Papegaaienblog De Huisdiersuper

Zaadvoeding versus Pelletvoeding

Pellet of zaden, wat is nou beter?

Vele kwekers en vogelbezitters beweren vertellen dat een pellet een veel beter en voedzaam dieet is dan het geven van zaad. Wat is dan de reden dat zoveel mensen hun vogel toch nog steeds zaad geven? In het artikel hieronder proberen we enkele feiten op een rijtje te zetten en u te helpen met het maken van keuze voor een betere voeding van uw vogel.

De kunst van het voeren

Een goede kwaliteit zaad zou redelijk tot goed kunnen voldoen mits elk zaadje door uw vogel wordt gegeten. Helaas is dit vaak niet het geval. De ervaring is dat vele vogelbezitters hun vogel dagelijks een te grote hoeveelheid voer voorzetten. Soms wel tot het driedubbele van wat een vogel elke dag aan eten nodig heeft.

Als voorbeeld hanteren wij voor het kweken van vogels 7% van het lichaamsgewicht per dag, uiteraard dient men rekening te houden met de huisvesting en andere leefomstandigheden en zo nodig dit percentage bij te stellen.

Een belangrijke wetenschap als vogelbezitter is de kennis van het (gemiddelde) gewicht en regelmatige controle van uw vogel. Bijvoorbeeld een grijze roodstaart weegt tussen 375 - 425gram. Deze vogel zou dus genoeg hebben aan 39 gram voer.

" Een papegaai kiest alleen het lekkerste"

Het restant van de zaden worden vervolgens
met de snavel uit de etensbak gewerkt!

Een veel gehoorde klacht van vele vogelbezitters is het verspillen van voer en het daarmee morsen in en rondom de kooi wat vaak als zeer storend wordt gezien in een huiskamer. De ervaring zegt dat ik u nu al kan vertellen dat u dan teveel voer geeft. Veel erger dan het morsen van voer is dat een vogel die teveel voer krijgt aangeboden gaat selecteren en de lekkerste en meest vette zaden tot zich zal nemen. Het restant van de zaden worden vervolgens met de snavel uit de bak gewerkt. Uiteindelijk zal de algehele conditie van de vogel achteruit gaan.

Alleen zaad is nog steeds niet compleet

Een belangrijke wetenswaardigheid is: wanneer uw vogel WEL alle zaadjes binnen zou krijgen die u hem voorschotelt het in een zaadmengsel ontbreekt aan 21 noodzakelijke voedingsmiddelen (vitamines, aminozuren, calcium enz). Om uw vogel dus in een optimale conditie te houden zal u bij een zaadmengsel dus de ontbrekende voedingssupplementen moeten gaan toevoegen.

Hoe weet ik nu welke supplementen mijn vogel nodig heeft

Een van de belangrijkste vragen is te weten welke supplementen uw vogel nodig heeft? Om die vraag te beantwoorden zult u zich moeten verdiepen in de specifieke voedingseisen van uw vogel en een voedingsanalyse moeten maken om een zo compleet mogelijk dieet te verstrekken. De meeste vogelbezitters zullen juist aan deze eisen niet kunnen voldoen.


Er zijn zoveel verschillende papegaaien die allemaal een verschillende dieet nodig hebben. De ene vogelsoort eist meer calcium, de ander meer proteïne of meer behoefte aan energie. Zou u bijvoorbeeld een amazone papegaai hetzelfde zaadmengsel voeren als een Ara dan zal u er snel achter komen dat de amazone minder productief is en obesitas (overgewicht) zou ontwikkelen. En andersom als we een Ara een Amazone mengsel zou geven deze te weinig energie zou binnen krijgen. Het gokken met supplementen is eigenlijk het zelfde als u vogels vergiftigen.

Te weinig vitaminen en bouwstoffen slechts is voor een papegaai, teveel van deze stoffen is nog veel slechter. Het is dus de kunst om een zo perfect mogelijke balans zien te vinden die bij uw vogel past. Kunt u niet aan deze eisen voldoen dan is het voeren met de JUISTE ZuPreem pellet een zeer goede basis.

Eindconclusie

Wereldwijd zijn vele duizenden vogelbezitters reeds overgestapt op het geven van pelletvoeding. Diezelfde groep vogelbezitters hebben inmiddels ervaren dat hun vogel(s) al binnen enkele weken tot enkele maanden een flinke verbetering in de gezondheid en conditie laten zien.

De voedingsdeskundigen van ZuPreem zeggen: het voeren van ZuPreem pellet en een gevarieerd dieet van groenten, fruit en granen zullen uw vogel een langer en gezonder leven geven. Ook zal uw vogel mooier van kleur zijn en zal een veel actiever en speelser gedrag vertonen.

Extra toelichting: ZuPreem begon in 1968 als een afdeling van Hill's Pet Nutrition , inclusief de makers van het honden- en kattenvoer Science plan en Presciption plan . ZuPreem werd opgericht Mark L MorrisJr., DVM, PhD pionier op het gebied van diervoeding, en groeide uit tot een wereldwijd gerespecteerde leider in voer voor excotische dieren. ZuPreem is inmiddels in handen van zijn zoon, David R. Morris, en vervolgt haar traditie van het ontwikkelen van premium, gezond voer voor bijzondere huisdieren en dieren in dierentuinen.