Welk konijnenras past bij mij?

Geplaatst door Het Huisdiersuper Team op 15-02-2018 13:12

Welk konijnenras past bij mij

Je hebt besloten je gezin uit te breiden met een konijn, maar voor welk konijnenras kies je dan? Er zijn zoveel rassen met allemaal weer hun eigen karaktereigenschappen. Hoe kan je hier nu de geschikte keuze in maken?

Welke ruimte heb ik beschikbaar?

Het geldt voor ieder konijn en ieder dier in het algemeen dat je ze een goede huisvesting moet kunnen geven. Bepaal dan ook eerst hoeveel ruimte je hebt voor het konijnenhok of ren. Is deze ruimte beperkt dan kun je wel een Vlaamse Reus willen, maar dan kan je hem nooit de ruimte bieden die hij nodig heeft.

Kosten voor de aanschaf

Behalve dat je rekening moet houden met de kosten voor het konijn zelf, heb je natuurlijk ook kosten voor de verzorging. Nu heeft ieder konijn, groot of klein, bijna hetzelfde nodig en komt dat dus redelijk overeen. Echter is er wel een groot verschil in de huisvesting en de voeding. Een konijnenhok voor een groot konijnenras kan vele malen duurder zijn dan voor een klein konijnenras. Ook qua voeding eet een groot konijn natuurlijk veel meer. Hou hier dus rekening mee voordat je de beslissing neemt. Vergeet ook niet de dierenarts kosten. Deze kosten zijn moeilijk in te schatten maar vergeet deze niet bij aanschaf van een huisdier. Vraag jezelf altijd af of deze plotselinge kosten een probleem kunnen geven voor jouw budget.

Waar moet het konijn aan voldoen?

Over het algemeen worden konijnen aangeschaft in families met kinderen. Vaak is het dan belangrijk dat de konijnen goed tam gemaakt kunnen worden zodat er een goede band met de kinderen gebouwd kan worden. Over het algemeen zijn grote konijnen wat aanhankelijker maar daarentegen weer wat moeilijker te verzorgen door kleine kinderen. Een veel gemaakte keuze is dan ook een dwergkonijn. Een dwergkonijn is klein en heeft geen gigantisch hok nodig. Wanneer je geen hele grote tuin hebt kan dit ras de ideale keuze zijn. Zorg altijd wel dat er een volwassen iemand bij is wanneer een kind met het konijn knuffelt. Dit mag ook zeker niet te lang om te voorkomen dat kinderen teveel druk uitoefenen op het konijn zelf.

Andere kleine konijnenrassen met vriendelijke karakters zijn:

  • Hollanders
  • Ruskonijnen
  • Tankonijnen

Kies je liever voor een middelgroot ras dan kun je bijvoorbeeld denken aan:

  • Engelse Hangoor
  • Duitse hangoor
  • Nieuw-Zeelander

Deze konijnenrassen zijn op een volwassen gewicht tussen de 2,5 en 5 kilo. Allemaal staan ze bekend om hun vriendelijkheid waarbij de Duitse hangoor en Nieuw-Zeelander wel wat rustiger zijn.
Heb je toch je zinnen gezet op een groot konijn en kan jij hem de ruimte bieden die hij nodig heeft dan zijn de Vlaamse en Franse hangoren een optie. Een Vlaamse reus kan rond de 7 kilo worden, en hebben een betrouwbaar, vriendelijk en rustig karakter. De Franse hangoor wordt net iets lichter met een gewicht tussen de 5 en 6,5 kilo, en hebben een zelfverzekerd karakter en zijn vaak niet bang om op je af te stappen. Je kan ze makkelijk aaien maar ze vinden het vaak niet fijn om opgepakt te worden.

Ongeacht je keuze voor een klein, middelgroot of groot konijn raden wij altijd aan twee konijnen aan te schaffen zodat ze gezelschap hebben aan elkaar. Vaak zien wij in de praktijk dat bij aanschaf van een konijn erg veel aandacht naar het beestje uitgaat. Echter na een tijdje zien wij die aandacht vaak wat afzwakken. Heb je twee konijnen dan hebben zij gezelschap aan elkaar. Let er wel op bij aanschaf van twee konijnen of het mannetjes of vrouwtjes zijn. De combinatie van een mannetje en een vrouwtje werkt vaak wel het beste maar het mannetje dient dan wel geholpen te worden om nageslacht te voorkomen.

Stel jezelf de juiste vragen voordat je een konijn gaat aanschafefn om teleurstelling te voorkomen. Nog belangrijker is het dierenwelzijn! Ben jij gelukkig met je nieuwe huisdier, dan is het huisdier ook vaak gelukkig met jou. Belangrijk is dat je ten alle tijden de juiste aandacht, ruimte, en verzorging geeft. Ben je bang dat je hiervoor geen tijd of zin hebt? Dan is een konijnenknuffel altijd nog een optie!

« Terug naar overzicht