Blog-Banner-Kat-2

Wat kost een kat per maand?

Heb jij enig idee hoeveel je per maand aan één kat kwijt bent? Dat is wel fijn om te weten als je er over nadenkt om een kat of kitten aan te schaffen. Laat je niet verrassen en lees snel deze blog!

Een kat of kitten in huis kan zorgen voor een hoop plezier, gezelligheid en vertier. Overweeg je om een kat of kitten in huis te nemen, dan is het verstandig om te kijken naar de kosten die het dier met zich meebrengt, je wil je nieuwe huisdier natuurlijk een zo plezierig mogelijk leven bieden.

Waaruit bestaan de kosten?

Een aantal kattenbenodigdheden zijn onmisbaar, terwijl andere kattenspullen het geluk extra verhogen. Gelukkige katten blijven over het algemeen ook het gezondst. Het aanschaffen van de juiste kattenbenodigdheden kun je zien als een investering in de kat zijn gezondheid. Het is nog niet zo simpel om precies uit te rekenen wat een kat kost. In het overzicht helemaal onderaan in dit artikel vind je daarom een bescheiden indicatie van de kosten voor onmisbare benodigdheden voor één binnenkat. Grofweg kun je de kosten van een kat indelen in vier categorieën.

  • Aanschafkosten van een kat/kitten
  • Benodigdheden
  • Periodieke kosten
  • Kosten dierenarts
Kattenmand Livia
Kattenmand Livia - kitten Nuka Britse Korthaar
Kattenmand Livia - Britse Korthaar

Aanschafkosten van een kat/kitten

De aanschafprijs van een kat is zeer uitlopend. Het ligt er een beetje aan waar je voor kiest:

  • Huis-tuin-en keukenkat (europese korthaar)
  • Asielkat
  • Raskat

Een ‘huis-tuin- en keukenkat’ kun je soms voor minder dan €100 of zelf gratis ergens ophalen, in sommige gevallen is dit net iets goedkoper dan een asielkat. De meeste asielen vragen gemiddeld 100-200 euro voor een kat, zodat de kosten voor de verzorging en dierenarts gedekt zijn. Wil je liever een raskat dan zijn er grote prijsverschillen om rekening mee te houden. Heb je een specifiek ras in gedachten dan is het verstandig om op voorhand uit te zoeken wat de prijs is voor dit specifieke ras. De prijs voor een raskat begint meestal vanaf €500 en kan gemakkelijk oplopen tot in de duizenden euro’s. Ben je op zoek naar een kitten of kat van een specifiek ras, lees je dan goed in. Het is belangrijk om op voorhand te bepalen of het karakter in jouw specifieke situatie past. Wil je bijvoorbeeld een rustige kat die goed met kinderen kan omgaan, let daar dan op. Ga daarbij dus niet te snel op het uiterlijk van de kat af. 

De aanschafprijs van een ras- en asielkat is vaak inclusief: inentingen, chip, castratie, gezondheidscheck, dierenpaspoort en ze zijn ontvlooid en ontwormd. Bij kittens krijg je vaak vanuit de cattery (fokker) een 'kraampakketje' mee waarbij ook nog vaak de laatste tabletjes in zitten om de ontwormingskuur af te maken. Vraag daar vantevoren even naar.

Ragdoll
Een Ragdoll - Lief, rustig en kan goed met kinderen samen.