Hondenblog De Huisdiersuper

Wat is een goed hondenhok?

Heb je een waakhond die veel buiten zit om de wacht te houden of is jouw hond gewoon graag veel buiten dan heeft hij wel een hondenhok nodig waar hij altijd de mogelijkheid heeft om droog en beschut te kunnen gaan liggen. Maar hoe weet je nu welk hondenhok het meest geschikt is voor jouw hond? Om de juiste keuze te kunnen maken helpen we je hieronder met een aantal belangrijke vragen die je jezelf kunt stellen om bij de juiste keuze te komen.

Wat is het doel van het hondenhok?

Zoals hierboven beschreven kan een hondenhok voor verschillende doeleinde worden gebruikt. Heb jij een hond die altijd buiten is dan dient het hondenhok aan veel strengere eisen te voldoen dan een hond die parttime buiten is. Vraag jezelf dus eerst af wat het doel gaat worden. Neem hier ook het hondenras in mee, want niet ieder hondenras is geschikt om langere tijd buiten te verblijven.

De huishond die graag buiten is

Heb jij gewoon een huishond die graag buiten is maar ’s nachts bijvoorbeeld wel gewoon binnen slaapt dan heb je genoeg aan een basismodel hondenhok. Het hondenhok dient dan meer als schuil- en schaduwplek voor als het bijvoorbeeld slecht weer is of er juist een felle zon schijnt. Ben je dan een keer niet thuis om je hond binnen te laten dan kan hij zich lekker terugtrekken in het hondenhok. Een basismodel hondenhok is dient een waterbestendig dak te hebben en te beschikken over genoeg ligruimte welke niet vochtig wordt bij slecht weer.

De waakhond die niet binnen komt en altijd buiten is

Heb je een hond die altijd buiten is om bijvoorbeeld te waken dan moet het hondenhok aan veel strengere criteria voldoen. Dit hondenhok moet de hond dan namelijk in alle jaargetijde de juiste beschutting bieden. Een basismodel hondenhok met alleen een waterbestendig dak is dan niet voldoende. Om het deze honden behaaglijk te maken zijn onderstaande punten noodzakelijk:

  1. Het hondenhok dient groot genoeg te zijn voor je hond maar niet te groot. Hoe groter hoe beter gaat hier zeker niet op. Uiteraard moet je hond wel comfortabel kunnen liggen maar hij moet ook zijn warmte vast kunnen houden. Als de ruimte te groot is wordt dat bemoeilijkt.
  2. Het hondenhok moet een aantal centimeters van de grond staan. Dit zorgt ervoor dat het hok minder vatbaar is voor optrekkend vocht en een koude ondergrond.
  3. Het hondenhok moet voorzien zijn van een waterdicht, overstekend dak. Een overstekend dak voorkomt inregenen.
  4. Het hondenhok moet voorzien zijn van een tochtschot. Een tochtschot zorgt ervoor dat je hond altijd uit de wind en tocht blijft. Dit is heel belangrijk in de koudere periodes.
  5. Het hondenhok moet goed schoon te maken zijn. Optimale hygiëne zijn belangrijk om ziektes of bijvoorbeeld vlooienplagen te voorkomen.
  6. Het hondenhok dient geïsoleerd te zijn of moet verwarmd kunnen worden. Bij sterk dalende temperaturen heeft je hond dit zeker nodig om zichzelf warm te kunnen houden.
  7. Het hondenhok moet voorzien zijn van een warm hondenkussen of kleed. Houd hier wel rekening met dat deze geschikt moeten zijn voor buitenverblijven.

De plaatsing van het hondenhok

Behalve dat je het juiste hondenhok moet uitkiezen geschikt voor jouw situatie is de plaatsing van het hondenhok ook erg belangrijk. Deze dien je zorgvuldig uit te kiezen. Wij adviseren het hondenhok zo te plaatsen dat het redelijk beschut staat en niet vol in weer en wind. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een plekje nabij een schutting, muur, tuinhuisje etc. Je hond zal dit ook fijner vinden dan een plek midden op een stuk grond. Een muur of een schutting geeft hem namelijk een geborgen gevoel omdat hij weet dat er achter hem dan niks kan gebeuren. Op deze manier creëer je een rustige en fijne plek waar je hond heerlijk ontspannen kan liggen als hij dat wil.

De maat van het hondenhok

Zoals eerder beschreven moet een hond voldoende ruimte hebben maar ook niet te veel. Om de juiste maat voor de hondenhokken te bepalen moet je goed naar de afmetingen kijken. Veelal worden namelijk buitenwerks afmetingen weergegeven. Dit betekent de afmeting inclusief het overstekend dak. De leefruimte is dan aanzienlijk kleiner dan aangegeven. Kijk dus goed naar de binnenwerkse afmetingen. Deze afmetingen geven de ligruimte voor je hond aan.

Vind je het lastig om een inschatting te maken van de grootte? Dan raden wij aan om bijvoorbeeld met schilders tape de afmetingen af te tapen op de grond. Als je je hond hier dan af legt dan kan je zien hoeveel ruimte hij heeft en of je dus de juiste maat voor ogen hebt.

Tot slot

Om een goed hondenhok aan te schaffen voor jouw hond dien je dus goed te kijken naar jouw situatie. Heb je toch nog hulp nodig? Dan staat onze klantenservice altijd voor je klaar om je hiermee te helpen. Ook zijn de hondenhokken eventueel te bezichtigen in onze Megastore in Nieuwkuijk

Hondenhok Rustiek M
Afmeting: 78x88x80cm
Direct leverbaar

149,00 
Hondenhok Classic M
Afmeting: 78x88x80cm
Direct leverbaar

149,00 
Hondenhok Bungalow L
Afmeting: 116x76x82cm
Direct leverbaar

169,00