Welk konijnenras past bij mij

Welk konijnenras past bij mij?

Je wil een konijn, maar welke? Er zijn zoveel verschillende konijnenrassen. In deze blog helpen we je met deze keuze!

Je hebt besloten je gezin uit te breiden met een konijn, maar voor welk konijnenras kies je dan? Er zijn zoveel konijnenrassen met allemaal weer hun eigen kenmerken en karaktereigenschappen. Hoe kan je hier nu de geschikte keuze in maken? We helpen je graag op weg.

Welke ruimte heb ik beschikbaar?

Het geldt voor ieder konijn en ieder dier in het algemeen dat je ze een goede huisvesting moet kunnen geven. Bepaal dan ook eerst hoeveel ruimte je hebt voor het konijnenhok of ren. Is deze ruimte beperkt dan kun je wel een Vlaamse Reus willen, maar dan kan je hem nooit de ruimte bieden die hij nodig heeft.

Kosten voor de aanschaf

Behalve dat je rekening moet houden met de kosten voor het konijn zelf, heb je natuurlijk ook kosten voor de verzorging. Nu heeft ieder konijn, groot of klein, bijna hetzelfde nodig en komt dat dus redelijk overeen. Echter is er wel een groot verschil in de huisvesting en de voeding. Een konijnenhok voor een groot konijnenras kan vele malen duurder zijn dan voor een klein konijnenras. Ook qua voeding eet een groot konijn natuurlijk veel meer. Houd hier dus rekening mee voordat je de beslissing neemt. Vergeet ook niet de dierenartskosten. Deze kosten zijn moeilijk in te schatten maar vergeet deze niet bij aanschaf van een huisdier. Vraag jezelf altijd af of deze plotselinge kosten een probleem kunnen geven voor jouw budget.

Waar moet het konijn aan voldoen?

Over het algemeen worden konijnen aangeschaft in families met kinderen. Vaak is het dan belangrijk dat de konijnen goed tam gemaakt kunnen worden, zodat er een goede band met de kinderen opgebouwd kan worden. Over het algemeen zijn grote konijnen wat aanhankelijker maar daarentegen weer wat moeilijker te verzorgen door kleine kinderen. Een veel gemaakte keuze is dan ook een dwergkonijn. Een dwergkonijn is klein en heeft geen gigantisch konijnenhok nodig. Wanneer je geen hele grote tuin hebt kan een dwergras de ideale keuze zijn. Zorg altijd wel dat er een volwassen iemand bij is wanneer een kind met het konijn knuffelt.

 

Welk konijnenras past bij mij?
Welk konijnenras past bij mij?

De konijnenrassen

We maken binnen de konijnenrassen onderscheid tussen een aantal soorten. We bespreken ze hieronder.

Dwergkonijnen

Een dwergkonijn weegt gemiddeld tussen de 350 gram en 500 gram. Hierbij zijn de vrouwtjes doorgaans wat groter als de mannetjes. Dwergkonijnen zijn erg levendig en actief. Ze zijn klein en handzaam en komen voor in alle denkbare kleuren.

Een aantal dwergrassen zijn:

  • Nederlandse Hangoor Dwerg
  • Teddy dwerg
  • Kleurdwerg

Kleine konijnenrassen

Deze rassen wegen ongeveer tussen de 2 en 3 kilo en zijn daarmee wel degelijk een stuk groter als een echt dwergkonijn! Ook deze kleinere konijnenrassen zijn erg levendig en actief. Ze rennen en hupsen vaak het hele konijnenhok door en hebben vaak net wat meer temperament als de grote rassen. Doordat ze niet zo groot zijn kan je bij deze rassen volstaan met een wat kleiner konijnenhok. Ideaal als je bijvoorbeeld wat kleiner bewoond bent. Zorg echter wel voor genoeg bewegingsvrijheid zoals bijvoorbeeld een konijnenren waar ze regelmatig in mogen ravotten of laat ze eens lekker door de tuin rennen.

