Wat kost een kat per maand?

Geplaatst door Denise van Lent - Gedragsbioloog & kattengedragstherapeut op 26-05-2017 11:11


Kat, kattenleven, kat levenElke katteneigenaar zal het ermee eens zijn dat katten heel bijzondere dieren zijn waar je veel plezier aan kunt beleven. Natuurlijk gun je de kat zelf ook een plezierig leven. Gelukkige, gezonde katten kun je zelf in de hand werken door aan de kat zijn natuurlijke behoeften te voldoen. Een aantal katten benodigdheden, waaronder de krabpaal, zijn daarom onmisbaar, terwijl andere kattenspullen het geluk extra verhogen. Gelukkige katten blijven over het algemeen ook het gezondst. Het aanschaffen van de juiste kattenbenodigdheden kun je zien als een investering in de kat zijn gezondheid. Het is nog niet zo simpel om precies uit te rekenen wat een kat kost. In het overzicht helemaal onderaan in dit artikel vind je daarom een bescheiden indicatie van de kosten voor onmisbare benodigdheden voor één binnenkat. Grofweg kun je de kosten van een kat indelen in vier categorieën:

Aanschafkosten van een kat/kitten

De aanschafprijs van een kat is zeer uiteenlopend. Een raskitten kost gemiddeld zo’n 400-500 euro. Een volwassen raskat die herplaatst wordt, is weer wat goedkoper. Een lieve huis- tuin- en keukenkat is via een particulier vaak gratis op te halen, terwijl je voor een asielkat tussen de 40 -150 euro betaald. Nu zou je kunnen denken dat een huis- tuin- en keukenkat via een particulier daarom de meest goedkope optie is. Maar dit klopt niet helemaal. De aanschafprijs van een ras- en asielkat is vaak inclusief: inentingen, chip, castratie, gezondheidscheck, dierenpaspoort en zijn ontvlooid en ontwormd.

Welke katten benodigdheden?

Om te voldoen in de kat zijn natuurlijke behoeften heeft hij enkele benodigdheden nodig. Zo poept een kat liever niet waar hij plast en andersom. Om problemen te voorkomen is het daarom raadzaam om minimaal twee kattenbakken te plaatsen. Een kat is naast roofdier zelf ook een prooi. In de natuur worden katten gegeten door bijvoorbeeld prairiewolven en grote roofdieren. Hoge en beschutte plekken geven de kat een veilig gevoel. Genoeg veilige rust- en verstopplekjes in huis zorgen ervoor dat de kat zich altijd prettig voelt. Denk dan bijvoorbeeld aan een krabpaal met holletjes, een beschut mandje, of een kattenhuisje. Vergeet ook niet de natuurlijke krabbehoefte van je kat. Klik hier voor meer informatie over waar te letten bij de aanschaf van een krabpaal. 

kat, kosten, dierenartsMaandelijkse kosten kat

De maandelijkse terugkerende kosten om de kat gezond te houden variëren ook sterk. Een kat kan bijvoorbeeld prima leven op enkel droge brokjes. Maar nog beter is het, om de kat hiernaast ook natvoer te geven. Katten drinken van nature namelijk te weinig en natvoer zorgt ervoor dat de kat genoeg vocht binnen krijgt. Uiteraard ben je dan per maand wel meer geld aan
kattenvoer kwijt. Ook de maandelijkse kosten voor preventieve zorg kunnen behoorlijk aantikken. Op de lange termijn zal deze zorg echter kostenbesparend werken, want je zorgt ervoor dat de kat zo gezond mogelijk blijft. De beste preventieve middelen (tandpasta, vlooien-, ontwormingsmiddel) koop je bij de dierenarts. Toegegeven, deze middelen zijn vaak wat duurder dan wanneer u ze bij de drogist of dierenwinkel zou kopen. Maar middelen van de dierenarts hebben een betere werkzaamheid en zijn ook veilig. Gemiddeld moet je rekenen op €40-€50 per maand exclusief eventuele dierenarts kosten.

Kosten dierenarts

De meest variabele kostenpost is vermoedelijk die van de dierenarts. Sommige katten worden 15 jaar oud zonder ooit een dierenarts gezien te hebben. Goede voeding, aandacht voor de natuurlijke behoefte van de kat en goede preventieve zorg houden de kat zo gezond mogelijk. Dat betekent ook dat de kat op tijd wordt gecastreerd, wordt ingeënt en zijn gezondheid regelmatig wordt gecontroleerd door de dierenarts. Maar ondanks onze goede zorgen kunnen katten alsnog ziek worden. En ook een binnenkat kan een ongelukje krijgen. Denk bijvoorbeeld aan het omvallen van de krabpaal. Dierenartsen geven aan dat het goed is om een potje achter de hand te hebben van ongeveer 2000 euro voor zo’n geval. Kun je dit niet betalen? Dan biedt een maandelijkse kattenverzekering een goede buffer om zulke onverwachtse kosten op te vangen. De kosten van je kat hangen dus af van veel factoren. Een zorgvuldige financiële planning zorgt ervoor dat je de kat als kattenbaasje te allen tijde de beste zorg kunt geven.

kat, katten, gezonde katten, katten benodigdheden, kattenspullen, kattenbenodigdheden, kat kost, kat kosten, binnenkat, aanschaf kat, raskat, asielkat, kat dierenarts, zieke katten, binnenkatten

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
« Terug naar overzicht