Welk konijnenras past bij mij

Welk konijnenras past bij mij?

Je wil een konijn, maar welke? Er zijn zoveel verschillende konijnenrassen. In deze blog helpen we je met deze keuze!

Je hebt besloten je gezin uit te breiden met een konijn, maar voor welk konijnenras kies je dan? Er zijn zoveel konijnenrassen met allemaal weer hun eigen kenmerken en karaktereigenschappen. Hoe kan je hier nu de geschikte keuze in maken? We helpen je graag op weg.

Welke ruimte heb ik beschikbaar?

Het geldt voor ieder konijn en ieder dier in het algemeen dat je ze een goede huisvesting moet kunnen geven. Bepaal dan ook eerst hoeveel ruimte je hebt voor het konijnenhok of ren. Is deze ruimte beperkt dan kun je wel een Vlaamse Reus willen, maar dan kan je hem nooit de ruimte bieden die hij nodig heeft.

Kosten voor de aanschaf

Behalve dat je rekening moet houden met de kosten voor het konijn zelf, heb je natuurlijk ook kosten voor de verzorging. Nu heeft ieder konijn, groot of klein, bijna hetzelfde nodig en komt dat dus redelijk overeen. Echter is er wel een groot verschil in de huisvesting en de voeding. Een konijnenhok voor een groot konijnenras kan vele malen duurder zijn dan voor een klein konijnenras. Ook qua voeding eet een groot konijn natuurlijk veel meer. Houd hier dus rekening mee voordat je de beslissing neemt. Vergeet ook niet de dierenartskosten. Deze kosten zijn moeilijk in te schatten maar vergeet deze niet bij aanschaf van een huisdier. Vraag jezelf altijd af of deze plotselinge kosten een probleem kunnen geven voor jouw budget.

Waar moet het konijn aan voldoen?

Over het algemeen worden konijnen aangeschaft in families met kinderen. Vaak is het dan belangrijk dat de konijnen goed tam gemaakt kunnen worden, zodat er een goede band met de kinderen opgebouwd kan worden. Over het algemeen zijn grote konijnen wat aanhankelijker maar daarentegen weer wat moeilijker te verzorgen door kleine kinderen. Een veel gemaakte keuze is dan ook een dwergkonijn. Een dwergkonijn is klein en heeft geen gigantisch konijnenhok nodig. Wanneer je geen hele grote tuin hebt kan een dwergras de ideale keuze zijn. Zorg altijd wel dat er een volwassen iemand bij is wanneer een kind met het konijn knuffelt.

 

Welk konijnenras past bij mij?