Een aantal kleine konijnenrassen zijn:

  • Hollander
  • Tan
  • Weners
  • Rus

 

Konijn Rus
Konijn Rus
Konijn Rus

Middelgrote konijnenrassen

Met deze rassen ga je echt al meer richting de wat grotere konijnen. Zij hebben een volwassen gewicht van tussen de 3 en de 4 kilo. Ze zijn vaak wat vriendelijker als de dwerg- en kleine rassen en ook een stuk rustiger. Ze maken zich niet zo druk en gaan over het algemeen erg relaxed door het leven. Deze rassen zijn ideaal voor kinderen vanwege hun karakter. Houdt er wel rekening mee dat deze konijnen een groter onderkomen nodig hebben, gewoonweg omdat ze groter en zwaarder zijn.

Een aantal middelgrote rassen zijn:

  • Japanner
  • Alaska
  • Rijnlander
  • Eksterkonijn

Grote konijnenrassen en reuzenrassen

Dit zijn de echt grote konijnen met gewichten tussen de 5 en maar liefst 11 kilo! Het zijn over het algemeen grote goedzakken die erg rustig en vriendelijk zijn en houden van knuffelen. Ze zijn vaak nieuwsgierig en ondernemend en alles behalve schuw of bang. Met deze rassen kan je makkelijk een goede band opbouwen en ze kunnen dus erg aanhankelijk zijn. Wel dienen deze rassen is een groot konijnenhok gehuisvest te worden. Vaak is dit een nachthok in combinatie met een vrije uitloop, een hele grote ren of konijnennet. De standaard konijnenhokken met ren zijn vaak voor deze konijnen nog steeds te klein. Een voorbeeld van een nachthok voor een groot konijn is konijnenhok Andy. Wil je wel graag een hok met vaste ren? Dan zou konijnenhok Floor XL een optie zijn maar zoals je ziet vraagt dit hok een heel ander budget.

Dan hebben we nog de grote en reuzenrassen:

  • Lotharinger
  • Franse Hangoor
  • Duitse Reus
  • Vlaamse Reus
Vlaamse Reus
Vlaamse Reus

Je begrijpt dat een konijn van 10 kilo vele malen meer ruimte nodig heeft dan een dwergje van 500 gram. Ongeacht je keuze voor een klein, middelgroot of groot konijn raden wij altijd aan twee konijnen aan te schaffen zodat ze gezelschap hebben aan elkaar. Vaak zien wij in de praktijk dat bij aanschaf van een konijn erg veel aandacht naar het beestje uitgaat. Echter na een tijdje zien wij die aandacht vaak wat afzwakken. Heb je twee konijnen dan hebben zij gezelschap aan elkaar. Let er wel op bij aanschaf van twee konijnen of het mannetjes of vrouwtjes zijn. De combinatie van een mannetje en een vrouwtje werkt vaak wel het beste maar het mannetje dient dan wel geholpen te worden om nageslacht te voorkomen.

Tot slot

Stel jezelf de juiste vragen voordat je een konijn gaat aanschaffen om teleurstelling te voorkomen. Nog belangrijker is het dierenwelzijn. Ben jij gelukkig met je nieuwe huisdier, dan is het huisdier ook vaak gelukkig met jou. Belangrijk is dat je ten alle tijden de juiste aandacht, ruimte, en verzorging geeft. Zorg er dus voor dat het een doordachte aankoop wordt en geen impulsieve aankoop. Lees jezelf goed in en vraag bij twijfel extra informatie op. Ook hier staat onze klantenservice graag voor je klaar. Uiteraard ben je ook van harte welkom in onze winkel waar alle konijnenhokken en toebehoren te bezichtigen zijn. Dit kan soms helpen bepaalde afwegingen en keuzes te maken.

Voor meer advies over de grootte van een konijnenhok en de inrichting verwijzen we je graag naar de blogs:

 

Delen met anderen?  

 

Konijnenhok Sissi
Afmeting: 125x67x133cm
Direct leverbaar

309,00 
Konijnenhok Hooiberg Floor XL Voldux
Afmeting: 411x125x225cm
6-10 werkdagen

1.399,00 
Sale -€89.7
Konijnenhok Appartement Flat
Konijnenhok Appartement Flat
Afmeting: 116x61x120cm
Uitverkocht

299,00  209,30 
Sale -7%
Konijnenhokken | Konijnenhok Avoriaz
Konijnenhok Avoriaz
Afmeting: 147x53x85cm
3-4 weken

139,00  129,00 
Konijnenhok Belize ren links
Afmeting: 206x90x133cm.
Direct leverbaar

438,00