stal of afdak. Ook als de kippen er per dag maar een aantal uren in verblijven.

Wil je graag meer informatie over kippenhokken? Kijk dan direct bij ons blogbericht "Het ideale kippenhok" of bij ons ruime assortiment kippenhokken.

 

« Terug naar overzicht